20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Απάντηση Βορίδη σε Ανδριανό για την απόρριψη μεγάλου αριθμού παραγωγών και την καταβολή μειωμένης επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Στην σχετική 1376/23-4-2020 αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα έγγραφο του Δημάρχου Ερμιονίδας που αφορούσε την απόρριψη μεγάλου αριθμού παραγωγών και την καταβολή μειωμένης επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης.

Στην απάντηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους επιλεξιμότητας μέσω τηλεπισκόπησης, αυτοί διενεργούνται κάθε χρόνο στα αγροτεμάχια των παραγωγών του επιλεγέντος –μέσω ανάλυσης κινδύνου– δείγματος ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε καθεστώτος ενίσχυσης. Οι εν λόγω έλεγχοι τηλεπισκόπησης πραγματοποιούνται σύμφωνα με προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με χρήση δορυφορικών εικόνων του τρέχοντος, κάθε φορά, έτους αιτήσεων, τις οποίες επίσης παρέχει η Επιτροπή, αποκλειστικά για τους σκοπούς του ελέγχου. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, οι επιτόπιοι έλεγχοι αγροτεμαχίων, είτε φυσικοί είτε τηλεπισκόπησης, διενεργούνται στις θέσεις που τα αγροτεμάχια έχουν υποδειχτεί από τους ίδιους τους παραγωγούς κατά την υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης εκάστοτε έτους.

Στη ζώνη ελέγχου τηλεπισκόπησης του Δήμου Ερμιονίδας του Ν. Αργολίδας υποβλήθηκαν σε έλεγχο οι εκτάσεις αγροτεμαχίων που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2019 598 παραγωγοί. Οι παραγωγοί αυτοί, στο σύνολό τους,ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του ελέγχου, στις 26/11/2019, μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Επιπλέον, παραγωγοί με ευρήματα κατά τον έλεγχο ενημερώθηκαν, μέσω αποστολής προσωπικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν δηλώσει στην αίτησή τους, για τη δυνατότητα υποβολής σχετικής ένστασης το χρονικό διάστημα από 26/11 έως 13/12/2019.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων ελέγχων τηλεπισκόπησης έχουν ως εξής:

– σε 185 παραγωγούς δεν υπήρξε εύρημα.
– σε 188 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων μέχρι 10%.
– σε 80 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων από 10% έως 20%.
– σε 85 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων από 20% έως 50%.
– σε 60 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων μεγαλύτερη από 50%.

Από τους 598 παραγωγούς του δείγματος ελέγχου, 29 δεν είναι κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Η καταβολή της ενίσχυσης στους υπόλοιπους 569 ελεγχθέντες παραγωγούς διαμορφώνεται ως εξής:

– σε 367 παραγωγούς καταβλήθηκε το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούνταν βάσει των εκτάσεων που δήλωσαν στην αίτησή τους.
– σε 30 παραγωγούς καταβλήθηκε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% της ενίσχυσης.
– σε 55 παραγωγούς καταβλήθηκε ποσοστό από 70% έως 90% της ενίσχυσης.
– σε 35 παραγωγούς καταβλήθηκε ποσοστό από 50% έως 70% της ενίσχυσης.
– σε 56 παραγωγούς καταβλήθηκε ποσοστό μικρότερο του 50% της ενίσχυσης.
– σε 26 παραγωγούς δεν καταβλήθηκε καμία ενίσχυση».

Περισσότερα Άρθρα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Κύπρο!

Οικογενειακή τραγωδία στην Κύπρο, με 14χρονο να πυροβολεί θανάσιμα τους γονείς του και στη συνέχεια να βάζει με το ίδιο όπλο, τέλος στη ζωή του. Το πρωτοφανές μακελειό, σημειώθηκε στο κατεχόμενο Λευκόνοικο όπως αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι οικογενειακές διαφορές ήταν αυτές που όπλισαν το χέρι του 14χρονου και […]

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου Η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του Δ. Σ. του ΔΟΠΠΑΤ για το 2021 έγινε στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο όπου έγινε και η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. “Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και φυσικά με “εμπόδιο” απρόβλεπτο τηv covid 19 , θέσαμε το πλάνο μας για την υλοποίηση […]