15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Αιγαίο: Σε πλήρη επαγρύπνηση κυβέρνηση και ελληνικός στόλος -Στο μικροσκόπιο οι τουρκικές κινήσεις

 

 Φωτογραφία αρχείου: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα -κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις- μετά την τουρκική NAVTEX που δέσμευσε το Καστελλόριζο και την έξοδο πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μετά την τουρκική NAVTEX και την απόφαση της Αγκυρας να στείλει στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες μονίμων στον ελληνικό στρατό, ενώ σχεδόν όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ύστερα από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Επίσης, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Πού βρίσκονται τα τουρκικά πολεμικά
Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλακάτους, φρεγάτες και υποβρύχια, αν και έχει σημασία να δει κανείς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.

Τα 19 τουρκικά πλοία πλέουν κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, σε δύο κατευθύνσεις, νότια και νοτιοδυτικά, με κατεύθυνση προς τη Ρόδο. Αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην Τήλο, ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.

 

Πηγές του υπουργείου Άμυνας εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά Ερντογάν. «Έρχονται να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις μας και να ζυγίσουν τις αντοχές μας», έλεγε επιτελικό στέλεχος του Πενταγώνου. Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος νεύρων θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, που μετετράπη με απόφαση Ερντογάν σε τζαμί.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματήστε τους σχεδιασμούς σας με τη NAVTEX στο Καστελλόριζο
Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός
Ωστόσο, νωρίτερα, σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε άκρως προκλητικός. Οπως υπογράμμισε, η Άγκυρα δεν χρειάζεται κανενός την άδεια σχετικά με τις έρευνες.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε αυτό το πλαίσιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι πολιτικοδιπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης
Από την ελληνική πλευρά, σε πολιτικό επίπεδο επικρατεί επαγρύπνηση αλλά και αποφασιστικότητα.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έκτακτη συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την τουρκική NAVTEX.

Επιπλέον, ξεδιπλώθηκαν αμέσως όλες οι πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο: Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, όπως και ο Ν. Δένδιας, ο οποίος επίσης μίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ.

Παναγιωτόπουλος σε Έσπερ: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, έστειλε σαφές μήνυμα σε Άγκυρα και Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα. Οπως τόνισε, «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις τις Άγκυρας ως έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πιθανόν η Τουρκία να ενοχλείται «από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες».

Δένδιας: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών, δεν νοείται
Σαφές μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Τσίπρας για τουρκική NAVTEX: Αναμένω από την κυβέρνηση να αποτρέψει απόπειρα έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Το ελάχιστο που αναμένω από την κυβέρνηση είναι σε περίπτωση απόπειρας έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που έγινε το απόγευμα στην Κουμουνδούρου.

Γεννηματά: Αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Από την Κρήτη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι «τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ασκησε κριτική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που «έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης».
Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα Άρθρα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σπορ και την άθληση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κι έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε […]

Αιμοδοσία από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Αργολίδας

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ  διοργανώνει την  8η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ  για την τράπεζα της ΕΛ.ΑΣ. στις 27 Φεβρουαρίου 2020  , ημέρα Πέμπτη στο χώρο της Δ.Α. Αργολίδας αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  από 09.00 ως 12.00. Παρακαλούνται  όλα τα μέλη της ένωσης μας καθώς και  όλοι οι συνάδελφοι Αστυνομικοί   όπως και φίλοι της ένωσης μας  που επιθυμούν […]