26 °C Argos, GR
23 Μαΐου 2022

Να μιλάτε πάντα όμορφα και γλυκά στα παιδιά σας

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (xidaras.gr)

Στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας συχνά δεν είναι όλα ρόδινα και μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα θυμώσουμε μαζί τους, θα έρθουμε σε δύσκολη θέση, θα απογοητευτούμε και γιατί όχι θα χάσουμε την υπομονή μας. Τότε θα προκύψουν κάποιες συμπεριφορές αρνητικές προς τα παιδιά μας, όπως στιγμές αγανάκτησης και θυμού. Ωστόσο, ακόμα και τότε είναι σημαντικό το πως θα εκφραστούμε, πως θα μιλήσουμε σ’ ένα παιδί και τι λέξεις θα χρησιμοποιήσουμε.

[hfe_template id='397365']

Κάποιοι γονείς μπορούν να εκφράσουν αυτή την συναισθηματική πίεση και απογοήτευσης με εκφράσεις όπως:

– Δεν σε αντέχω άλλο…

– Αμάν πια σε βαρέθηκα μ’ αυτά που κάνεις…

– Δεν υποφέρεσαι…

– Μη μιλάς. Σταμάτα!

– Κάνε αυτό που σου λέω!

– Γιατί δεν μπορείς να είσαι όπως ο/η αδερφός/ή σου;

– Δεν είσαι καλό παιδί…

– Ποτέ δεν θα τα καταφέρεις έτσι που κάνεις…

– Αν δεν κάτσεις καλά θα σε δείρω…

– Σε αγαπάω, αλλά…

Κατανοώ πως οι γονείς με αυτό το συναίσθημα που αισθάνονται, με αυτές τις λέξεις θέλουν να εκφραστούν γιατί αυτές είναι οι πραγματικές τους σκέψεις ΑΛΛΆ δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με κάποιον συνομήλικο τους αλλά με τα παιδιά τους… τα ανήλικά τους παιδιά. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση… Χρειάζεται πολλή αγάπη και υπομονή. Μόνο με τους να μιλάτε όμορφα και γλυκά θα καταλάβουν καλύτερα τι θα θέλατε από εκείνα. Ακόμα και για τα αρνητικά, μπορείτε να τους μεταφέρετε πώς αισθάνεστε, αλλά με τρόπο κομψό και συγκρατημένο. Θα δείτε πως μια καλή κουβέντα θα αποδειχθεί πως είναι μια πολύτιμη διασύνδεση μαζί τους.

Πάμε να δούμε μερικές εκφράσεις που θα σας βοηθήσουν να εκφραστείτε καλύτερα:

– Σε πιστεύω πολύ, να το ξέρεις…

– Συγχαρητήρια!

– Μπράβο σου…

– Είμαι περήφανος/η για σένα…

– Πραγματικά είσαι πολύ καλός/ή στο…

– Είσαι πολύ όμορφος/η…

– Τι γνώμη έχεις εσύ γι’ αυτό…

– Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι;

– Φαίνεται ότι έχεις δουλέψει πολύ σκληρά για…

– Πως αισθάνεσαι για…

– Σε ευχαριστώ!

– Σε αγαπώ (χωρίς ”αλλά…”)

Η σχέση μας με τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντική και ανεκτίμητη. Ας τη φροντίζουμε όσο μπορούμε, μιλώντας τους πάντα όμορφα και γλυκά.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

ΠΗΓΗ: efiveia.gr

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ μητέρα και οι δυο γιοι της

Ο κορονοϊός «χτύπησε» τα μέλη οικογένειας από τον Πύργο. Η περίπτωσή τους καταδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία μπροστά στην απειλή της πανδημίας. Δύο αδέλφια -ο μεγαλύτερος κάτω των 50 ετών- καθώς και η μητέρα τους νοσηλεύονται, αφού οι γιατροί έκριναν ότι η υγεία τους ήταν αρκετά επιβαρυμένη. Το ένα από τα αδέλφια, η κατάσταση του […]

Λουτράκι: 300.000,00€ για την πλήρη ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας

Πλήρης ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Με προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την άρτια εξυπηρέτηση των δημοτών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και τον οργανωμένο συντονισμό ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διασφάλισε το ποσό των 300.000,00€ περίπου, για την πλήρη ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Λουτρακίου. Ικανοποιημένος από την εξασφάλιση της […]

Follow by Email