13 °C Argos, GR
2 Μαρτίου 2024

Nέα πρόκληση Ερντογάν: Τζαμί και η Μονή της Χώρας, ένα εμβληματικό μνημείο της Ορθοδοξίας

Μετά την Αγία Σοφία, η κυβέρνηση Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυτό μάλιστα ενδεχομένως να είναι ένα από τα «ευχάριστα νέα» που θα ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν εντός της ημέρας πέραν των ενεργειακών.

Η ιστορία της Μονής 

Η Μονή της Χώρας, η οποία είναι γνωστή και ως «Καριγιέ Τζαμί» ήταν βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι που χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Τον 16ο αιώνα είχε μετατραπεί από τους Οθωμανούς σε τζαμί, ωστόσο λειτουργούσε ως μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ.

Πέρυσι ωστόσο, εκδόθηκε απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί εκ νέου σε τζαμί.

Ο ναός της Χώρας είναι αφιερωμένος στο Χριστό Σωτήρα και θεωρείται ως ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα βυζαντινών εκκλησιών. Τους τοίχους της κοσμούν ψηφιδωτά και τοιχογραφίες εξαιρετικού κάλλους αν και πολλά από αυτά καλύφθηκαν με ασβέστη από τους Οθωμανούς.

Θεωρείται ένα από τα μοναδικό μνημεία, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιείται από τους εικονογράφους τεχνοτροπία η οποία παραπέμπει στην αναγεννησιακή τεχνοτροπία απεικόνισης όπως έγινε γνωστή στην Ιστορία της Τέχνης.

Πρόκειται δηλαδή για την τελευταία φάση της Παλαιολογικής τεχνοτροπίας εικονογράφησης όπου γίνεται χρήση της λεγόμενης προοπτικής, πολύ πριν αυτή αποτελέσει δομικό στοιχείο της Κρητικής Σχολής.

Η ωραιότερη είναι αυτή της Αναστάσεως στην κόχη, όπου το θέμα που παρουσιάζεται δεν υπάρχει σε καμία άλλη εκκλησία: Ο Χριστός αρπάζει από το βασίλειο του θανάτου με το ένα χέρι τον Αδάμ και με το άλλο την Εύα, σώζοντας και τους δύο ο ίδιος.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον περίφημα καλλιτεχνικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου από την εποχή των Κομνηνών.

Φιλοξενεί αριστουργήματα νωπογραφίας, το οποία όμως, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν για να μην είναι ορατές κατά τις μουσουλμανικές προσευχές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.

Ιδού και το διάταγμα:

Περισσότερα Άρθρα

Με μεγάλο ενδιαφέρον η ημερίδα με ομιλητή τον Γ. Πανούση στο Ναύπλιο για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αργολίδας ‘’Ελπίδα Ζωής’’ (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) στα πλαίσια των δράσεών του στην ευρεία κοινότητα πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα:” Παραβατικότητα Ανηλίκων Οικογένεια – Σχολείο – Γειτονιά” την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο. Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας […]

Τα Εργαστήρια της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης

Ο Σύλλογος “Πολιτιστική  Αργολική Πρόταση”  που βρίσκεται για 27η χρονιά  δίπλα σας, λειτουργεί και φέτος, από αρχές Οκτωβρίου, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στο χώρο του Συλλόγου, στην οδό Οδυσσέως Ανδρούτσου 13 (πάροδος Χατζή), στο Άργος. Εργαστήριο  Εικαστικών για παιδιά  (από 5-14 χρονών), κάθε Τρίτη 6.00 -7.30. Πληροφορίες στο 6908384205. Εργαστήριο πλεκτικής με βελονάκι για ενήλικες, κάθε Σάββατο 6.00 […]