17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ο Ιωάννης Μαλτέζος για την μεταφορά των μαθητών

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα ήθελα να ευχηθώ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ στους μαθητές και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, δάσκαλοι, καθηγητές, δημοτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι των υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας και μεταφορείς εργάζονται πυρετωδώς για να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού στις σχολικές και μαθητικές κοινότητες.

Σας ενημερώνω λόγω αρμοδιότητας ότι η μεταφορά μαθητών θα εκτελείται κανονικά από την πρώτη ημέρα έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Η αρμόδια υπηρεσία μας έχει ήδη στείλει τις συμβάσεις με τους πίνακες μαθητικών δρομολογίων στα σχολεία μέσω των διευθύνσεων εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερώνουν γονείς και μαθητές για τον τρόπο μεταφοράς.

Αρχικά σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19 και μέχρι την οριστικοποίηση εγγραφών (προνήπια, Α΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου) – μετεγγραφών και των ωρολογίων προγραμμάτων μαθημάτων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σας ενημερώνουμε ότι :

1) Η μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία και ταξί προς και από τις σχολικές μονάδες στις οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα οριστικοποιηθεί εγγραφές και μετεγγραφές και πρόγραμμα μαθημάτων, το αργότερο μέχρι 30/9/2020 θα διεξάγεται όπως και το προηγούμενο σχολικό έτος.

2) Μαθητές που μετακινούνται με λεωφορεία της τακτικής συγκοινωνίας του ΚΤΕΛ μέχρι την παραλαβή του Ειδικού Μαθητικού Δελτίου (ΕΜΔ) θα μεταφέρονται δωρεάν.

3) Μέχρι 30/9/2020 όπου θα υπάρχει οριστικοποίηση όλων των μεταβολών τα δρομολόγια θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες των μεταφερόμενων μαθητών.

4) Η μεταφορά μαθητών καλύπτεται σχεδόν στο 100% και κάθε νέο αίτημα ή ειδική μεμονωμένη περίπτωση και ανάγκη που θα προκύψει θα εξετασθεί άμεσα ώστε να ικανοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό.

5) Οι μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες (εκπαιδευτικές-μαθησιακές κλπ) έχει προβλεφθεί να μεταφέρονται με μικρά οχήματα για την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτησή τους.

 

Μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση των μαθητών

Σύμφωνα με το άρθρο 21 της Δ.α/ΓΠ.οικ.55339/8-9-2020 κοινής υπουργικής απόφασης μέχρι 30/10/2020 για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19 κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 6-9 της αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.53080/28-8-2020 επιτρέπεται η μεταφορά μαθητών και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προστασίας ως εξής:

-Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγεται συγχρωτισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.

-Τα οχήματα κάθε κατηγορίας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών τους, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% [διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι εννέα (9) μέρη νερό και ένα (1) μέρος χλωρίνης], ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.

-Οι οδηγοί οχημάτων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, οι συνοδοί, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που κάποιος δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

-Συστήνεται η τοποθέτηση του μαθητή σε προκαθορισμένη θέση η οποία δεν θα αλλάζει. Προκρίνεται μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.

-Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, δεν γίνεται δεκτή από τον οδηγό ή/και τον συνοδό η επιβίβασή του στο όχημα.

-Για κάθε παράβαση των μέτρων από τον οδηγό ή τον συνοδό του οχήματος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ (παρ. 3 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ.53080/28.8.2020 ΦΕΚ Β΄3611 κοινής απόφασης υπουργικής απόφασης.

Πληροφορίες για τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων (ώρες κίνησης και διαδρομή) θα δίνονται και από το γραφείο κίνησης της αναδόχου εταιρείας «ΚΤΕΛ Αργολίδας ΑΕ».

Οι γονείς των μεταφερόμενων μαθητών θα απευθύνονται στη σχολική μονάδα φοίτησης του παιδιού τους και η σχολική μονάδα θα ενημερώνει την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΑΛΤΕΖΟΣ

Περισσότερα Άρθρα

Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου: Καθημερινά η προσφορά φαγητού προς τους άπορους

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας. Η επιδημία όμως συνεχίζεται και μαζί της, οι περιορισμοί που επέφερε στην καθημερινή μας ζωή. Στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να συνεχιστεί η λειτουργία του καθημερινού συσσιτίου των απόρων αδελφών μας,γι’αυτό το συσσίτιο δεν θα κλείσει καμία ημέρα. Ακόμη και την Μεγάλη […]

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

Το διάστημα 14-22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 15 μέχρι 28 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων Λιγότερο από ένας μήνας μένει για την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων με περισσότερους από 100 χιλιάδες υποψήφιους να δίνουν τη μάχη σε όλες τις κατηγορίες. Λόγω της ιδιαιτερότητας της χρονιάς και των συνθηκών, το […]