17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

29ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου – Προκράτηση θέσεων

Το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου και ο ΔΟΠΠΑΤ ετοιμάζονται αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 να υποδεχθούν ξανά το μουσικόφιλο κοινό. Μετά από τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών, από τον COVID19, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένα ειδικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν και θα παρέχεται ένα ειδικό δελτίο εισόδου, το οποίο θα επιτρέπει στους διοργανωτές να έχουν τον έλεγχο της κάθε εκδήλωσης.

Η προμήθεια αυτού του ειδικού δελτίου ισχύει μόνο για ένα άτομο είναι αυστηρά προσωπικό, δεν μεταβιβάζεται και είναι αποκλειστικά και μόνο για την ημερομηνία για την οποία έχει εκδοθεί, διαφορετικά δεν θα επιτραπεί η είσοδος στον κάτοχο.

Να σημειωθεί ότι η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και για τη μεταφορά με τα λεωφορεία στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Παλαμήδι, τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας και το Φουγάρο.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση σας στους χώρους των εκδηλώσεων.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Για την προμήθεια και την κράτηση θέσεων του ειδικού αυτού δελτίου εισόδου επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ και τα τηλέφωνα 2752027153 και 2752099085.

Κατά την είσοδο και την έξοδο στους χώρους των εκδηλώσεων είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

 

29o Φεστιβάλ Ναυπλίου

Φίλες και Φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο 29ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου!

Παρ’όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες, το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου επιμένει να αναδεικνύει τη μεγάλη πολιτιστική αξία της περιοχής μας και όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζει να αποκαλύπτεται και να αναδεικνύεται.

Δυστυχώς το 2020 μας βρίσκει όλους υποχρεωτικά πιο διστακτικούς και σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι διοργανωτές κάνουν ότι καλύτερο γίνεται, ώστε το Φεστιβάλ να διευρύνεται ως θεσμός και να αποκτά περισσότερους και σταθερούς υποστηριχτές.

Καλή ακρόαση!

Δημήτριος Ι. Κωστούρος
Δήμαρχος Ναυπλιέων

Φίλες και Φίλοι του Φεστιβάλ Ναυπλίου,

Η πρόκληση του φετινού φεστιβάλ Ναυπλίου ήταν πολύπλευρη. Ο σχεδιασμός έπρεπε να προσαρμοστεί, από τη μια στην τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, στην (εξ ανάγκης αλλά και εκ πεποιθήσεως) απουσία ξένων καλλιτεχνών και από την άλλη στη διατήρηση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ.

Το φετινό πρόγραμμα του 29ου Φεστιβάλ Ναυπλίου κατέληξε σε μια συμπτυγμένη μορφή του αρχικά σχεδιαζόμενου προγράμματος, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις καινοτομίες που προορίζονταν για το 2020: νέοι ή λιγότερο χρησιμοποιημένοι χώροι (πινακοθήκη, Ευαγγελίστρια, Φουγάρο) κατάλληλοι για υγειονομική απομόνωση, αλλά και ατμοσφαιρικοί, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα (τζαζ, κλασική, περφόρμανς, έντεχνο ελληνικό τραγούδι) και εμπλουτισμός των συνεργασιών με φορείς όπως η Περιφέρεια, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ταυτόχρονα και με σκοπό τη διατήρηση του διεθνούς του χαρακτήρα, επιλογή από Έλληνες καλλιτέχνες και ελληνικά έργα με ενεργή και έντονη διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Ο Μιχάλης Καλκάνης είναι ένας καλλιτέχνης της τζαζ με έντονη παρουσία στους εκπροσώπους της world music και επιρροές από την παραδοσιακή και την ηλεκτρονική μουσική, έως την θρησκευτική μουσική των μεταναστών. Το Melos Brass είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και ιστορικά ελληνικά συγκροτήματα, με συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Η σκηνική καντάτα των Κούκού-Χριστοφή “Ημερολόγιο για περαστικούς” φέρνει σε δημιουργική επαφή έναν επιφανή συνθέτη με έναν διακεκριμένο λόγιο του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Και τέλος ο Στέφανος Κορκολής, σε ένα από τα πιο ώριμα προγράμματά του, παρουσιάζει μελοποιημένους τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, μέσα από την εξαιρετική φωνή της Σοφίας Μανουσάκη.

