35 °C Argos, GR
18 Αυγούστου 2022

Με επίσημα στοιχεία ο εμβολισμός της τουρκικής φρεγάτας

Την επίσημη επιβεβαίωση του περιστατικού με τον εμβολισμό της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis από την ελληνική φρεγάτα Λήμνος είχαμε την Τρίτη το πρωί μετά την επικοινωνία μέσω ασυρμάτου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας “Λήμνος”, αντιπλοίαρχο Γ. Σαλιάρη.

“Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια” είπε ο υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στον κυβερνήτη, ο οποίος απάντησε ότι απλώς έπραξε το καθήκον του.

[hfe_template id='397365']

Πρόκειται, μετά από αρκετά 24ωρα, για την επίσημη επιβεβαίωση του περιστατικού νότια του Καστελόριζου, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, μετά από σοβαρότατο σφάλμα χειρισμού από τον Τούρκο κυβερνήτη, η φρεγάτα Λήμνος εμβόλισε το τουρκικό σκάφος στην αριστερή πλευρά του και κοντά στο πρυμναίο τμήμα του, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, και όπως φαίνεται ρήγμα μήκους τουλάχιστον ενός μέτρου και ύψους αρκετών μέτρων.

Η φρεγάτα Λήμνος υπέστη μόνο κάποιες εκδορές στο κοράκι της πλώρης της που δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα. Αμέσως μετά το περιστατικό, η φρεγάτα Λήμνος συμμετείχε στις κοινές ελληνογαλλικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Αντιθέτως η φρεγάτα Kemal Reis αποχώρησε από την περιοχή και φέρεται να κατέφυγε στον ναύσταθμο Ακσάζ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το συμβάν με τον εμβολισμό εξελίχθηκε ως εξής:

Η τουρκική φρεγάτα έπλεε αριστερά από τη φρεγάτα «Λήμνος» όταν επιχείρησε την «προσπέραση», στρίβοντας δεξιά, ενώ το ελληνικό σκάφος είχε προειδοποιήσει πως έχει προτεραιότητα. Εκτιμάται ότι ο Τούρκος κυβερνήτης, που προέβη σε λάθος χειρισμούς, υπέθεσε πως το ελληνικό σκάφος θα έκοβε ταχύτητα. Το «Λήμνος» συνέχισε τη σταθερή πορεία του, το τουρκικό άλλαξε τη δική του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με το πρυμναίο μέρος του στην πλώρη της ελληνικής φρεγάτας και να υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Η επίμαχη φωτογραφία

Στο διαδίκτυο και σε εξειδικευμένα σάιτ έχει αναρτηθεί αυτή η φωτογραφία η οποία δείχνει το ρήγμα που έχει υποστεί η φρεγάτα Kemal Reis στο δεξιό και προς την πρύμνη τμήμα της, μετά από τον εμβολισμό που υπέστη από τη φρεγάτα Λήμνος. Τα χαρακτηριστικά της υπερκατασκευής καθώς και η τσιμινιέρα του τουρκικού σκάφους παραπέμπουν χωρίς αμφιβολία στη φρεγάτα Kemal Reis, η οποία απεικονίζεται στη δεύτερη φωτογραφία. Επισημαίνεται ότι η φωτογραφία με το ρήγμα δεν προέρχεται από επίσημη πηγή, είτε του Πολεμικού Ναυτικού, είτε του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, είτε της κυβέρνησης.

Από τη φωτογραφία προκύπτει πως το ρήγμα είναι μήκους τουλάχιστον ενός μέτρου και ύψους τουλάχιστον 3-4 μέτρων, κάθετο. Από τον εμβολισμό έχει σκιστεί η θωράκιση του πλοίου, άγνωστο σε ποιο βάθος και άγνωστο εάν έχουν πληγεί και τμήμα της τουρκικής φρεγάτας κάτω από την ίσαλο.

Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφονται με κάθε επιφύλαξη αφού βασίζονται σε φωτογραφία που δεν προέρχεται από επίσημη πηγή.

Περισσότερα Άρθρα

Δαναών παιχνίδι 2020

ΔΑΝΑΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2020. Το γνωστό πια σε όλους παιχνίδι που σε ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη, το χρόνο, τον πολιτισμό, την επιστήμη και φυσικά στο ΠΑΙΧΝΙΔΙ, από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους που το διοργανώνει στη καρδιά του φετινού Καρναβαλιού!!! σε συνεργασία με την ΚΕΔΑΜ & τις Α/θμια & Β/θμια Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Άργους-Μυκηνών. […]

Βρετανία: Επιθέσεις με μαχαίρι στο Ρέντινγκ (βιντεο αμέσως μετά το μακελειό)

Δύο άνθρωποι φέρεται να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο – Η επίθεση σημειώθηκε ύστερα από αντιρατσιστική διαδήλωση του κινήματος «Black lives matter» Συναγερμός σήμανε στη Βρετανία καθώς σημειώθηκαν επιθέσεις με μαχαίρι στο Ρέντινγκ, ενώ εκφράζονται φόβοι για τρεις νεκρούς και δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπως μεταδίδει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης Telegraph, […]