19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η θαυματουργή οπή στην εκκλησία των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας στην Αργολίδα

Με θρησκευτική ευλάβεια τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας στο ομώνυμο Βυζαντινό εκκλησάκι στο χωριό του Άγιου Αδριανού του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

Κάθε χρόνο συρρέουν πλήθος πιστοί στον Ιστορικό Σταυρεπίστεγο Ιερό Ναό των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας.

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι στον κατάφυτο λόφο του μικρού χωριού Άγιος Αδριανός (Κατσίγκρι), σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης του Ναυπλίου, αφιερωμένο στους Αγίους Αδριανό και Ναταλία. Στο τέμπλο του, μια οπή κάτω από την εικόνα της Παναγίας θεωρείται από τους πιστούς πως συναριθμείται μεταξύ των πολλών θαυμάτων της Ορθοδοξίας.

Δίπλα από την Ωραία Πύλη υπάρχει μια τρύπα που, όταν τη δει κάποιος για πρώτη φορά, πιστεύει ότι από εκεί μπορεί να περάσει μόνο ένα μικρό παιδί.

Συγκρίνοντάς τη με την Ωραία Πύλη που βρίσκεται δίπλα της, μοιάζει μικροσκοπική. Η παράδοση λέει πως η οπή παρέχει τη δυνατότητα να διαπερνά μέσα από αυτήν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Όσοι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να περάσουν, τα έχουν καταφέρει, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Λέγεται ότι είναι πολύ καλό να περάσει ο επισκέπτης από την οπή, ότι είναι ευλογία. Η παράδοση θέλει να περνάει ο πιστός τρεις φορές. Οι Άγιοι Αδριανός και Ναταλία θεωρούνται θαυματουργοί και η προσέλευση των πιστών είναι μεγάλη, αφού ξεπερνά τα όρια της περιοχής και εκτείνεται σε προσκυνη­τές απ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί σύμβολο πίστης κυρίως για τις γυναί­κες και δίνει ελπίδα σε όσες δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Ανεξαρτήτως, ωστόσο, της ιδιαιτερότητας του προσκυνήματος με το θέμα της οπής, πιστεύουμε ότι ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης- προσκυνητής μπορεί να διαπιστώσει το μεγαλείο της εκκλησίας μέσω της απλότητας του χώρου, την ιστορία και την παράδοση, με τη συνέχιση της πορείας στο σήμερα έως την αιωνιότητα.

Ο ναός διαθέτει τοιχογραφίες οι οποίες ανάγονται στον 17ο και τον 18ο αι­ώνα, αλλά, δυστυχώς, στο πέρασμα του χρόνου έχουν προκληθεί φθορές. Στο υπέρθυρο της εισόδου, η τοιχογραφία είναι σε καλή κατάσταση και αναπαριστά σκηνές από την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Στο δεξί μέρος βρίσκονται οι δίκαιοι που θα κληρονομήσουν τον Παράδεισο και στο αριστερό δαίμονες οδηγούν τους αμαρτωλούς στην Κόλαση, όπου οφιοειδή πνεύματα τους κατατρώνε.

Κανείς δεν θα μπορούσε να νιώθει καλά κοιτάζοντας αυτή την αναπαράσταση, ακόμα και αν δεν πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή. Το ότι οι αγιογράφοι επέλεξαν να τοποθετήσουν την Κόλαση και τον Παράδεισο στην εξώθυρα μας κάνει να πιστεύουμε πως αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που έπαιρναν οι πιστοί βγαίνοντας από τον ναό, μια τελευταία υπενθύμιση…

Περισσότερα Άρθρα

Προληπτικός έλεγχος test pap στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους

Καθώς η δημόσια υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής, η Μ.Γ κλινική του Νοσοκομείου μας, υλοποιεί διαρκώς δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες επικεντρώνονται στον τομέα της πρόληψης. Σε ότι αφορά τις γυναίκες, η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι καθοριστική στην προσέγγιση και αντιμετώπιση προκαρκινικών καταστάσεων, η οποία μπορεί να […]

Θανατηφόρο τροχαίο: 31χρονος «καρφώθηκε» με το φορτηγό του σε δέντρο

Θανατηφόρο τροχαίο στην Άμφισσα Σε θλίψη έχει βυθιστεί η Φωκίδα μετά τον χαμό 31χρονου από τη Δεσφίνα σε τροχαίο δυστύχημα εχθές το πρωί. Ειδικότερα, ο άτυχος νέος μετέφερε με το φορτηγό του βωξίτη από το κοντινό εργοστάσιο και από άγνωστη μέχρι αυτή την ώρα αιτία στο 55ο χλμ της Ε.Ο Θερμοπυλών – Άμφισσας, έχασε τον […]