21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του

Ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να επιστρατευθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του Covid 19 στη χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση εξετάζει την «ολική επαναφορά» των τακτικών καθημερινών ενημερώσεων από τον ΕΟΔΥ υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να υπάρξει εκ νέου εγρήγορση και αυξημένη επαγρύπνηση των πολιτών έναντι της πανδημίας και να καταργηθεί η όποια ψευδαίσθηση έχει δημιουργηθεί πως ο κορονοϊός έχει φύγει.

Κατά πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ βρίσκονται και άλλα μέτρα, όπως η επιβολή τοπικών lockdowns, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, προκαλούν ανησυχία: Ιχνηλατήθηκαν συνολικά 110 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.587, εκ των οποίων το 54,8% αφορά άνδρες.

Από αυτά, τα 1.280 (27,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.252 (49,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 60,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι «κόκκινες» ζώνες είναι τρεις: η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στο οδικό δίκτυο και τα μέσα μεταφοράς όσο και στα λιμάνια.

«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν θα σταματήσει τόσο απλά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι να έχουμε παρόμοια νούμερα τις προσεχείς δυο εβδομάδες» σχολίασε, εκφράζοντας την ελπίδα να διαψευστεί η πρόβλεψή του.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «αν τα νούμερα δεν προκαλούν ανησυχία τότε έχουμε ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς, χωρίς να περιμένουμε τα πρόστιμα, ή τη Δευτέρα για να μη συνωστιστούμε στα μπαράκια».

Αν ο πληθυσμός τηρήσει τα μέτρα, προσέθεσε, τότε ενδέχεται «μετά τον Δεκαπενταύγουστο να δούμε κάμψη των αριθμών». Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος», κάτι που έδειχναν κάποια μοντέλα για τον Αύγουστο. Καταλήγοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «το καλοκαίρι είναι πλέον πίσω μας. Μπροστά είναι το φθινόπωρο και έχει δυσκολίες» αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στα κρυολογήματα και τις γρίπες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα».

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού καθημερινά.

Μιλώντας δε για τις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων. «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης» επανέλαβε εκ νέου ακόμη φορά ο λοιμωξιολόγος.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες λαών!

      Για την αποστολή φρεγάτας στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα               Ο απόπλους χτες βράδυ της φρεγάτας “Ύδρα” για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο “στόμα του λύκου”, στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της  χώρας σε […]

Εκδρομή και πεζοπορία με το σύλλογο “Άνθεμα” στη λίμνη Δόξα

Ο σύλλογος “Άνθεμα” διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου εκδρομή από το Άργος στη λίμνη Δόξα στον Φενεό Κορινθίας. Πεζοπορώντας στο διαβατικό της Αγίας Παρασκευής (7.5 χλμ) θα φτάσετε στη λίμνη Δόξα που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται η επιβλητική κορυφή του όρους και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας. Είδος διαδρομής: Κυκλικός δασικός χωμάτινος/ασφάλτινος […]