19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Φθινοπωρινή Ισημερία

Αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Συμπίπτει πάντα με την 22α ή 23η Σεπτεμβρίου.

Φθινοπωρινή ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Τζένη Μπαλατσινού: Ο δύσκολος τοκετός, το χειρουργείο της κόρης της και η σχέση της με τον Βασίλη Κικίλια

Την πρώτη της συνέντευξη τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του γιους η Τζένη Μπαλατσινού αναφέρθηκε στο χειρουργείο που έκανε η κόρη της Αμαλία Κωστοπούλου στην Αμερική, για τη πρόταση γάμου που της έκανε ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και στη γέννηση του γιου της. «Έχω βιώσει αρκετές δύσκολες καταστάσεις, αλλά αυτή η χρονιά που μας πέρασε […]

Οι μικροί και μεγάλοι ψεύτες του ζωδιακού

ΚΡΙΟΣ: Ο Κριός είναι πολύ αυθόρμητος και ειλικρινής. Αν λέει ψέματα, πράγμα που συμβαίνει όταν είναι πιο μικρός σε ηλικία, το κάνει παρορμητικά και τόσο αδέξια, που οι άλλοι τον καταλαβαίνουν αμέσως. Καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει, τα καταργεί εντελώς. Εφαρμόζει το σοφό ρητό ότι: «Η γυμνή αλήθεια είναι καλύτερη από το πιο καλοντυμένο ψέμα». Αλλά δεν […]