22 °C Argos, GR
4 Οκτωβρίου 2022

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά – Σήμερα η απόφαση

Μανώλης Κωστίδης

Στον τουρκικό Τύπο προεξοφλούν την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου και αναφέρουν πως πιθανότατα σήμερα θα ανακοινωθεί η απόφαση και θα είναι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως «υπάρχουν αυτοί που επικρίνουν το να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ότι δηλαδή θα εξαφανισθεί η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της. Οι χώρες που αναφέρατε (σ.σ. ΗΠΑ, Ελλάδα) έχουν ασκήσει κριτική ή έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις. Ωστόσο, εμείς δεν το βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο. Όλα τα τεμένη μας, όπου προσεύχονταν σουλτάνοι, για παράδειγμα το Sultanahmet, το Fatih, το Süleymaniye ή και άλλα, είναι ανοιχτά και σε λατρεία και σε επίσκεψη. Τα επισκέπτονται τουρίστες σε συγκεκριμένες ώρες, στο πλαίσιο ορισμένων κανόνων. Για επίσκεψη ξένων και ντόπιων τουριστών δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι οι χώροι αυτοί μουσεία».

Ουσιαστικά ο Καλίν προσπαθεί να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία για την Αγία Σοφία. «Η Παναγία των Παρισίων που είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα λειτουργίας πηγαίνουν οι χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Η ιστορία της Αγίας Σοφίας έχει ξεκινήσει ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και έπειτα ως μουσείο», ανέφερε ο Καλίν και τόνισε πως «δεν θα μειώσει σε τίποτε από την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας η επαναλειτουργία της ως τόπος λατρείας. Μπορούν να την επισκεφθούν περισσότερα άτομα», υποστήριξε.

Ο έγκυρος αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Αμτουλκαντίρ Σελβί ανέφερε πως «Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου. Όμως ελήφθη η απόφαση να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Το σημαντικό σημείο είναι αυτό. Το Δικαστήριο πήρε την απόφαση που αυτός ο λαός περίμενε με νοσταλγία εδώ και 86 χρόνια. Έσπασε τις αλυσίδες απαγορεύσεων της Αγίας Σοφίας. Όμως η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αφού καθαρογραφεί και την υπογραφή της από όλα τα μέλη». Εντύπωση προκαλεί πως και σε πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν μια απόφαση του δικαστηρίου που δεν έχει ανακοινωθεί και θεωρητικά είναι μυστική η ψηφοφορία.

Μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται το θέμα να έρθει στον Ερντογάν που θα πρέπει να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα. Σε παρόμοια απόφαση του δικαστηρίου για τη Μονή της Χώρας (Κariye Cami) ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει υπογράψει το προεδρικό διάταγμα εδώ και πολλούς μήνες.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, τονίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς τις θέσεις της στην Άγκυρα. Όπως εξήγησε, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε συνδυασμό με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης αποτελούν αντιπαραγωγικές ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Περισσότερα Άρθρα

Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό στην περιοχή της Επιδαύρου – Τραυματίστηκε ο οδηγός

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Επιδαύρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας οδηγός αυτοκινήτου έπεσε με το όχημα του σε γκρεμό στην περιοχή Κολιάκι. Αυτή την στιγμή γίνεται επιχείρηση της πυροσβεστικής για την ανάσυρση του τραυματία, ενώ στο σημείο έχει σπεύσει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Αργολίδας Σύμφωνα με τα πρώτα […]

Ρύθμιση 120 δόσεων: Πώς θα υπολογίζεται η δόση στην Εφορία [Πίνακες]

Με κλίμακα 7 ή 8 κλιμακίων θα υπολογίζεται ο αριθμός της μέγιστης μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης στην εφορία προκειμένου να τακτοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στην εφορία. Το τελικό αποτέλεσμα θα προκύπτει με βάση το ατομικό εισόδημα. Σε κάθε κλιμάκιο, θα αντιστοιχεί ένας συντελεστής ο οποίος θα προσδιορίζει το μέγιστο […]