19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Εγκαίνια στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ερμιονίδας


Κάτω από τα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εγκαινιάστηκε χθες το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ερμιονίδα, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη.

Με την βοήθεια της κυρίας Ζαχαράκη, του Βουλευτή Αργολίδας κυρίου Αδριανού, της ευεργέτιδας του τόπου μας κυρίας Λίτας Λιβανού και υπηρεσιακών παραγόντων επετεύχθη, μέσα σε διάστημα μόνο τριών μηνών, η σύσταση και λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ πετυχαίνοντας έτσι, την ολοκλήρωση του κύκλου Εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Ερμιονίδα.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου και φωτορεπορτάζ από τα εγκαίνια :

‘’ Σεβασμιότατε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρία Υφυπουργέ, κυρία Λιβανού, κύριοι Βουλευτές, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, κυρία Πρόεδρε του ΔΣ., κυρίες κ΄ κύριοι Αντιδήμαρχοι, κυρίες κ΄ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίες κ΄ κύριοι Εκπαιδευτικοί, κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά,

Με μεγάλη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στα εγκαίνια του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ερμιονίδας.

Ενός έργου το οποίο αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε ως Δημοτική Αρχή στην εκπαίδευση και στην δημιουργία δομών και υπηρεσιών που στοχεύουν στην ουσιαστική στήριξη όσων εκ των συμπολιτών μας έχουν ανάγκη βοήθειας και δικαιούνται ίση μεταχείριση με το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας.

Η εκπαίδευση, η παιδεία και η αγωγή των παιδιών είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, διότι του παρέχει τα εφόδια να ονειρεύεται, να προοδεύει, να εξελίσσεται, να προσδοκά σε ένα καλύτερο μέλλον, να μετουσιώνει το όνειρο σε στόχο και να έχει μια λαμπρή σταδιοδρομία.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ισότιμη κοινωνική εξέλιξη και στην αυτόνομη ένταξη στην παραγωγική διαδικασία.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται στο Δήμο Ερμιονίδας προσπάθειες οι οποίες ανατρέπουν βαθμιαία τις ανισότητες και εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση με ενταξιακό προσανατολισμό.

Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους υπηρετούν αυτήν την προσπάθεια στον Δήμο μας.

Η ευόδωση των προσπαθειών μας στον τομέα αυτό, μας καθιστά ιδιαίτερα ευτυχείς, τόσο εμένα όσο και τους συνεργάτες μου και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, οι οποίοι έχουν στόχο να σταθούμε ως Δημοτική Αρχή δίπλα στο Δημότη χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αποτελούν μία από τις δομές της Δευτεροβάθμιας Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εξαετούς φοίτησης.

Σε αυτά εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, καλύπτοντας την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Χορηγούν στους αποφοίτους τους πτυχίο επιπέδου 2α με επαγγελματικά δικαιώματα και δικαίωμα εγγραφής στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής, κατόπιν εισήγησης του ΚΕΣΥ.

Η αναγκαιότητα της άμεσης ίδρυσης και λειτουργίας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας από το σχολικό έτος 2020-2021 ήταν μεγάλη, εφόσον έτσι θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους οι απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμιονίδας, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2016-2017, με εφτά παιδιά.

Είναι αυτά τα παιδιά, που σήμερα ξεκινούν τη φοίτησή τους στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας.

Μάλιστα πρέπει να σημειώσω, ότι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμιονίδας μέσα σε 4 χρόνια έφτασε τους δεκαεννέα μαθητές.

Σήμερα η δομή που εγκαινιάζουμε, έρχεται να ολοκληρώσει την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι μαθητές στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμιονίδας, μπορούν να φοιτήσουν μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Στη συνέχεια έπρεπε να πάνε στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. της Πυργέλας, έξω από το Άργος διανύοντας 85 και 85 = 170 χιλιόμετρα ημερησίως.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας που εγκαινιάζουμε, λύνει οριστικά το πρόβλημα των παιδιών αυτών της περιοχής μας, και θεραπεύει την αγωνία των γονέων τους.

