24 °C Argos, GR
13 Αυγούστου 2022

Δημήτρης Καμπόσος για τις ΖΟΕ: «Ο άεργος στον αερολόγο και τούμπαλιν! Σας απαντώ»

Μία σημαντική απόφαση που εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του Άργους πάρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και αφορά υποβολή πρότασης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ωστόσο η απουσία της παράταξης Χειβιδόπουλου από την συνεδρίαση, την οποία είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή της εξηγώντας του λόγους, πυροδότησε εντάσεις, με την δημοτική αρχή Καμπόσου να κάνει λόγο για έωλα προσχήματα, υπογραμμίζοντας πως πραγματικός λόγος της αποχής της παράταξης «Δυνατή Πόλη Ξανά» από το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι άλλος από τις ενοχές Χειβιδόπουλου για την επιβολή των ΖΟΕ ( Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) όταν αυτός ήταν αντινομάρχης.

[hfe_template id='397365']

Υπήρξε αιχμηρή ανακοίνωση του Τάσσου Χειβιδόπουλου, ακολούθησε απάντηση του Δήμου Άργους-Μυκηνών και σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση ο Δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Καμπόσος, η οποία ακολουθεί:

 

Δημήτρης Καμπόσος: «Ο άεργος στον αερολόγο και τούμπαλιν! Σας απαντώ»

Την ώρα που η δημοτική μας αρχή παραδίδει το ένα έργο μετά το άλλο ο πρώην  «διορισμένος» αντιπεριφερειάρχης , το παιδί του κομματικού σωλήνα που δεν εμφανίστηκε ούτε στην δουλειά του το Σεπτέμβρη ως όφειλε παρά μόνο για μια μέρα ώστε να φωτογραφηθεί, που δεν έχει να παρουσιάσει ΚΑΝΕΝΑ έργο από την πολυετή διορισμένη θητεία του οδηγεί με ψέματα και υποσχέσεις και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, σε λάθη και ατοπήματα. Κι αν και ορισμένοι από αυτούς διατυμπανίζουν συνεχώς την επιστημονική τους κατάρτιση δυστυχώς σε μια συνέντευξη πρόσληψης για εργασία θα έπαιρναν την απάντηση: Χρειαζόμαστε κάποιον με προϋπηρεσία! Πράγμα καθόλου κακό όταν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο επάγγελμά  σου –Πολύ κακό όταν οι μπούρδες που αναφέρεις ως «ειδήμων» δεν ευσταθούν και μάλιστα αφορούν το μέλλον ενός ολόκληρου Δήμου! Τουλάχιστον κύριοι σεβαστείτε τους ψηφοφόρους σας και μην πουλάτε πάλι φύκια για μεταξωτές κορδέλες κατά τη συνήθη τακτική σας. Απαντώ λοιπόν στα ψέματα σας με την μοναδική απάντηση που έχω! Την αλήθεια!

Τι είπε:

Πατώντας στις ΖΟΕ συντάχθηκε το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και γι’ αυτό και πολλοί περιορισμοί που ισχύουν στις ΖΟΕ ισχύουν και στο ΓΠΣ.

Η απάντηση μου:

Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (Γ.Π.Σ.) δεν πάτησε στις Ζ.Ο.Ε. !!! για να συνταχθεί αλλά ήρθε σαν προσπάθεια για να τροποποιήσει τις Ζ.Ο.Ε. όπως διατυπωνόταν στα τότε δημοτικά συμβούλια της δημοτικής αρχής Μπούρη, προκειμένου να πείσει τους τότε δημοτικούς συμβούλους να το ψηφίσουν, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να συμβεί διότι το Γ.Π.Σ. είναι απόφαση περιφερειάρχη Πελοποννήσου ενώ οι Ζ.Ο.Ε. είναι Π.Δ.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία ισχύουν και τα δύο ως προς τις δεσμεύσεις τους, προς το δυσμενέστερο δηλαδή.

Τι είπε:

Οι ΖΟΕ ( Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) εφαρμόστηκαν σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα,ως όπλο της κεντρικής πολιτείας για να ανακόψει την άναρχη εξάπλωση οικισμών και πόλεων που δεν είχαν προχωρήσει σε ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό. Προφανώς και οι ΖΟΕ δεν ήρθαν για να μείνουν αλλά έμειναν γιατί ο επί μια δεκαετία Δήμαρχος δεν γνωρίζει καν τι είναι οι ΖΟΕ.

Η απάντηση μου:

Οι Ζ.Ο.Ε. έμειναν γιατί είναι προεδρικό διάταγμα και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο τροποποίησής τους ούτε χρηματοδοτικό εργαλείο, από το αρμόδιο υπουργείο, (περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό στο δημοτικό συμβούλιο) .Επίσης οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) δεν εφαρμόστηκαν σε «διάφορες» περιοχές της χώρας αλλά σε ελάχιστους νομούς και όπου εφαρμόστηκαν επέφεραν μόνο προβλήματα και γιατί άλλωστε να μην είμαστε και εμείς ένας από τους νομούς που δεν θα είχε καθόλου Ζ.Ο.Ε.;

Τι είπε:

Επι 10 χρόνια δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως στο Νότιο τμήμα, να περάσει τα δίκτυα υποδομών και να δημιουργήσει οικόπεδα που θα προσελκύσουν νέους ανθρώπους να μείνουν στην πόλη. Αντ’ αυτού φεύγουν για το Ναύπλιο όπου έχει κάνει δύο επεκτάσεις ( Στο Ναύπλιο εκδόθηκαν 660 άδειες ενώ στο Άργος 390 το τελευταίο 18μηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ)

Η απάντηση μου:

Το σχέδιο πόλης στο νότιο τμήμα για τον δήμο Άργους Μυκηνών έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά με την κύρωση της πράξης εφαρμογής με την υπ’ αριθμό 31.125//574/30.12.2016 απόφαση περιφερειάρχη Πελοποννήσου και εκκρεμεί η μεταγραφή του στο εθνικό κτηματολόγιο το οποίο δεν το χειρίζεται ουσιαστικά ο δήμος παρά μόνο υποστηρικτικά και ο χειρισμός του γίνεται από το εθνικό κτηματολόγιο (οδός μεσογείων-Χαλάνδρι-αττικής) .

Για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται από τα γραφεία δόμησης Άργους και Ναυπλίου (πολεοδομίες), πρέπει να γνωρίζετε  ότι στο Ναύπλιο συμπεριλαμβάνεται πολεοδομικά και ο δήμος Επιδαύρου ο οποίος δεν έχει υπηρεσία δόμησης (πολεοδομία),άρα είναι λάθος να συγκρίνουμε τα μεγέθη από δύο δήμους με μία πολεοδομία με έναν άλλον δήμο με μία πολεοδομία.

Τι είπε:

Επί 10 χρόνια δεν έχει κάνει καμιά πράξη εφαρμογής του ΓΠΣ στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ έχοντας αφήσει όλες τις επιχειρήσεις μετέωρες χωρίς να μπορούν να χωροθετήσουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες με σαφείς και ξεκάθαρους όρους δόμησης. Το γεγονός αυτό λειτουργεί αντιαναπτυξιακά καθώς όλοι οι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, ντόπιοι και μη, βρίσκονται στον αέρα καθώς τα εργοστάσια τους και οι επιχειρήσεις τους είναι εν δυνάμει αυθαίρετα…Μείωση στις επενδύσεις σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας για την πόλη, λιγότερα διαθέσιμα χρήματα προς κατανάλωση και αντιστοίχως η ανάλογη μιζέρια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πόλη του Άργους…Το Άργος με τις δεκάδες μεταποιητικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες δεν έχει κατορθώσει να χωροθετήσει ένα χώρο για Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές χρήσεις. ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και οχι της κεντρικής πολιτείας.

Η απάντησή μου:

Σχετικά μετο ΒΙΟ.ΠΑ (βιοτεχνικό πάρκο) δεν γίνεται με πράξη εφαρμογής του Γ.Π.Σ. !!! αλλά με αυτοτελή, ανεξάρτητη πολεοδομική μελέτη. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε σε συνεργασία με το επιμελητήριο Αργολίδας με συμμετοχή του Δήμου Άργους Μυκηνών, σε εταιρεία τέτοιου σκοπού και έχει σταματήσει για άλλους λόγους (νομικούς αλλά και χωροταξικούς που έχουν σχέση και με το Γ.Π.Σ.).

Τι είπε:

Επί 10 χρόνια δυναμικοί οικισμοί πέριξ του Άργους, όπως της Δαλαμανάρας, δεν διαθέτουν σχέδιο και δεν έχει γίνει η ρυμοτόμηση τους.

