fbpx
19 °C Argos, GR
29 Νοεμβρίου 2023

Βράβευση μαθητών τριών σχολείων της Περιφέρειας

Η δράση “At the school of OpenCohesion” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζεται στην Τρίπολη, αύριο Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στο θεατράκι του άλσους Αγίου Γεωργίου.

Η εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τελετή βράβευσης τριων σχολείων της Περιφέρειας, οι μαθητές των οποίων έχουν αποδείξει ότι παρακολουθούν τα έργα τα οποία υλοποιούνται μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα επιβραβευθούν με ένα τάμπλετ.

Τα σχολεία που θα βραβευθούν είναι το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας, το 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 3o Γενικό Λύκειο Τρίπολης.

 

Η ΔΡΑΣΗ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος 2014-2020” είναι μια από τις τρεις ελληνικές Περιφέρειες οι οποίες, μετά από πρόσκληση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε φέτος στην πιλοτική ενέργεια επικοινωνίας για το ΕΣΠΑ At the School of OpenCohesion.

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Εθνική Αρχή Συντονισμού του ΕΣΠΑ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και έχει την έγκριση και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Βασίζεται στο ιταλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα A Scuola di Open Coesione, το οποίο αναπτύχθηκε ως μέρος ενός εθνικού προγράμματος στην Ιταλία με θέμα την πολιτική συνοχής της ΕΕ. Επιβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα ASOC Ιταλίας που ανήκει στο Department for Cohesion Policies – Italian Presidency of the Council of Ministers.

Η ενέργεια At the School of Open Cohesion (ASOC) απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό τη γνωριμία και την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των νέων για τα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα μέσω της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εργαλείο το ΕΣΠΑ και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που το απαρτίζουν.

Στο πλαίσιο της δράσης ASOC ομάδες με 74 μαθητές και 9 καθηγητές  από 3 σχολεία της Περιφέρειάς μας κλήθηκαν να εκπονήσουν μια ερευνητική εργασία μελέτης ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν τα σχολεία, 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας, 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Νεάπολης και 3o Γενικό Λύκειο Τρίπολης.

Η μελέτη κάθε σχολικής ομάδας υλοποιήθηκε σε 4 στάδια επομένως κάθε σχολική ομάδα έχει παραδώσει 4 αναφορές ως εξής:

  • Σχεδιασμός (επιλογή έργου και τεκμηρίωση, σχεδιασμός έρευνας, συγκρότηση ομάδας και ανάθεση ρόλων, δημιουργία λογοτύπου, email, social media)
  • Ανάλυση: Ανεύρεση και μελέτη δεδομένων και συγγραφή ενός άρθρου για το έργο με γραφιστικές απεικονίσεις (infographics)
  • Διερεύνηση: Επιτόπια ή εικονική επίσκεψη στο έργο και αποτύπωση με videos και φωτογραφία
  • Επικοινωνία – Αφήγηση της ιστορίας: Δημιουργία ενός επικοινωνιακού προϊόντος που να αφηγείται την μελέτης της ομάδας και υλοποίηση μιας εκδήλωσης/event παρουσίασης της μελέτης στη σχολική/τοπική κοινότητας.

Οι σχολικές ομάδες έχουν παραδώσει τις εργασίες τους, δουλεύοντας με αφοσίωση και ενθουσιασμό ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Εχουν σχεδιάσει τη μελέτη τους και αναπτύξει λογότυπα και social media, έχουν συντάξει άρθρα με infographics, έχουν δημιουργήσει videos για τα έργα, έχουν προβάλλει  τα έργα στις τοπικές τους κοινωνίες κάνοντας εκδηλώσεις, δίνοντας συνεντεύξεις σε κανάλια, ραδιόφωνα websites, κάνοντας έρευνες, μοιράζοντας υλικό.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκλήρωσε την ενέργεια ASOC μέσω της αξιολόγησης των εργασιών των σχολικών ομάδων από Επιτροπή Αξιολόγησης, με μέλη από τον τομέα της πολιτικής συνοχής, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας,  και συγκεκριμένα, τον Ιωάννη Φίρμπα γενικό διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, Πάνο Πολυζωίδη δημοσιογράφο του ομίλου Αντεννα και Σοφία Ζυγά αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Περισσότερα Άρθρα

Δημοτικές εκλογές 2019: Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

Σας παρουσιάζουμε τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης στην παράταξη ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΣΟΣ.  (με έντονα στοιχεία είναι οι υποψήφιοι που εκλέγονται)   Εκλογική Περιφέρεια ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΑΥΡΟΙ Αλέας ΜΠΕΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 294 ΤΣΙΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 155 Άργους ΣΚΟΥΦΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2.463 Άργους ΔΙΟΛΙΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 1.281 Άργους ΜΑΡΛΑΓΚΟΥΤΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 1.167 Άργους ΓΚΑΒΟΥΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1.160 Άργους ΔΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1.102 Άργους […]

Ανδριανός: Επιλύεται το πρόβλημα στις άδειες παραγωγών λαϊκών αγορών (τέλος δραστηριοποίησης) – Παράταση εξόφλησης μέχρι 31 Μαΐου

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα για το θέμα της απώλειας της άδειας δραστηριοποίησης παραγωγών σε λαϊκές αγορές λόγω της εκ παραδρομής μη καταβολής του τέλους δραστηριοποίησης που αφορά την Αργολίδα και άλλες περιοχές της χώρας και αποφασίστηκε η επίλυσή του προβλήματος μέσω […]