18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο – Τι λένε οι ειδικοί

Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας την ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να ηχήσει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου βρίσκεται προ των πυλών, την ίδια ώρα που η Ελλάδα καταγράφει ήδη μέσα στο Αύγουστο, σε καθημερινή βάση, αυξημένα κρούσματα.

Το υπουργείο Παιδείας σε απόλυτη συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, καταστρώνει ήδη διάφορα σενάρια καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή πώς θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι λοιμωξιολόγοι, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην εκ περιτροπής διδασκαλία, μοντέλο που ακολουθήθηκε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να γίνουν οι αναπληρώσεις των χαμένων διδακτικών ωρών. Είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια με δεδομένο ότι εφαρμόστηκε για περίπου ένα μήνα για τις τάξεις οι οποίες είχαν πάνω από 15 μαθητές.

Το τρίτο σενάριο που συζητείται, είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Βέβαια το μέτρο αυτό έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του, ειδικά για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή έξαρσης του κορωνοϊού για τα Δημοτικά Σχολεία

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην ΕΡΤ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν από 1ης Σεπτεμβρίου για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα σχολεία τα παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι η τελική απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί δύο εβδομάδες προτού οι μαθητές μπουν στο σχολείο και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ζαχαράκη για σχολεία: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που θα ορίσει η επιτροπή

Για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων τποθετήθηκε πρόσφατα και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, ομόφωνα αποφασίστηκε από την επιτροπή το άνοιγμα των σχολείων με όσα μέτρα χρειαστεί να ληφθούν.

«Η προτεραιότητα είναι ό,τι οριστεί από την αρμόδια επιτροπή να εφαρμοστεί.», τόνισε. Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη 1.100.000 μαθητές έχουν εγγραφεί στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο με την τηλεκπαίδευση. Για τη χρήση μάσκας, είπε ότι, αν αποφασιστεί τα παιδιά να τη φορούν στο σχολείο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. «Εφαρμόζουμε υγειονομικούς κανόνες και φροντίζουμε και για το παιδαγωγικό κομμάτι.», είπε, μεταξύ άλλων. Σχετικά με την ύλη, ανέφερε πως όπου κρίνεται ότι χρειάζεται θα επαναληφθούν κάποια κομμάτια. Οι επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία μέχρι στιγμής δεν επιτρέπονται. Υπενθυμίζεται ο διορισμός 4.500 ανθρώπων στην ειδική αγωγή.

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία, όταν πλησιάζει η ώρα για το πρώτο κουδούνι.

Τι θα γίνει με το ολοήμερο σχολείο

Για την επαναλειτουργία των ολοήμερων σχολείων που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τους γονείς που εργάζονται, το υπουργείο έχει διασφαλίσει την χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά, ώστε να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο, το οποίο δεν λειτούργησε τον περασμένο Ιούνιο. Οι μαθητές εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. β) Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων. γ) Στα σχολεία με λειτουργικότητα από 6/θέσια και άνω, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές.

Την ίδια ώρα, ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και καλεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες όλων των κλάδων να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης.

Περισσότερα Άρθρα

Εξετάσεις στη σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας

Γίνεται γνωστό, ότι το ερχόμενο Σάββατο 10/07/2021 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα διαλέξεων τής Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος επί των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου 31 και Ναυαρίνου 02, θα διεξαχθούν οι Απολυτήριες εξετάσεις του Ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 των σπουδαστών τής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής τής Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, διά την απόκτησιν Πτυχίου και Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής. Την […]

Διεγράφη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ο Πέτρος Φιλιππίδης

Χθες, Δευτέρα 14 Ιουνίου, το πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΕΗ συνεδρίασε υπό την προεδρία του ηθοποιού Πασχάλη Τσαρούχα, προκειμένου να αποφανθεί για τις ποινές που θα επιβάλει στους ηθοποιούς Πέτρο Φιλιππίδη και Παύλο Χαϊκάλη μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», ο Πέτρος Φιλιππίδης διαγράφηκε από […]