17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

To Oruc Reis αρχίζει υποθαλάσσιες έρευνες

Για σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις νέες σεισμικές έρευνες του Oruc Reis.

Σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας

«Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Mόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis, θα ξαναρχίσει ο διάλογος» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Παράλληλα ανέφερε: «Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Ξεκίνησαν οι έρευνες του Oruc Reis

Tην ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε:

«Χθες το Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο «ICCI 2020-26th International Energy and Environment Fair and Conference».

Με κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού εδώ και 24 ώρες 

Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας και το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Η επιστροφή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θεωρείται ωμή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει χθες ξεκάθαρο μήνυμα πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στη γειτονική χώρα ότι με το Oruc Reis να πλέει νότια του Καστελόριζου δεν νοείται διάλογος με την Άγκυρα.

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα Άρθρα

Με δράσεις γιορτάζει τα γενέθλιά του το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους

Σε λίγες ημέρες το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους θα γιορτάσει τα γενέθλια του. Από τις κορφές του Φαρμακά μια πορεία στις γειτονιές του κόσμου με δράσεις, περιπέτεια, δημιουργία και προσφορά με φόντο την Προσκοπική Υπόσχεση και τον Νόμο. Στα φετινά γενέθλια θα πραγματοποιηθεί εκτός των άλλων εθελοντική αιμοδοσία στην προσκοπική μας λέσχη στους Στρατώνες του […]

ΚΚΕ: «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς»

Για παταγώδη χρεοκοπία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό προσφυγικό, μιλάει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Επίσης ζητάει από την κυβέρνηση να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στην ΕΕ για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ: ΌΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΤΟΣΟ […]