18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πυρκαγιές που παραπέμπουν στην Αποκάλυψη σε Αμαζόνιο και Αρκτική, αλλά κανείς δεν νοιάζεται

Μαζικές ανεξέλεγκτες πρωτοφανείς άγριες πυρκαγιές κατακαίουν τμήματα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και αρκετών περιοχών της Αρκτικής. Κάποιος κάπου πρέπει να αναρωτιέται κανείς γιατί ξαφνικά από κοινού, σε όλη την Γη, δύο από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα πνίγονται στον καπνό.

«Οι μεγάλες πυρκαγιές έπληξαν τον Αμαζόνιο και την Αρκτική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά» γράφει το New Scientist. Πού είναι ο μεγαλύτερος συναγερμός πυρκαγιάς στον κόσμο;

Σίγουρα, όλο το mainstream καλύπτει τις πυρκαγιές και οι άνθρωποι ακούνε για τις πυρκαγιές και διαβάζουν για τις πυρκαγιές. Αλλά αυτό είναι το τέλος κάθε είδους επίδρασης, διότι ο εντυπωσιασμός της ανάγνωσης και της ακρόασης για μαζικές πυρκαγιές χιλιάδες μίλια μακριά σε απέραντες περιοχές ερημιάς δεν συγκινούν αρκετά, ώστε οι άνθρωποι να εκφράσουν σοβαρή ανησυχία ή ακόμη και να προκαλέσουν τον πανικό. Ίσως θα έπρεπε.

Αυτές δεν είναι συνηθισμένες πυρκαγιές. Αντίθετα, αυτές οι καταιγίδες είναι τόσο ισχυρές που δημιουργούν τα δικά τους συστήματα αιολικής ενέργειας και διαιωνίζονται.

Ο κόσμος βρίσκεται σε είδος βιβλικής προειδοποίησης πυρκαγιάς που αναφέρεται στο Βιβλίο των Αποκαλύψεων. «Τότε ο τέταρτος άγγελος έτεινε το ποτήρι του στον Ήλιο, και του δόθηκε δύναμη με φωτιά, και άντρες κάηκαν από τη μεγάλη ζέστη».

Για παράδειγμα, οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αυστραλία (το 2019) δεν ήταν απλώς πρωτοφανείς. Ήταν «θανατηφόρα καταστροφικές», προκαλώντας μερικά οικοσυστήματα «να αλλάξουνν για πάντα».

Οι πυρκαγιές εξαλείφουν τοπία, όχι μόνο κομμάτια τοπίου αλλά ολόκληρα.

Γιατί εξάλειψη; Η κλιματική αλλαγή είναι ο τρόμος . Μετά τις πυρκαγιές μετέτρεψε τα τοπία σε σκουπίδια. Ως εκ τούτου, και σε αντίθεση με ορισμένες πολιτικές απόψεις, η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί «υπερφυσικά γεγονότα», αλλά είναι η ισχυρή ζημιά στον «μοναδικό» πλανήτη μας.

Τώρα, δύο από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα οικοσυστήματα στον κόσμο καίγονται όπως ποτέ άλλοτε, παρόμοια με τις βιβλικές πυρκαγιές της Αυστραλίας πριν από ένα χρόνο, καθώς όλο και περισσότεροι, πολύτιμοι φυσικοί πόροι υφίστανται εξάλειψη. Οι φυσικές πυρκαγιές στην άγρια φύση είναι δεν είναι παρά φυσιολογικές. Αλλά, υπάρχει πραγματικά βιβλική κλίμακα.

«Έξι μήνες ρεκόρ θερμοκρασίας πυροδότησαν τεράστιες πυρκαγιές στη Σιβηρική Αρκτική εφέτος. Μεγάλες ποσότητες καπνού ήταν ορατές από το δορυφόρο… θερμοκρασίες πλέον των 5°C μεγαλύτερες από το μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της Σιβηρίας…

Διεθνής μελέτη με επικεφαλής το Met Office κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η περίοδος υπερβολικών καιρικών συνθηκών θα ήταν αδύνατη αν ο κόσμος δεν είχε ζεσταθεί από ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Κοιτάζοντας το γεωλογικό ρεκόρ, δεν πιστεύουμε να έχουμε δει τόσο υψηλά επίπεδα CO2 εδώ και περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια…

Σύνταξη Κ. Μπετινάκη

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα