15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τι συνέβη πραγματικά με το κακοποιημένο γαϊδουράκι και τη δικαστική περιπέτεια 80χρονης γυναίκας

Τι συνέβη τελικά με την ιστορία, στην οποία δόθηκε μεγάλη έκταση δημοσιότητας, της δικαστικής περιπέτειας μιας υπέργηρης γυναίκας στο Καρπενήσι, η οποία κατηγορήθηκε ότι κακοποίησε το γαϊδουράκι της; Αρχικά να αναφέρουμε ότι όλα ξεκίνησαν έπειτα από μήνυση φιλοζωικής οργάνωσης, η οποία διαπίστωσε ότι τα νύχια του ποδιού του ζώου δεν ήταν κομμένα και το γαϊδουράκι δυσκολευόταν, σε βαθμό ακινησίας, να περπατήσει. Της έκαναν έντονη παρατήρηση ενώ έγινε καταγγελία και με τις νομικές διαδικασίες, της πήραν το γαϊδουράκι.

Η 80χρονη αθωώθηκε στο δικαστήριο για την κατηγορία της κακοποίησης, ενώ η υπόθεση έλαβε διαστάσεις με το tweet του δικηγόρου Νίκου Καραγιαννακίδη το οποίο ανέφερε τα εξής:

Οι υπεύθυνοι όμως της Γαϊδουροχώρας/Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι, που παρέλαβαν και το τελευταίο διάστημα κατέχουν το ζώο, σε επιστολή τους προς το zougla.gr δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο θέμα, αναφέροντας ότι όταν διαπιστώθηκε η -σοβαρή- κατάσταση της επιβάρυνσης της υγείας του ζώου, η ηλικιωμένη αρχικά δέχτηκε να παραδώσει το γαϊδουράκι όμως στη συνέχεια άλλαξε την απόφαση της. Τονίζουν δε ότι όπως διαπίστωσαν «η χρόνια παραμέληση έχει αφήσει αναπηρία στο γαϊδουράκι. Εκτός αυτού, είχε σοβαρό πρόβλημα στη μάσηση λόγω κακής κατάστασης δοντιών, ενώ ο οργανισμός του ήταν γενικά εξασθενημένος».

Στην επιστολή τους καταλήγουν: «Κατανοούμε την συγκίνηση που προκάλεσε η εικόνα μιας γιαγιάς στο εδώλιο, όπως και χαιρόμαστε που αθωώθηκε γιατί  δεν πιστεύουμε ότι έκανε κακό ηθελημένα.  Αλλά αυτό δεν την καθιστά ικανή να έχει στην κατοχή της κάποιο ζώο».

Αναλυτικά η επιστολή τους:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή σχόλιο στο twitter που έγινε viral στα μέσα, σχετικά με γιαγιά που δικάστηκε για κακομεταχείριση του γαϊδουριού της και τους σχολιασμούς για τη φιλοζωική που όπως αναγράφεται «την μήνυσε και της το πήρε»,  θεωρούμε αναγκαίο να παραθέσουμε κάποιες πληροφορίες που φωτίζουν διαφορετικά την εικόνα.

Στις 9 Απριλίου του 2020  κάτοικος από το χωριό Κλαυσί Καρπενησίου μας έστειλε φωτογραφίες ενός γαϊδουριού με εξαιρετικά  παραμορφωμένες οπλές.

Να εξηγήσουμε εδώ ότι η οπλή είναι το νύχι του ενός και μοναδικού δάχτυλου που έχει το γαϊδούρι σε κάθε του πόδι, πάνω στο οποίο στηρίζεται. Το νύχι αυτό, στα ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο χρειάζεται ανά διαστήματα φροντίδα/κόψιμο, αλλιώς θα μακρύνει αφύσικα. Αν το ζώο ζει μόνιμα με μακριά και στραβά νύχια, η ζημιά στα οστά και τις αρθρώσεις του δαχτύλου θα αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

Αρχικά η φερόμενη ως ιδιοκτήτρια του ζώου συναίνεσε να παραχωρήσει το γαϊδουράκι στο Κέντρο ώστε να του προσφερθεί η απαραίτητη φροντίδα. Έτσι, προκειμένου να μεταφερθεί εκτός νομού, ζητήσαμε από τον νομοκτηνίατρο της περιοχής να επισκεφθεί το ζώο και να εκδώσει το ΑΔΑΜΙ, που ταυτοποιεί το ζώο με τον ιδιοκτήτη του και του επιτρέπει να ταξιδέψει. Η κυρία αρνήθηκε να παραλάβει το σχετικό έντυπο και επίσης άλλαξε την απόφασή της, αρνούμενη να παραχωρήσει το ζώο. Σε ερώτηση μάλιστα του κτηνιάτρου γιατί δεν έχει φροντίσει τις οπλές του, δέχθηκε την εξής παράλογη απάντηση:«Έτσι όπως είναι (αδυνατούσε να περπατήσει λόγω των παραμορφωμένων οπλών) δεν μπορεί να φύγει».

Στην πλήρη άρνηση της για οποιαδήποτε συνεννόηση ο νομοκτηνίατρος προώθησε το περιστατικό στην εισαγγελία.

