12 °C Argos, GR
3 Φεβρουαρίου 2023

«Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;»

 

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 8μμ, το ΦΟΥΓΑΡΟ, σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας και τον Σύλλογο Φιλολόγων Αργολίδας, διοργανώνει την εκδήλωση «Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;».

Η εκδήλωση αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923» της Δήμητρας Καμαρινού, διδάκτορος του Πανεπιστημίου Πατρών, και περιλαμβάνει βιντεοπροβολή από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και δραματοποιημένη αφήγηση βραβευμένου διηγήματος της Δ. Καμαρινού στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας».

Ομιλητές
Θεοδόσης Σπαντιδέας
Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

Γιώργος Κόνδης
Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας

Νίκος Μπουμπάρης
Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας.

Αφηγητές
Ντίνα Καλογεροπούλου
Στέλιος Καρατάσος

Καρέ Ιστορίας
Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923

Πρόκειται για ένα πανόραμα ιστορίας που εικονογραφεί έναν αιώνα αγώνων του ελληνικού λαού για να ελευθερωθούν εδάφη όπου είχε βαθιές ρίζες. Ένα σκονισμένο άλμπουμ με ιστορικές καρτ ποστάλ αποτέλεσε το πλούσιο αρχειακό υλικό ενός βιβλίου επίκαιρου όσο ποτέ άλλοτε. Η συγγραφή του προέκυψε από τη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Δήμητρα Καμαρινού, Ναυπλιώτισσα, με αφορμή μία αρχειακή ανασκαφή στη συλλογή ιστορικών καρτ ποστάλ και φωτογραφιών του προγόνου της, Σωτηρίου Καμαρινού (1875-1963).

Πώς έφτασε η χώρα μας να έχει αυτά τα σύνορα; Πώς καταλήξαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης και τι ακριβώς ορίζει; Πώς δημιουργήθηκαν τα γειτονικά μας κράτη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία; Πέραν των ηγετών, πώς βίωσαν τα γεγονότα αυτοί που πολέμησαν; Πού ακουμπάει η προφορική ιστορία από το στόμα των παππούδων μας στην εθνική ιστορία; Αφηγήσεις οπλαρχηγών και ανώνυμων στρατιωτών μεταφέρουν τα βιώματά τους. Στίχοι ποιητών την απήχηση στον λαό της εποχής. Κι ακόμα, πώς την κτίσαμε πάνω στις αρχαιότητες και τι σημαίνει η εθνική μας ταυτότητα; Είναι φορές που χρειαζόμαστε ρίζες για να ψηλώσουμε. Και τις έχουμε.

Η αγωγή για την ειρήνη -από εξωτερικούς εχθρούς αλλά και εμφύλιες διαμάχες- κτίζεται πάνω στην γνώση της Ιστορίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μια εποχή αμφισβητήσεων της εθνικής μας κυριαρχίας και έντονου προβληματισμού, ώστε αποδεικνύεται σημαντικό βοήθημα αυτογνωσίας τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για τον καθένα μας. Όσο οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας θα γιγαντώνονται, τόσο χρειάζεται να φροντίσουμε τα θεμέλια που έκτισαν οι πρόγονοί μας. Πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσουμε.

είσοδος ελεύθερη

κρατήσεις θέσεων

27520 47300 | [email protected]

Περισσότερα Άρθρα

Η Οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου στηρίζει την πρωτοβουλία των Φίλων Υγροβιότοπου Ναυπλίου Νεας Κίου

Οι φίλοι του υγροβιότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου μας καλούν την Κυριακή 10/5 στις 10.30 σε μία περιήγηση στις όχθες του ποταμού Ερασίνου, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Τόπος συνάντησης το περίπτερο στην παραλία της Νέας Κίου. Θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και για να τηρηθεί η αναγκαία απόσταση μεταξύ μας, όταν ο εκπρόσωπος του […]

Οι ενέργειες του Δήμου Ναυπλιέων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος πανδημίας

Εντατική προετοιμασία από τον Δήμο Ναυπλιέων για την εύρυθμη έναρξη του σχολικού έτους Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος και η Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, Μαρία Ράλλη, υποδέχτηκαν σήμερα στο Βουλευτικό τους Διευθυντές των σχολείων, με στόχο την προετοιμασία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ναυπλιέων καλωσόρισε […]