Ελπίζουμε ότι το φετινό φεστιβάλ θα μείνει στην ιστορία του θεσμού σαν μια εξαιρετικά επιτυχημένη αντίδραση στις προκλήσεις των καιρών και σαν μια γέφυρα προς το πολύ φιλόδοξο, επετειακό 30ο Φεστιβάλ του 2021!

Γιάννης Βακαρέλης
Καλλιτεχνικός διευθυντής

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 29ου Φεστιβάλ Ναυπλίου:

Mihalis Kalkanis Group

Τετάρτη 29 Ιουλίου, Πλ. Αγίου Γεωργίου 21:00
Η συναυλία

Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς
ελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Προέρχεται από μουσική οικογένεια και, πέραν του ότι
συμμετέχει στα πιο σημαντικά σχήματα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολμηρός σαν δημιουργικός
μουσικός και συνθέτης και πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντάς μας μουσική απρόβλεπτη. Ντύνει
με ηλεκτρονική μουσική το παραδοσιακό τραγούδισμα της… γιαγιάς του και κάνει επιτόπιες
ηχογραφήσεις (field recordings) σε θρησκευτικές τελετές μεταναστών, δίνοντάς μας ένα αμάλγαμα
ήχων του κόσμου στο δίσκο του World Echoes in Athens.

Το σχήμα του επιλέχθηκε ως «η νέα μουσική πρόταση» του Athens Technopolis Jazz Festival 2018,
ενώ την επόμενη χρονιά συμμετείχε με μία ξεχωριστή εμφάνιση στο Summer Nostos Festival του
ΚΠΙΣΝ με καλεσμένο τον κορυφαίο multi-instrumentalist και συνθέτη από τη Σιβηρία Nadishana.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και σε άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ τον
Οκτώβριο το σχήμα του επιλέχθηκε πρώτο ανάμεσα σε 300 υποψηφιότητες για να εμφανιστεί στο
Fira B Festival της Ισπανίας.

Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία του σχήματος αποτελούν οι δύο παραστάσεις στο Μικρό
Θέατρο της Επιδαύρου (24 & 25 Ιουλίου) με καλεσμένους δύο ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τον
αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν (HaigYazdjian) και τον αβανγκάρντ ηλεκτρικό
κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη. Μαζί δημιούργησαν ένα μουσικό περιβάλλον όπου συνυπήρξαν η
τζαζ με την ambient, η παραδοσιακή και world μουσική με την ψυχεδέλεια και τη noisy αντίληψη,
η πηγαία μελωδία με την electronica, έχοντας ως στόχο έναν νέο πρωτότυπο και αυθεντικό ήχο.

Μουσικοί

Λευτέρης Ανδριώτης κρητική λύρα
Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο
ΧρήστοςΚαλκάνης κλαρινέτο
Βασίλης Μπαχαρίδης ντραμς
Ορέστης Μπενέκας πλήκτρα, πιάνο

Παναγιώτης Ριζόπουλος σχεδιασμός – εκτέλεση ήχου

Melos Brass

Πέμπτη 30 Ιουλίου, Αυλ. Ευαγγελίστριας 21:00

Πρόγραμμα

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949)
Από το έργο 36 Ελληνικοί χοροί
Μαζωχτός (Σειρά III-12)
Ηπειρώτικος (Σειρά I-4) μεταγρ. Σ. Ρουβάς
Νεραντζοφίλημα (ΙΙΙ-9)
Κλέφτικος (ΙΙΙ-3)

Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941)
Τραγουδάκι
Χωριάτικος χορός, μεταγρ. Β. Τενίδης

Παραδοσιακό
Τσακώνικος χορός
Ο χορός της Κυνουρίας φαντασία για κουιντέτο χάλκινων πνευστών μεταγρ. Αλέξ. Κάτσιος

Kevin McKee (1980 – )
Vuelta del Fuego (Ο γύρος της Φωτιάς)

Enrique Crespo (1941 – )
Από την Αμερικάνικη Σουίτα
No. 3 Vals Peruano

Leonard Bernstein (1918-1990)
Μουσική από το μιούζικαλ West Side Story
Something’s Comin’ μεταγρ. J. Gale
Maria
America

Το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass δημιουργήθηκε το 1989. Τα μέλη του συνόλου είναι και μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ , ενώ, παράλληλα, σαν κουιντέτο, έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά, με συναυλίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική και την Ασία. Από το 2003 – 2014 ίδρυσαν και οργάνωσαν σε ετήσια βάση την Ιόνιο Θερινή Μουσική Ακαδημία, στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δήμο της Κέρκυρας. Σκοπός του Melos Brass είναι η προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά μέσα από την ερμηνεία έργων από το διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και η ενθάρρυνση Ελλήνων συνθετών στη δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά. Μέχρι σήμερα, αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει αξιόλογα έργα ειδικά για το συγκρότημα. “Μέλος” στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει μελωδία.

