25 °C Argos, GR
27 Μαΐου 2022

Η Μονεμβασία εόρτασε την 199η επέτειο απελευθέρωσης

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε την  199η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό της «Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

[hfe_template id='397365']

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Δημοτική Σύμβουλο κυρία Μαρία Χαραμή. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του Ελκομένου, κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Χριστάκος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κυρία Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κατερίνα Τσαφατίνου, Μαρία Χαραμή, Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Βασίλειος Κουλουβάκος και Άννα Βλάχου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος και οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγγελώνας και Λιρών κ.κ. Σωτήρης Γεώργας και Γεώργιος Παπαδάκης.

Επίσης παρέστησαν, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Ευάγγελος Δρίβας και Νεκτάριος Γάγκας, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, η Διευθύντρια του Λυκείου Μονεμβασίας κυρία Μαρία Κουντούρη, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κυρία Γιώτα Σκάγκου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Το monemvasianews.gr αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους, που με την παρουσία τους επισήμαναν για ακόμα μια χρονιά την σημαντικότητα της επετείου, όχι μόνο για την Μονεμβασία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Μια επέτειο που έχουμε χρέος να την εορτάζουμε με την δέουσα προσοχή, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος

Ο Οδυσσέας Ελύτης λέει για τον ελληνισμό: «Όλοι πορεύονται  με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» , ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: «Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει  σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης». Ευχόμαστε λοιπόν η Απελευθέρωση της Μονεμβασίας να αποτελεί πάντα το πέρασμα από το «εγώ στο εμείς», να μας δείχνει το δρόμο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του Κάστρου, που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, να είναι η πύλη για την ανάδειξη των ηθικών αξιών και δυνάμεων.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Χριστάκος

Περισσότερα Άρθρα

Η Σόνια Τάνταρου Κρίγγου για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας,  με ανάρτηση της στα social media, ανέφερε για την Ημέρα της Γυναίκας τα εξής: «Οι γυναίκες αποτελούν το μισό του πληθυσμού του πλανήτη και παρ’ όλα αυτά δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους άνδρες στην καθημερινότητά τους. Το τελευταίο χρόνο, αν και […]

Μητέρα πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον 6χρονο γιο της

Σοκ στις ΗΠΑ από τη δολοφονία 6χρονου από τη μητέρα του – Η 30χρονη πυροβόλησε τον γιο της στο κεφάλι Άλλη μια οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει τις ΗΠΑ με μια μητέρα 30 ετών να κατηγορείται για τη δολοφονία του μόλις 6 ετών γιου της. Η 30χρονη Daneicha Bringht από το Οχάιο αρχικά, μάλιστα, είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν κάποιος άλλος που πυροβόλησε το παιδί της. [hfe_template id=’397365′] Το τηλεφώνημα από την 30χρονη έγινε […]

Follow by Email