19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Συμβούλιο Επικρατείας: Νέα ήττα για καπνιστές και καταστηματάρχες της εστίασης

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσφύγει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ (15.11.2019) με την οποία απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, μπαρ, και  κέντρων διασκέδασης, με την επιβολή τσουχτερών προστίμων. Σύμφωνα με την προσφυγή, η απόλυτη απαγόρευση περιορίζει την ελευθερία όσων επιλέγουν το κάπνισμα.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Σωματείου, κρίνοντας ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρο 5, παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν είναι αντισυνταγματική.

Περισσότερα Άρθρα

Θεία Λειτουργία για τον Πόντιο Άγιο Ευγένιο

Αύριο, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Νέο Βυζάντιο, στο Ναύπλιο, εις Μνήμην του Ποντίου Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου. Βοήθεια σε όλο τον Κόσμο, ο Άγιος!

Η παραβατικότητα στην Αργολίδα

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Συνελήφθησαν ενενήντα έξι (96) άτομα, προσήχθησαν εκατόν σαράντα οχτώ (148) και έγινε έλεγχος σε χίλια τριακόσια σαράντα δύο (1.342)   Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε χίλια πενήντα δύο (1.052) οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες εξήντα τρεις (263) παραβάσεις                                         Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δενδρύλλια και μικροποσότητες κάνναβης […]