Σπύρος Αρκουδής, τρομπέτα
Σοφία Σιωρά, τρομπέτα
Αντώνης Λαγός, κόρνο
Γιώργος Κρίμπερης, τρομπόνι
Σάκης Μυρώνης, τούμπα

Trio El Greco – “Οι δύο σχολές της Βιέννης”
Στις 31 Ιουλίου, στο Φρούριο Παλαμηδίου 

Έργα Χάυντν, Σούμπερτ και Σκαλκώτα επέλεξαν τα μέλη του Trio El Greco για το πρόγραμμα με τίτλο «Οι δύο Σχολές της Βιέννης» που θα παρουσιάσουν στις 31/7 στο Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας εστιάζει σε δύο μουσουργούς που επηρεάστηκαν εξίσου από την κλασική και τη λαϊκή παράδοση, στον Γιόζεφ Χάυντν με το Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σολ μείζονα, αρ. 39 «Gypsy» και στον Νίκο Σκαλκώτα με τις 8 Παραλλαγές σε παραδοσιακό θέμα για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο.

Στο δεύτερο μέρος το δημοφιλές σχήμα μουσικής δωματίου, που απαρτίζεται από τους Θοδωρή Ιωσηφίδη (πιάνο), Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί) και Αλέξη Καραϊσκάκη Νάστο (τσέλο), ανατρέχει στον βιεννέζικο Ρομαντισμό μέσα από μία από τις πλέον εμβληματικές συνθέσεις του Φραντς Σούμπερτ, το περίφημο Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 100.

Στο Φρούριο Παλαμηδίου, στο Ναύπλιο στις 19.30

 

Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα

Σάββατο 1 Αυγούστου, Πινακοθήκη 21:00

Σκηνική καντάτα σε μουσική Περικλή Κούκου και σε στίχους και κείμενα Χριστόφορου Χριστοφή

Για την παράσταση

Η Καντάτα «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» έργο του 1996 , αφιερωμένο στα παιδιά μου Δημήτρη και Στέλλα, ήταν παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και βασίστηκε σε κείμενα από το ομώνυμο βιβλίο του Χριστόφορου Χριστοφή .

Η μουσική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε συγκεράζει την λόγια μουσική του 20ου αιώνα με στοιχεία της Τζάζ και Ρόκ μουσικής . Έτσι δημιουργείται μια διαδρομή που ενώνει αυτά τα τρία είδη μουσικής που δέσποσαν κατά την διάρκεια του αιώνα μας , προβάλλοντας κάποια από αυτά άλλοτε με περισσότερο και άλλοτε με λιγότερο προφανή τρόπο .

Η ανθρώπινη φωνή είναι ο άξονας πάνω στον οποίο χτίζεται η μουσική και δραματουργική πλοκή του έργου .

Η αρχιτεκτονική δομή χωρίζεται σε τρείς ενότητες που συνδέονται μεταξύ τους με δύο αυτοσχεδιαστικού τύπου ιντερλούδια .

Πολύπλοκοι και ασύμμετροι ρυθμοί εναλλάσσονται με λυρικές μελωδίες βασισμένες σε μια τροπικού τύπου αρμονία , σε μια προσπάθεια γόνιμης και λειτουργικής συνύπαρξης .

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΚΟΣ

Συντελεστές

Χριστόφορος Χριστοφής, κείμενα σκηνοθεσία
Περικλής Κούκος, μουσική σύνθεση
Έρση Πήττα, χορογραφία – φωτισμοί
Γιώργος Χρανιώτης, αφήγηση
Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος
Ελένη Σταμίδου, υψίφωνος
Μαρίνα Ράμου, κίνηση
Χρόνης Στρίκος, ηθοποιός

Δημήτρης Κούκος, πιάνο & μουσική επιμέλεια
Αστέριος Πούφτης, τσέλο

Τραγουδάμε τους ποιητές μας
Κυριακή 2 Αυγούστου, Φουγάρο 21:00


Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη και δυο εξαιρετικούς μουσικούς , μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Θα ακουστούν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλεσσας Μικρούτσικος, Λοιζος Λάγιος, Σπανός Ξαρχακος κ.α.), όπως επίσης και μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, (σε πρώτη εκτέλεση), σε μελοποίηση Στέφανου Κορκολή.

Πρόγραμμα

Χαρταετοί
Μ.Θεοδωράκης
(διασκευή για πιάνο Στ.Κορκολής)

Επέστρεφε
Κ.Π.Καβάφης/Στ.Κορκολής

Όμορφη και παράξενη πατρίδα
Ο.Ελύτης/Δ.Λάγιος

Γεια σου κύριε μενεξέ
Ο.Ελύτης/Δ.Λάγιος

Το κοχύλι
Ο.Ελυτης/Σ.Κορκολης

Η μπαλάντα του Ούρι
Ν.Γκάτσος/Μ.Χατζιδάκις

Του μικρού βοριά
Ο.Ελύτης/Μ.Θεοδωράκης

Είχα φυτέψει μια καρδιά
Ν.Γκάτσος/Μ.Θεοδωράκης

Βάρκα στο γιαλό
Μ.Θεοδωράκης

Ο καημός
Δ.Χριστοδούλου/Μ.Θεοδωράκης

Ο Αντώνης
Ι.Καμπανέλλης/Μ.Θεοδωράκης

Ένας γέρος
Κ.Π.Καβάφης/Στ.Κορκολής

Ιδανικός και ανάξιος εραστής
Ν.Καββαδίας/Γ.Σπανός

Θεσσαλονίκη
Ν.Καββαδίας/Θ.Μικρούτσικος

Κάποτε θα ‘ρθουν
Λ.Παπαδόπουλος/Μ.Θεοδωράκης

Canzone de mal di luna
N.Piovani

Canzone arrabbiata
Ν.Rota/L.Wertmuller

Aν θυμηθείς τ’ όνειρό μου
Ν.Γκάτσος/Μ.Θεοδωράκης

Τζαμάϊκα
Λ.Παπαδόπουλος/Μ.Λοϊζος

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
Ν.Περγιάλης-Γ.Εμιρζάς/Μ.Χατζιδάκις

Οδός ονείρων
Μ.Χατζιδάκις

Άρνηση
Γ.Σεφέρης/Μ.Θεοδωράκης

Στρώσε το στρώμα σου
Ι.Καμπανέλλης/Μ.Θεοδωράκης

Ζορμπάς
(διασκευή-φαντασία για πιάνο Στ.Κορκολής)
Τραγούδι : Σοφία Μανουσάκη
Κιθάρες -τραγούδι: Κωστής Πυρενης
Πιανο – τραγούδι : Στέφανος Κορκολής

Ενορχήστρωσεις : Στεφανος Κορκολης

 

Περισσότερα Άρθρα

Το Άστρο της Βηθλεέμ

Ουράνιο φαινόμενο, που σχετίζεται με τη γέννηση του Ιησού Χριστού στη Βηθλεέμ. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου υπάρχουν οι δύο μοναδικές ευαγγελικές περιγραφές για την εμφάνιση του άστρου της Βηθλεέμ. Η πρώτη, όταν οι τρεις μάγοι βλέπουν το αστέρι στον ουρανό και αποφασίζουν να ταξιδέψουν (πιθανώς από τη Βαβυλωνία ή την Περσία) στην Ιερουσαλήμ, για να προσκυνήσουν τον […]

Ολονύχτια μάχη με τα χιόνια για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στα ορεινά χωριά της Αργολίδας

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε μέσα στην νύχτα για την αποκατάσταση της σοβαρής βλάβης στην ηλεκτροδότηση που άφησε στο σκοτάδι πολλά χωριά στην ορεινή Αργολίδα στα οποία μάλιστα η πρόσβαση ήταν αποκλεισμένη από τα χιόνια. Η διάνοιξη των δρόμων από τα χιόνια με μηχανήματα πραγματοποιήθηκε έως τις 1 τη νύχτα για να μπορέσει η ΔΕΗ να αποκαταστήσει […]