Η απάντησή μου:

Για την πολεοδόμηση οικισμών όπως π.χ. της Δαλαμανάρας, απαιτείται κόστος μελετών δυσβάστακτο για τον προϋπολογισμό  ενός Δήμου!!! με χρόνο απόσβεσης του κόστους πάρα πολλά έτη , λόγω της οικονομικής κάμψης της χώρας.Παρ’ όλα αυτά εκπονούμε ήδη τοπική πολεοδομική μελέτη στον οικισμό της Δαλαμανάρας, για τα οικόπεδο που είναι παράλληλα με τις γραμμές του Ο.Σ.Ε. προκειμένου να αποκτήσουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και να καταστούν οικοδομήσιμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ Υ.Γ.

Υ.Γ. 1

Ο σύνδεσμος που επικαλείται (link) δεν είναι ενημερωμένος από το 2007!!!!!.

Υ.Γ.2

Τα ΚΤΕΛ Αργολίδας ΔΕΝ ανήκουν στον Δήμο Άργους Μυκηνών, είναι Α.Ε. και επιλέγουν ελεύθερα το οικόπεδο που θα αγοράσουν και θα εγκατασταθούν

Υ.Γ.3

Το Γ.Π.Σ. δεν είναι έτοιμο για εφαρμογή διότι πολύ απλά είναι μία απλή απόφαση περιφερειάρχη και δεν ισχύει έναντι άλλων ισχυρότερων διαταγμάτων όπως είναι οι Ζ.Ο.Ε., που θεσπίστηκαν με Π.Δ., ισχύουν μόνο ως προς το δυσμενέστερο.

Συμπερασματικά , ευθύνη έχουν αυτοί που νομοθετούν για την θέσπιση μίας πολεοδομικής δέσμευσης ή ρύθμισης και αυτοί που έχουν ήδη γνωμοδοτήσει ή αδρανήσει υπέρ αυτών, ενώ αυτοί που περιμένουν νομοθετικό πλαίσιο τροποποίησης ή κατάργησης και χρηματοδοτικά εργαλεία βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις!

Είναι ντροπή και όνειδος να μιλάει ο άνθρωπος,

  • που άφησε απλήρωτους δεκάδες επαγγελματίες από το φιάσκο των «Δρόμων Πολιτισμού».
  • Που δεν έχει ούτε ένα έργο σε μια ολόκληρη δεκαετία ως διορισμένος αντιπεριφερειάρχης  Αργολίδας.
  • Που άφησε τους μαθητές στο δρόμο χωρίς λεωφορεία για την μεταφορά τους στα σχολεία.
  • Που άφησε ακαθάριστους τους χειμάρρους και καταστράφηκαν περιουσίες από την θεομηνία του 2018 με μαρτυρίες των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι επώνυμα κατήγγειλαν την ολιγωρία του!
  • Που δεν χρηματοδότησε την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους στα όσα χρόνια ήταν αντιπεριφερειάρχης
  • Που καταψήφισε πλήθος μεγάλων έργων όπως το κολυμβητήριο, το εργοστάσιο σκουπιδιών κ.α.
  • Που με δήλωσή του διαφώνησε με την ενέργεια μας να ανακόψουμε την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου που θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών.
  • Που δεν ήθελε να γίνει το Μουσικό Σχολείο στην Προσύμνη και διοργάνωνε συσκέψεις για να γίνει σε άλλη περιοχή,

δεν δείχνει καμία ντροπή και συνεχίζει τα ψέματα για την δημοτική αρχή των έργων η οποία αναμόρφωσε τον Δήμο Άργους Μυκηνών.

Για όλους αυτούς τους λόγους στις τελευταίες εκλογές του 2019 αναμετρήθηκαν τα «θα» του με τις πράξεις μας! Και ο λαός του Δήμου Άργους Μυκηνών είπε το ναι στα έργα της δημοτικής μας παράταξης!

 

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών

Δημήτρης Καμπόσος

 

 

Χειβιδόπουλος: Αντινομάρχης έγινα το 2002 και όχι το 1999»

Η ανακοίνωση Χειβιδόπουλου που είχε προηγηθεί:

Δέκα χρόνια Δήμαρχος και δεν το θυμάται ο Καμπόσος. Γεροντική άνοια ή επιλεκτική μνήμη; Αντινομάρχης έγινα το 2002 και όχι το 1999, που θυμάται ο Καμπόσος.