Η περίπτωση δε της συγκεκριμένης κυρίας, όπως μάθαμε από την Αστυνομία της περιοχής, είναι γνωστή από το παρελθόν. Είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει στα όρια της λογικής,  με τη στήριξη των γειτόνων για να συντηρηθεί. Πριν τέσσερα χρόνια της είχαν κατασχέσει αιγοπρόβατα πάλι λόγω κακομεταχείρισης, τα οποία μάλιστα κατάφερε και αφαίρεσε το ίδιο βράδυ από το μαντρί που τα είχε πάει η αστυνομία!

Η εισαγγελέας εξέτασε το περιστατικό, ερευνώντας για καιρό τις πιθανές λύσεις.

Εμείς από τη μεριά μας εκθέσαμε τη γνώμη μας με επιστολή προς αυτήν στις 4 Μαίου. Πιστεύαμε ότι το ζώο χρειαζόταν επείγουσα φροντίδα που θα συνεχιζόταν με πολύμηνη θεραπεία, ενώ οι συνθήκες που ζούσε δεν έδιναν καμία εγγύηση για το μέλλον του.

Στις 25 Ιουνίου βγήκε η εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση του γαϊδουριού και παράδοση του σε εμάς.

Στις 29 Ιουνίου μεταφέραμε το γαϊδουράκι στις εγκαταστάσεις μας. Όλα τα έξοδα μεταφοράς, γιατρών, διατροφής και συνεχούς φροντίδας για την αποκατάσταση του είναι δικά μας. Η κατάσταση του αρχικά τραγική. Δέχθηκε άμεσα ειδική φροντίδα για τις οπλές, η οποία συνεχίζεται συστηματικά και θα είναι αναγκαία για μεγάλο διάστημα.

Λόγω της μεγάλης συστροφής του νυχιού, η παραμόρφωση που έχουν υποστεί τα οστά του κάθε δαχτύλου είναι μεγάλη. Η πορεία για την βελτίωση του είναι σταθερή, αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ πλήρης αποκατάσταση. Η χρόνια παραμέληση έχει αφήσει αναπηρία. Εκτός αυτού, είχε σοβαρό πρόβλημα στη μάσηση λόγω κακής κατάστασης δοντιών, ενώ ο οργανισμός του ήταν γενικά εξασθενημένος.

Ο Παναγιώτης (έτσι τον βαφτίσαμε) δέχθηκε οδοντιατρική φροντίδα και τώρα τρώει ειδική τροφή που μπορεί να μασήσει, έχει κάνει εμβόλια, αποπαρασίτωση, έχει παρέα άλλα γαϊδουράκια και πονάει λιγότερο. Η εικόνα του – που θύμιζε υπέργηρο ζώο- ελπίζουμε σύντομα να αντιστραφεί και να ζήσει χαρούμενος για πολλά χρόνια ακόμα, μια που δεν είναι πάνω από 18 ετών.

Κατανοούμε την συγκίνηση που προκάλεσε η εικόνα μιας γιαγιάς στο εδώλιο, όπως και χαιρόμαστε που αθωώθηκε γιατί  δεν πιστεύουμε ότι έκανε κακό ηθελημένα.  Αλλά αυτό δεν την καθιστά ικανή να έχει στην κατοχή της κάποιο ζώο.

Απορούμε όμως για το μένος των σχόλιων που κυκλοφόρησαν εναντίον αυτού που φρόντισε για το ζώο.

Η όποια φιλοζωική δεν βάλει εναντίον κανενός προσωπικά. Τα περιστατικά κακομεταχείρισης έχουν αυτεπάγγελτη δίωξη και μάλιστα για να ασκηθεί αυτή σημαίνει ότι είναι καταφανής η κακή κατάσταση του ζώου. Επίσης πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι καμιά φιλοζωική δεν αφαιρεί ζώο από τον ιδιοκτήτη του χωρίς εισαγγελική εντολή. Σε ακραίες και επείγουσες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί η προσωρινή απομάκρυνση παρουσιά όμως της Αστυνομίας. Στην περίπτωση του Παναγιώτη, παρόντες στην απομάκρυνση του ήταν ο Νομοκτηνίατρος, τρεις Αστυνομικοί, ο Αντιδήμαρχος και γείτονες της κυρίας.

Συνοψίζοντας, κανείς δεν κατήγγειλε την κυρία. Διώχθηκε αυτεπάγγελτα διότι παρανόμησε. Εμείς φροντίσαμε το ζώο και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε σε όσες περιπτώσεις χρειαστεί.

Με εκτίμηση

Τ.Παπαμόσχου & Δ.Στουπάκης

Υπεύθυνοι της ΑΜΚΕ Γαϊδουροχώρα/ Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι»

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα (Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης)

Περισσότερα Άρθρα

“Πρωταθλητής” το Κρανίδι στη…ζέστη σήμερα

Αρκετή ζέστη έκανε και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας με την θερμοκρασία να πλησιάζει σε αρκετές πόλεις ακόμα και τους 40°C ενώ κατά μέσο όρο οι θερμοκρασίες που επικράτησαν σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν 37-39°C. Έντονη ήταν η δυσφορία των κατοίκων και στην Αργολίδα καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωσε για δεύτερη ημέρα τους […]

Τραγωδία στα Βριλήσσια: Νεκρός από φωτιά σε μονοκατοικία

Νεκρός από φωτιά σε μονοκατοικία Τραγωδία στα Βριλήσσια. Ανασύρθηκε η σορός ενός ατόμου, η οποία εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς. Η φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία επί της οδού Μαραθώνος. Στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.