18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Άγιος Μηνάς

Μεγαλομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μηνάς.

Ο Μηνάς ήταν στρατιωτικός και υπηρετούσε στο Κοτύαιο της Φρυγίας επί Διοκλητιανού (284-305) και Μαξιμιανού (286-305). Επειδή δεν ανεχόταν την ειδωλολατρεία, αποσύρθηκε στα όρη της περιοχής, όπου ζούσε με νηστεία και προσευχές. Κατά τον διωγμό των χριστιανών κατέβηκε στο Κοτύαιο για να ενισχύσει τους διωκομένους. Εκεί συνελήφθη, ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.

Ο Άγιος Μηνάς είναι πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, της Καστοριάς, της Ελευθερούπολης Καβάλας και της Σαλαμίνας.

Απολυτίκια

Στρατείαν κατέλιπες την κοσμικήν, αθλητά, ουράνιον είληφας την κληρουχίαν, σοφέ, και στέφος αμάραντον, δόξαν αποδιώξας βασιλέως γηίνου, άθλους δε διανύσας μαρτυρίου γενναίου. Διό, μεγαλομάρτυς Μηνά, πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Τους μεγίστους αγώνας του μαρτυρίου σου, καρτεροψύχως ανύσας Μεγαλομάρτυς Μηνά, ουρανίων δωρεών λαμπρώς ηξίωσαι, και θαυμάτων αυτουργός, εκ Θεού αναδειχθείς, προστάτης ημίν εδόθης, και βοηθός εν ανάγκαις, και αντιλήπτωρ εναργέστατος.

Tρισάριθμον σύνταγμα των αθλητών του Χριστού συμφώνως τιμήσωμεν ως καθαιρέτας εχθρού, Μηνάν τον αοίδημον, Βίκτωρα τον γενναίον και Βικέντιον άμα, τούτοις συνευφημούντες στεφανίδα την θείαν. Αυτών, Χριστέ, ικεσίαις πάντας ελέησον.

Τρισάριθμον σύνθημα, των αθλοφόρων Χριστού, υμνήσωμεν άσμασι, χαριστηρίοις πιστοί, Μηνάν τον αοίδιμον, Βίκτωρα τον γενναίον, και Βικέντιον θείον, πλάνην την των ειδώλων, καταργήσαντας πίστει. Αυτών ταις ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

19 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας!

Στις 19 Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας για έναν και μόνο λόγο. Στοχεύει να εμπνεύσει τους φωτογράφους να φωτογραφίσουν περισσότερο και να μοιραστούν τις εικόνες τους με τον κόσμο. Αφορμή για να γιορτάζεται η ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας υπήρξε η Daguerreotype. Μια φωτογραφική διαδικασία η οποία αναπτύχθηκε από τους Γάλλους Louis Daguerre και Joseph Nicephore Niepce το 1837. Πρόκειται για την πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του […]

Το “Ανάπλι Εμπρός” μαζί με τον Ορφανό

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες η παράταξη “Ανάπλι Εμπρός” θα ανακοινώσει την συμπόρευσή της με την παράταξη του Δημήτρη Ορφανού “Όραμα Δημιουργίας”. Μια συμπόρευση η οποία ισχυροποιεί τον Δημήτρη Ορφανό στην διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου του Δήμου Ναυπλιέων.