Για μια ακόμα φορά ο Δημήτρης Καμπόσος ξεχνάει ότι είναι Δήμαρχος τα τελευταία 10 χρόνια. Πάλι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Τώρα, για να δικαιολογήσει την ανύπαρκτη στάση του τα τελευταία 10 χρόνια για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή των ΖΟΕ, αλλά και την χθεσινή μεσημεριανή «έκτακτη συνεδρίαση» του Δημοτικού Συμβουλίου, θυμήθηκε ότι όταν βγήκε το Προεδρικό Διάταγμα για τις ΖΟΕ, με πρόταση του Υπουργείου Χωροταξίας, τότε ήμουν λέει Αντινομάρχης.

Να τον ενημερώσω – θυμίσω ότι το 1999 δεν ήμουν Αντινομάρχης, ήμουν απλός Νομαρχιακός Σύμβουλος. Αντινομάρχης έγινα το 2002.

Να τον ενημερώσω – θυμίσω επίσης, για την καλύτερη προετοιμασία του, ότι πρόσφατος Ειδικός Συνεργάτης του, το 1999 ήταν Αντιδήμαρχος του Δήμου Άργους, όταν ζητήθηκαν οι προτάσεις, βάσει των οποίων θεσπίσθηκαν οι ΖΟΕ, ας τον ρωτήσει λοιπόν για να ενημερωθεί καλά…

Να του θυμίσω ακόμη ότι πολλοί από τους συνεργάτες του ήταν υποστηρικτές και τακτικοί επισκέπτες του τότε Νομάρχη…

Να του θυμίσω επιπρόσθετα ότι σημερινοί του δημοτικοί σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι ήταν και τότε δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι σε Καποδιστριακούς Δήμους που εντάχθηκαν επίσης στις Ζ.Ο.Ε., ας τους ρωτήσει τι έκαναν.

Αλήθεια όμως, τι έκανε αυτός τα τελευταία 10 χρόνια για την εφαρμογή ενός ενιαίου Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Δήμο μας;

Μην ανησυχεί, πολύ σύντομα θα τα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να φέρουμε με 13 υπογραφές το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκεί θα συζητήσουμε σοβαρά το πρόβλημα που δημιουργούν οι ΖΟΕ στην ανάπτυξη του Δήμου και πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για να επιλύσουμε μέρος του προβλήματος.

Γιατί εμείς προτιμάμε, αντί για ψεύτικες ανεύθυνες κορώνες του τύπου, «…αποφασίσαμε την υποβολή πρότασης για τα ΤΠΣ τα οποία θα μας απαλλάξουν από τις ΖΟΕ….», να προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις για το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε και κυρίως την δύναμη και την γνώση των πολιτών και των φορέων του Δήμου, που αυτός επιδεικτικά αγνοεί.

Υπομονή λοιπόν. Περιμένουμε τις απαντήσεις του και τις προτάσεις του στα θέματα που θα θέσουμε για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Περισσότερα Άρθρα

Υποψήφιος για το συνέδριο της Ν.Δ. ο Πέτρος Διολίτσης

Φίλοι και φίλες αυτή την Κυριακή συμμετέχω στις εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ. ως υποψήφιος σύνεδρος. Θα ήταν τιμή μου να με εμπιστευτείτε με την ψήφο σας, σταθερός στις αξίες και τις αρχές της Ν.Δ. με γνώμονα τη συνεχή ανανέωση της σύγχρονης κεντροδεξιάς παράταξης, της παράταξης που βάζει πάντα μπροστά την πατρίδα. Αύριο σας καλώ όσοι […]

Με Π.Παπασαράντο στην ενδεκάδα δεν χάνει ο Κωστούρος

Ονομάζομαι Πέτρος Παπασαράντος, γιος του Κωνσταντίνου και της Γεωργίας . Μεγάλωσα και εξακολουθώ να ζω στο Νέο Ροεινό του Δήμου Ναυπλιέων. Το 2010 κατετάγη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή Αστυφυλάκων και έκτοτε υπηρετώ με σθένος την Ελληνική Αστυνομία.Ασχολούμαι ενεργά από μικρό παιδί με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο. Στόχος μου, ως νέος με […]