20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Χαρδαλιάς για Εύβοια: Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη για την ένταση του φαινομένου

Τη θλίψη του για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία στην Εύβοια και τα θερμά του συλληπητήρια στις οικογένειές τους έστειλε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας».

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες».

Όσο για την πρόβλεψη που είχαν για το φαινόμενο ως Πολιτική Προστασία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Πρόσθεσε δε, πως ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα, ενώ απεγκλωβίστηκαν και 97 συμπολίτες μας.

Όσο για τη μη χρήση του 112, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι «η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του»

Και κατέληξε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα. Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε στα Βασιλικά Ευβοίας και σε δήλωσή του μετά από σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη, δημάρχους και επικεφαλής των Αρχών της περιοχής, έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή στην περιοχή και για ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Όλα γίνανε πολλά ξαφνικά αλλά ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία συνεργάστηκε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δείτε όσα είπε:

Η Πυροσβεστική δέχτηκε 658 κλήσεις

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί από οχήματα και οικίες σε ασφαλές σημεία, και συγκεκριμένα:

• το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 75 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και

• το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.

Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο Ε/Π, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν πέντε άτομα και συγκεκριμένα:

• ένα βρέφος και δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά καθώς και

• δύο ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.

Περισσότερα Άρθρα

Την Κυριακή η αναπαράσταση της μάχης της Δραμπάλας στο Άκοβο Μεγαλόπολης

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα γίνουν στο Άκοβο Μεγαλόπολης, στις 20 Ιουνίου 2021,με αφορμή την 196η επέτειο της μάχης στην Δραμπάλα. Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο δήμος Μεγαλόπολης. Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, θα γίνει η Δοξολογία, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ αμέσως μετά, στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση […]

Σε ποιους Δήμους της Αργολίδας δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία στους Δήμους ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ,  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ,  ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ενώ δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση για τα σχολεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Η ανακοίνωση του Δήμου Ναυπλιέων αναφέρει: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Σύμφωνα […]