Παρέχει ειδική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, υψηλής ποιότητας, αφού και οι δύο μονάδες ειδικής αγωγής του Δήμου μας, τόσο το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, όσο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας, για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους, είναι πλήρως στελεχωμένα με Εκπαιδευτικό Προσωπικό, με Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Συγκεκριμένα :

1ον : Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμιονίδας, έχουν τοποθετηθεί πέντε δάσκαλοι και δύο άτομα Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

2ον : Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας, έχουν τοποθετηθεί, ένας Καθηγητής Γεωπονίας, ένας Καθηγητής Εικαστικών, ένας Καθηγητής Δομικών Έργων και ένα άτομο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθεί Καθηγητής Φιλόλογος και επιπλέον ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας.

3ον : Και για τις δύο μονάδες Ειδικής Αγωγής στην Ερμιονίδα (Ειδικό Σχολείο και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) έχουν τοποθετηθεί : ένας Λογοθεραπευτής, ένας Εργοθεραπευτής, ένας Φυσικοθεραπευτής, ένας Σχολικός Νοσηλευτής, ένας Ψυχολόγος, ένας Κοινωνικός Λειτουργός και ένας Γυμναστής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την παρισταμένη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της ίδρυσης και λειτουργίας του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ερμιονίδας. Συναντηθήκαμε στο γραφείο της στις 4 Ιουνίου 2020 και αντιλήφθηκε πλήρως την αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του, από το σχολικό έτος 2020-2021.

Η Υφυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και τήρησε στο έπακρο τις δεσμεύσεις της, αφού προώθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να εγκαινιάζουμε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ερμιονίδας.

Η συνάντησή μου με την Υφυπουργό κανονίστηκε και οργανώθηκε από τον Βουλευτή Αργολίδας κ Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος ήταν παρών σε αυτήν και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αρμόδιας επί θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποστήριξε θερμά το αίτημά μου και συνέβαλε στην επιτυχία της όλης προσπάθειας, γι’ αυτό και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ιδιαιτέρως όμως ευχαριστώ πολλαπλώς την κ. Υφυπουργό και τους συνεργάτες της, διότι δεν αρκέστηκαν στη άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δήμου μας, αλλά στελέχωσαν πλήρως με προσωπικό και τις δύο σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής του Δήμου μας και μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, θέλοντας να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά της έναρξης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας Ειδικής Αγωγής.

Ακόμα θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Οικονομόπουλο Δημήτρη, τον Προϊστάμενο ΚΕΣΥ Αργολίδας κ. Μιχαλόπουλο Γιώργο, την Προϊσταμένη Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας κ. Γιγινή Παναγιώτα και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ειδικού Σχολείου Ερμιονίδας κ. Σίδερη Δημήτρη.

Με συντονισμένες ενέργειες, ευαισθησία, αμείωτο ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα, βοήθησαν καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του θεάρεστου έργου.

Επίσης ευχαριστώ τον παριστάμενο Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Γιάννη Μαλτέζο, για τη συμβολή του στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και τον κ. Χασέμ Κοσροβανί για την δωρεά του στο Ειδικό Σχολείο Ερμιονίδας.

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Εφραίμ και τους σεβαστούς πατέρες που παρευρίσκονται και που με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, να ευλογήσουν την έναρξη αυτού του πολύτιμου, θεάρεστου και ευαίσθητου διδακτηρίου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου κ. Παναγιώτη Μάρα, το εκπαιδευτικό του προσωπικό και κυρίως τους μαθητές του, που δέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας, δίνοντας ένα απτό παράδειγμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας.

Γιατί οι δύο ειδικές δομές του Δήμου μας, έχουν ένα επιπλέον προτέρημα.

