14 °C Argos, GR
6 Δεκεμβρίου 2022

Τάσος Τόκας: Πλήγμα στον Δήμο Ερμιονίδας η διαχείριση των απορριμμάτων

Στο χθεσινό ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας η παράταξή μας καταψήφισε το θέμα σχετικά με την αναμόρφωση Προϋπολογισμού αφού για τους επόμενους τρεις μήνες ( όπως είπε ο Δήμαρχος) προβλέπεται να δοθούν 285.000€ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Η διαφωνία μας είναι κάθετη ως προς τον τρόπο που θα γίνει το έργο καθώς η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση που επιλέχτηκε από τον δήμο μας δεν προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου μας και κατ΄ επέκταση των δημοτών μας αφού ουσιαστικά πρόκειται για απευθείας ανάθεση.

Στην τοποθέτησή μου είπα πως το κόστος είναι πολύ μεγάλο και πως μαζί με τις 2 προηγούμενες συμβάσεις για περίπου 8 μήνες θα πληρώσουμε σχεδόν 800.000,00 €.!! Δηλαδή το κόστος για το 2020 θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Επιπλέον τα χρήματα είναι πάρα πολλά για μια περίοδο που δεν θα υπάρχουν πολλά σκουπίδια αφού ήδη τα απορρίμματα είναι λιγότερα εν μέσω καλοκαιριού, λόγω βεβαίως και της μειωμένης τουριστικής κίνησης από την πανδημία.

Ως προς τον τρόπο που θα γίνει το έργο τόνισα ότι δεν υπάρχει πλέον κατεπείγουσα ανάγκη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Ερμιονίδας και άρα μπορούσε η υπηρεσία καθαριότητας να τρέξει τις διαδικασίες νωρίτερα ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες που χρειάζονται για τη διενέργεια ενός ανοιχτού διαγωνισμού για αυτό το τεράστιο ποσό σύμφωνα με τον Ν. 4412/2016.

Άλλωστε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδας λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Ως προς την τιμολογιακή πολιτική που αποτελεί μείζον θέμα τα ερωτήματα είναι:

1) Πως φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών 110,00€ /tn χωρίς τον ΦΠΑ;

2) Γιατί δεν μπορέσαμε να έχουμε μέσα από την διαπραγμάτευση καλύτερες τιμές;

Να σημειωθεί επίσης πως στην εταιρεία που διαχειρίζεται για 6 χρόνια τα σκουπίδια μας έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα το τελευταίο διάστημα για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και πως ένα «Plan B» πρέπει να υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως μπορεί ως παράταξη της αντιπολίτευσης να στηρίζαμε και να στηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων γιατί αφορά την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και οι άλλες παρατάξεις, όμως διαφωνούμε με την πολιτική (διαδικασία- τιμολόγιο) της δημοτικής αρχής στην διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας.

Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ

Περισσότερα Άρθρα

Θλίψη για την απώλεια του “blacky”

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια του αστυνομικού σκύλου ο οποίος έφυγε χθες από την ζωή. Ο “blacky” ήταν επί 10ετία «συνάδελφος». Τα τελευταία 2,5 χρόνια υπηρετούσε στην Δ.Α. Αργολίδας προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην μάχη κατά της μάστιγας των Ναρκωτικών. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στον Αστυνομικό Συνοδό του. […]

Τραγωδία μετά προεκλογική συγκέντρωση στο Κρανίδι

Τραγωδία χθες το βράδυ στο 1ο χιλιόμετρο της Περιφερειακής Οδού Κρανιδίου- Πορτοχελίου. Λεωφορείο που οδηγούσε 56χρονος ημεδαπός, παρέσυρε 74χρονο ημεδαπό, ο οποίος κινούνταν πεζός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο άτυχος άνδρας μόλις είχε παρακολουθήσει προεκλογική συγκέντρωση συνδυασμού της περιοχής του ! Περπατούσε στο δρόμο όταν τον παρέσυσε το λεωφορείο με τραγική κατάληξη. Προανάκριση […]