13 °C Argos, GR
4 Δεκεμβρίου 2022

Μία 14χρονη στη μάχη εναντίον του κορονοϊού

Καθώς οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εργάζονται αδιάκοπα για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Covid-19, ένα 14χρονο κορίτσι από το Τέξας ξεχωρίζει ανάμεσά τους.

Ο λόγος για την αμερικανοϊνδικής καταγωγής Anika Chebrolu, νικήτρια του επιστημονικού διαγωνισμού για εφήβους «3M Young Scientist Challenge» για το 2020 – καθώς και του αντίστοιχου βραβείου ύψους 25.000 δολαρίων.

Η εφεύρεση της Anika αφορά την, προσομοιωμένη σε υπολογιστή, ανακάλυψη και απομόνωση μιας ένωσης μολύβδου, η οποία δύναται να δεσμεύσει τη βασική πρωτεΐνη του γενετικού υλικού του ιού Covid-19.

«Εδώ και δύο μέρες, παρατηρώ αυξημένο ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την εργασία μου, αφού έχει να κάνει με τον Covid-19 και αντανακλά τις ελπίδες όλων μας για το τέλος της πανδημίας. Όλοι μας θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα σε μια κανονικότητα στις ζωές μας», σχολίασε η Anika.

Η εργασία της Anika αρχικά είχε να κάνει με την ανακάλυψη μιας ένωσης που θα δέσμευε τον ιό της γρίπης.

Έμπνευση για την εργασία της αποτέλεσαν οι μελέτες της γύρω από την ισπανική γρίπη του 1918, καθώς και το γεγονός ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και παρά την ύπαρξη φαρμάκων και εμβολίων, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από τη γρίπη.

«Έχοντας περάσει τόσο καιρό ερευνώντας σχετικά με τις πανδημίες, τους ιούς και την ανάπτυξη των φαρμάκων, μου φαίνεται τρελό το ότι πράγματι έζησα το ξέσπασμα μιας πανδημίας», συμπλήρωσε η 14χρονη.

«Λόγω της κρισιμότητας της πανδημίας του Covid-19 και του τεράστιου αντίκτυπου που είχε παγκοσμίως μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, άλλαξα κατεύθυνση στην έρευνά μου βάζοντας στο στόχαστρο τον κορωνοϊό», εξήγησε.

«Η προσπάθειά μου να ανακαλύψω την ένωση μολύβδου που θα δεσμεύσει τη βασική πρωτεΐνη του ιού μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπισή του.»

«Όλα θα κριθούν στο πώς θα συνεχίσω να αναπτύσσω την ανακάλυψή μου, με τη βοήθεια επιδημιολόγων και ειδικών ανάπτυξης φαρμάκων», είπε η Anika, η οποία πράγματι σκοπεύει να συνεχίσει την δουλειά ώστε η ανακάλυψή της να συμβάλλει όντως στην εύρεση θεραπείας για τον ιό.

Μια κριτής του διαγωνισμού που ανέδειξε την ανακάλυψη της Anika, η δρ. Cindy Moss, είπε: «Η δουλειά της είχε συνοχή και λάμβανε υπόψη πολυάριθμα δεδομένα. [Η Anika] είναι επικοινωνιακή και με καινοτόμο σκέψη. Η προθυμία της να χρησιμοποιήσει το χρόνο και το ταλέντο της για να κάνει τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος, δίνει σε όλους μας ελπίδα».

ΠΗΓΗ: CNN

Περισσότερα Άρθρα

ΗΠΑ: Πάνω από 125.400 οι νεκροί – Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια τα κρούσματα

Στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε χθες το όριο των 2,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο στο νότιο τμήμα της χώρας που έχει υποστεί ήδη το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο. Ως τις 17:30 (τοπική ώρα· […]

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Θυσία το Τρυγόνι στα κυνηγετικά συμφέροντα

Η σωτηρία ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους εναπόκειται στην τύχη μιας διαδικτυακής εφαρμογής Εμπαιγμό και ένδειξη πλήρους αδιαφορίας για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Τρυγόνι, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, αποτελεί η Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα για την κυνηγετική περίοδο 2021-2022, ευθύνης του Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά. Έχει καταστεί πλέον ετήσια «παράδοση» η απόφαση του Υπουργείου […]