20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Παραλία Πολεμάρχα: Η παραλία των πειρατών στη Ν.Επίδαυρο

 

 

Η Πολεμάρχα βρίσκεται στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στην Νέα Επίδαυρο και αποτελείται από δύο υπέροχες ακρογιαλιές με καταγάλανα, καθαρά νερά και ένα πευκοδάσος που σκιάζει ολόκληρο τον τόπο.

Το όνομά της το πήρε από το ομώνυμο μεσαιωνικό μοναστήρι, κτισμένο τον 15ο αιώνα από έναν ιερομόναχο της μονής Αγνούντος, σε πευκόφυτη περιοχή κοντά στην παραλία.
Η προσέγγιση στην παραλία γίνεται είτε από τη θάλασσα είτε από τον εθνικό δρόμο.

Παίρνοντας κανείς το δρόμο από τη Νέα Επίδαυρο προς την Αρχαία, μέσα απ’ την πευκόφυτη βουνοπλαγιά που φτάνει ως τη θάλασσα, αν ξεκόψει απ’ την άσφαλτο αριστερά κατηφορίζοντας έναν τραχύ χωματόδρομο, φτάνει στην απόμερη παραλία της Πολεμάρχας.

Οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες.
Η Παναγία η Πολεμάρχα

Κοντά στον οικισμό της Νέας Επιδαύρου, σε μια ερημική παραλία με πεύκα και ελαιόδεντρα, βρίσκεται η διαλυμένη μονή της Πολεμάρχας. Ιδρυτής της μονής υπήρξε ένας μοναχός που ονομαζόταν Αντώνιος.

Ο Αντώνιος, που ήταν μοναχός στη μονή Αγνούντας, επιθυμώντας να απομονωθεί από τους συνασκητές του, εγκαταστάθηκε στην ερημική παραλία της Πολεμάρχας. Εκεί τον ακολούθησαν δυο νεότεροι μοναχοί, ο Νήφων (μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) και ο Ιωσήφ. Σύμφωνα με την παράδοση, μόνοι τους έφτιαξαν τον πρώτο πυρήνα της μονής γύρω στο 1400.
Η μονή έφτασε σε ακμή τις επόμενες δεκαετίες με τη βοήθεια του Πατριάρχη Νήφωνα, οι αλλεπάλληλες όμως πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους μοναχούς να εγκαταλείψουν την Πολεμάρχα και να αποσυρθούν στη μονή Καλαμίου, στην ενδοχώρα της Επιδαυρίας. Έκτοτε η μονή δεν ξαναλειτούργησε.
Σήμερα από το συγκρότημα σώζεται το καθολικό, αλλά και αρκετά κελλιά και προσκτίσματα. Το καθολικό είναι χτισμένο στον τύπο της τρίκλιτης, καμαροσκέπαστης βασιλικής με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Τα κλίτη χωρίζονται με χαμηλές τοξοστοιχίες που βαίνουν σε πεσσούς και φέρουν πεταλόσχημες καμάρες που ενισχύονται κατά διαστήματα από σφενδόνια κατασκευασμένα από κομμένους ασβεστόλιθους και πωρόλιθους. Στα ανατολικά φέρει μια ημικυκλική αψίδα, δυσανάλογα μικρή σε σχέση με το μέγεθος του ναού.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην κατασκευή των θόλων, ενώ η υπόλοιπη τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από αργούς λίθους. Στο εσωτερικό δεν φέρει επιχρίσματα, ούτε τοιχογραφίες.

Περισσότερα Άρθρα

Mια μαρτυρία από το μαύρο Αύγουστο – Σεπτέμβρη του ’22

“… Άρχισε ο στρατός μας να φεύγει. Χτυπούσαν τις πόρτες μας και ζητούσαν ρούχα για να βγάλουν το χακί από πάνω τους. Πόσους δεν ντύσαμε! Οι μεγάλοι οι δικοί μας ξεκουμπιστήκαν και φύγανε κι αφήσαν τον κόσμο στο έλεος του Θεού. Έφταναν οι στρατιώτες ξυπόλητοι, γυμνοί, κουρελιασμένοι, πρησμένοι, νηστικοί. Οι Τούρκοι κατεβαίναν και σφάζαν τους […]

Στόχος της επιτροπής ισότητας του Δήμου Άργους Μυκηνών να καθιερωθεί ως ετήσια δράση η διημερίδα Κοινότητα Γυναικών

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα Πέμπτη 17/11, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Άργους Μυκηνών με την συνιδρύτρια της LearningSeed Γεωργία Γρίβα εν όψει της διημερίδας που διοργανώνεται το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος με θέμα την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η Οργάνωση Εκπαίδευσης και Κοινωνίας των πολιτών […]