13 °C Argos, GR
26 Φεβρουαρίου 2024

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων (vid)

Τα μέτρα στήριξης, όσων πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και το νέο lockdown, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο των νέων οριζόντιων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επεκτείνουμε και διερεύνουμε την παρέμβαση για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, των νοικοκυριών και της κοινωνικής συνοχής» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, επαναλαμβάνοντας την ύπαρξη «πυρομαχικών», τα οποία είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη.

Τα νέα οικονομικά μέτρα

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την επικράτεια που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και δικαιούνται αναλογικά κάλυψη μισθού. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ μόνο για τον Νοέμβριο.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες 4/11 που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ και όχι 534 ευρώ. Η εφάπαξ αυτή καταβολή είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων.
  • Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο για δύο μήνες.
  • Χορηγείται ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνιους άνεργους.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής στις οποίες περιλαμβάνεται: 

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου το μήνα Νοέμβριο μέχρι 30 Απριλίου με 12 δόσεις – μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  • Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος μετατίθεται στο τέλος.
  • Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
  • Αναστολή δόσεων δανείων έως το τέλος του έτους.
  • Διεύρυνση κουρέματος ενοικίων κατά 40% και για φοιτητική κατοικία ενώ το 1/2 της ζημίας για τους ιδιοκτήτες θα καταβάλλεται άμεσα στους λογαριασμούς τους.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι «επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα ανακοινώσουμε νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών». Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας ότι «την κρίση θα την περάσουμε ενωμένοι, με το κόστος δίκαια μοιρασμένο στην κοινωνία. Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε την υγεία μας».

Περισσότερα Άρθρα

Ασταμάτητη η Σάκκαρη, σε τροχιά μεταλλίου η Καραχάλιου στη σημερινή ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Μαρία Σάκκαρη βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και το επιβεβαίωσε και σήμερα καθώς νίκησε άνετα την Νίνα Στογιάνοβιτς από την Σερβία με 2-0 σετ 6-1, 6-2. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα αγωνιστεί αύριο Τρίτη (27/7) με την Ουκρανή Ελίνα Σβιτολίνα με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά. Σε τροχιά μεταλλίου βρίσκεται η Βασιλεία Καραχάλιου στα Laser Radial […]

Κορωνοϊός: Πρόγραμμα μαζικών rapid test -Πότε ξεκινά, πώς θα λάβετε μέρος, πώς γίνεται η επιλογή

Με ένα νέο σύστημα εμπλουτίζεται η στρατηγική της Ελλάδας ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ξεκινούν στη χώρα τυχαιοποιημένοι έλεγχοι για τον ιό σε όλη την επικράτεια, ώστε να περιοριστούν οι συρροές κρουσμάτων, να εντοπίζονται περισσότερα ασυμπτωματικά κρούσματα και να υπάρχει […]