4 °C Argos, GR
10 Δεκεμβρίου 2023

Η Σόνια Τάνταρου Κρίγγου παρουσίασε βιβλίο για το trafficking γυναικών

Είχα την χαρά να παρουσιάσω μαζί με τους Ηρακλή Μοσκώφ, Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών και Σπύρο Μπράτσικα, Αστυνόμο Α‘, Επικεφαλή της ομάδας Anti-trafficking της Ελληνικής Αστυνομίας,το βιβλίο της κας Αντωνίας Ποθουλάκη: «Trafficking: Εσωτερικές Πορείες σε Εκτός Νόμου Διαδρομές, Ηθικές, νομικές και ψυχολογικές προεκτάσεις» (Εκδόσεις Πεδίο) που διοργανώθηκε από την Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΟΠΙΦ στην αίθουσα ΔΣ του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κατά την εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας κα Μαρία Συρεγγέλα.
Το Trafficking είναι έγκλημα με κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το trafficking γυναικών είναι το πλέον επικερδές, όπως εύστοχα σημειώνει και η κα Ποθουλάκη στο βιβλίο της, καθώς μια γυναίκα μπορεί να πωλείται στην αγορά του sex κάθε μέρα, όλη μέρα, ξανά και ξανά και η εκμετάλλευση της μπορεί να γίνει και με πολλούς άλλους τρόπους όπως καταναγκαστική εργασία και αφαίρεση ιστών και οργάνων.
Τα θύματα Trafficking ζουν ανάμεσά μας σιωπηλά, υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση, ακόμα και στη διπλανή πόρτα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο, το οποίο αποτυπώνει σαφώς το πρόβλημα και ταυτόχρονα «προκαλεί» όλες και όλους μας να δράσουμε: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα. Στο Trafficking κάνουμε λόγο για εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Οι γυναίκες-θύματα αυτής της εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζονται και χρησιμοποιούνται από τους δράστες σαν προϊόντα, σαν εμπορεύματα. Πρόκειται καθαρά για εργαλειοποίηση του γυναικείου σώματος, όπου οι σωματέμποροι το χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το κέρδος τους και οι πελάτες για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Η εμπορία γυναικών και κοριτσιών με σκοπό την εξαναγκαστική πορνεία, εκτός από παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνιστά έγκλημα, τόσο για τη διεθνή, όσο και για την ελληνική νομοθεσία».
Κλείνοντας δε την ομιλία μου επισήμανα ότι μέρος της λύσης είμαστε όλοι και όλες. Όσο πιο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι είναι οι πολίτες, τόσο στενεύουν τα περιθώρια για την τέλεση αυτών των εγκλημάτων.

Περισσότερα Άρθρα

Συνελήφθη 34χρονη που επιχείρησε να ταξιδέψει για Γερμανία με πλαστά έγγραφα, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας

Συνελήφθη, χθες (8.3.2019) το απόγευμα, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μία (1) 34χρονη αλλοδαπή, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη κι ένας (1) 39χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για […]

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μιχαλίτση

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών η Σοφία Μιχαλίτση, η «ιστορική διευθύντρια του Δεύτερου». Η σχετική ανάρτηση του Δεύτερου Προγράμματος: Με οδύνη αλλά και ευγνωμοσύνη την αποχαιρετάμε από όλες τις εκπομπές μας, τις οποίες και αφιερώνουμε στη μνήμη της. Συλλυπούμαι ιδιαιτέρως τις/τους συναδέλφους που είχαν τη τύχη να συνεργαστούν μαζί της, μέχρι το […]