Συστεγάζονται με δύο σχολεία Γενικής Αγωγής, προαυλίζονται μαζί, συγχρωτίζονται και αλληλεπιδρούν, έχοντας ως κέρδος την αλληλοαποδοχή, την κοινωνικοποίηση και κυρίως τη δημιουργία μιας αγαπητικής σχέσης, που θα τους συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Τελευταία άφησα την Πρώτη!!!

Τη μεγάλη ευεργέτιδα του Δήμου μας και φύλακα άγγελο αυτών των δύο ειδικών δομών :

Την κ. Λίτα Λιβανού που με δαπάνη της ίδιας και του συζύγου της κ. Γιώργου Λιβανού, κάλυψαν τα έξοδα της διαμόρφωσης και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμιονίδας, πριν τέσσερα χρόνια, που συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας που σήμερα εγκαινιάζουμε και το οποίο θα συστεγάζεται με το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου.

Πέραν της πολύ μεγάλης δαπάνης για τη διαμόρφωση των δύο αυτών δομών, η κ. Λιβανού με πολύ ευαισθησία, φροντίδα, αγάπη και αποτελεσματικότητα, παρακολουθεί με επαγρύπνηση και σταθερό ενδιαφέρον τη λειτουργία τους και φροντίζει όποτε υπάρξει ανάγκη, για τον εξοπλισμό των δομών αυτών με τα απαραίτητα υλικά και την ικανοποίηση των αναγκών των μαθητών τους.

Από την κάλυψη του καθημερινού δεκατιανού και του γεύματος των μαθητών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέχρι τον εορτασμό των γενεθλίων των μαθητών στο σχολείο.

Επίσης μεριμνά και για τη στήριξη, πέραν του σχολείου, τόσο των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους, όταν αντιμετωπίζουν πραγματική ανάγκη.

Η κυρία Λιβανού με αυτές τις ενέργειες, πέρα από την γενικότερη προσφορά της στην Ερμιονίδα που είναι πολύπλευρη και τεράστια, αποδεικνύει τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της και επιβεβαιώνει την άποψη ότι η φροντίδα του συνανθρώπου μας πρέπει να αποτελεί το βασικό μέλημα του καθενός από εμάς, εάν θέλει να λέγεται άνθρωπος.

Για όλη αυτή την προσφορά της, αλλά και για τον ιδανικό τρόπο λειτουργίας και έκφρασης της ευεργετικής της διάθεσης, ιδιαίτερα τις σημερινές δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την ευχαριστώ και την επαινώ, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους όλων των Δημοτών μας.

Τέλος ευχαριστώ όλους σας, όσοι μας κάνατε την τιμή να παρευρεθείτε στη σημερινή τελετή, αιρετούς, εκπαιδευτικούς και πολίτες, για να μοιραστείτε τη χαρά μας και να μας οπλίσετε με δύναμη να συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή το έργο μας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε η ορθή παιδεία και η αληθινή γνώση, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, είναι το φως για την έξοδο από τα προβλήματά μας.

Τα σχολεία είναι η πανοπλία μας, το δόρυ και η ασπίδα μας…

Κι όπως λέει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Κωστής Παλαμάς:

«Λιτά χτίστε τα απλόχωρα, μεγάλα, γερά θεμελιωμένα… Τα
σκολειά χτίστε!» ‘’

Γραφείο Δημάρχου

Περισσότερα Άρθρα

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ: 140η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στο Ναύπλιο

Σας καλούμε στην 140η τακτική εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 και Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 από τις 4:30μμ έως τις 7:30μμ στο Γραφείο Πρόληψης & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας (Πρώην Κοινωνικό Ιατρείο) του Δήμου Ναυπλιέων (25η Μαρτίου 75). Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ […]

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πυργέλας: Γιορτή Μητέρας 2023

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πυργέλας “ΑΘΗΝΑ” σας προσκαλεί στην ετήσια γιορτή της μητέρας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν Αγίου Νικολάου Πυργέλας. Ο τίτλος της φετινής μας εκδήλωσης θα είναι “Ο ρόλος της μάνας μέσα από τα παραμύθια – παραμύθια για ενήλικες”, που θα […]