15 °C Argos, GR
27 Φεβρουαρίου 2024

Ανδρέας Πουλάς : Έλλειψη Διοικητικού Συμβουλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»

Την έλλειψη Διοικητικού Συμβουλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών«Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και τα προβλήματα που επιφέρει η παρατεταμένη χρονική διάρκεια απουσίας Δ.Σ. στη λειτουργία του Νοσοκομείου, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

ΘΕΜΑ: Έλλειψη Διοικητικού Συμβουλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών«Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και συνέπειες στη λειτουργία αυτού.

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»παραμένει χωρίς Δ.Σ. από 24/07/2019, μετά μάλιστα και από τρίμηνη παράταση της θητείας του προηγούμενου Δ.Σ. Ουσιαστικά η θητεία του Δ.Σ. έχει λήξει από 24/04/2019.Επισημαίνεται ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες (γραπτές και προφορικές) η εν λόγω διαδικασία καθυστέρησε σημαντικά και το Δ.Σ. ορίστηκε στις 17/03/2020 (ΦΕΚΥ.Ο.Δ.Δ./225/27.03.2020). Το ορισθέν, με βάση το προαναφερθέν ΦΕΚ Δ.Σ., συνεδρίασε για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου στις 18/05/2020 (λόγω των μέτρων λόγω κορονοϊού) αλλά παρουσιάστηκε αδυναμία συγκρότησης μετά την παραίτηση της εκλεγμένης εκπροσώπου των ιατρών και πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των γιατρών.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγονται από το Δ.Σ. και δεν ορίζονται στην απόφαση ορισμού του, λόγω ειδικού καθεστώτος του Νοσοκομείου (κληροδότημα). Ωστόσο πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 84/13-4-2020) στο 21ο άρθρο και στη παράγραφο 1 αναστέλλει για 3 μήνες (μέχρι 14/7/2020) κάθε εκλογική διαδικασία σχετική με την ανάδειξη εκπροσώπων των ιατρών στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά στην επόμενη παράγραφο 2 καθορίζει με σαφήνεια ότι στις περιπτώσεις που κωλύεται η νόμιμη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων (όπως στο Νοσοκομείο μας) «παρατείνεται, άλλως αναβιώνει η θητεία των αιρετών εκπροσώπων που συμμετείχαν στην αμέσως προηγούμενη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών».Η παρατεταμένη χρονική διάρκεια απουσίας Δ.Σ. και η περαιτέρω παράταση της αδικαιολόγητης έλλειψης επιφέρει μια σειρά ουσιαστικών προβλημάτων και επιτείνει τα ήδη συσσωρευμένα στη λειτουργία του Νοσοκομείου με συνέπεια να υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες και κίνδυνοι στην περαιτέρω λειτουργία του.

Ως κυριότερα προβλήματα/δυσλειτουργίες/κίνδυνοι επιγραμματικά αναφέρονται:

• Πρόβλημα ρευστότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Νοσοκομείου.• Κίνδυνος έλλειψης υλικών λόγω αδυναμίας εξόφλησης των προμηθευτών.

• Κίνδυνος αδυναμίας εξόφλησης μισθοδοτούμενων από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου (ήδη υπάρχει πρόβλημα πληρωμής των πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού).

• Αδυναμία ορισμού οργάνων η θητεία των οποίων λήγει (Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ.λ.π.) απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

• Άμεσος κίνδυνος απώλειας ρευστότητας των διαθεσίμων του Νοσοκομείου από τις τράπεζες, ανά πάσα στιγμή, λόγω έλλειψης εκπροσώπησης.

• Κίνδυνος απώλειας επιχορηγήσεων που δικαιούται το Νοσοκομείο από φορείς του Δημοσίου. Έχει ήδη αποσταλεί Εμπιστευτική Επιστολή του Εσωτερικού Ελεγκτή με θέμα«Επισημάνσεις Κινδύνων Λόγω Έλλειψης Οργάνου Δ.Σ. του Οργανισμού», προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου όπου επισημαίνονται τα υπάρχοντα προβλήματα και οι κίνδυνοι.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, λόγω ειδικού καθεστώτος, για το Νοσοκομείο υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ για τον ορισμό του Προέδρου του Δ.Σ., τις οποίες και επικαλούνται οι υπουργικές αποφάσεις του ορισμού του Δ.Σ. (οι με αριθμ. 1303/2009 και αριθμ. 808/2011 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ ο ορισμός Δ.Σ. από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020;

2. Γιατί δεν εφαρμόζεται το προαναφερθέν άρθρο 21 της Π.Ν.Π της 13/04/2020 για την αναβίωση της θητείας των αιρετών εκπροσώπων που συμμετείχαν στην αμέσως προηγούμενη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου;

3. Τι προτίθεται να πράξει για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του Νοσοκομείου;

4. Θα γίνουν σεβαστές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ορισμό του Προέδρου του Δ.Σ.;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Περισσότερα Άρθρα

Προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές πολιτιστικές δράσεις στην Ερμιονίδα

Καλούνται οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων του δήμου Ερμιονίδας, όπως προσέλθουν την Παρασκευή 25/06/2020 και ώρα 19.00 στην αίθουσα των συνεδριάσεων του δημαρχείου στο Κρανίδι για τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών πολιτιστικών δράσεων. Παρακαλούμε όπως προσέλθει στην συνάντηση μόνο ένα μέλος από τον κάθε φορέα, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του covid-19. Ο πρόεδρος Κουτούβαλης Δαμιανός

Απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνησης να εμβολιαστούν

Κορονοϊός: Απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνησης να εμβολιαστούν Την απόλυση δύο εργαζομένων στο Γηροκομείο της Ι. Μ. Ηλείας στη Γαστούνη που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν για κορονοϊό, αποφάσισε ο μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός. Εμβολιάστηκε ο κ.κ. Γερμανός Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς». Ο ιεράρχης γνωρίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής και την προστατεύει. […]