7 °C Argos, GR
4 Φεβρουαρίου 2023

Σύναξη των Αγιορειτών Πατέρων: Πώς καθιερώθηκε η γιορτή των αγίων του Αγίου Όρους

Αποτελεί μοναδική μοναστική κοινότητα σε όλη την οικουμένη. Η πνευματική του κληρονομιά είναι ανεκτίμητης αξίας. Το ίδιο και η μακραίωνη παράδοσή του. Η ιστορία του Αγίου Όρους ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Στο διάστημα αυτό, έχει αναδείξει αξιοθαύμαστα παραδείγματα μοναχών που αφοσιώθηκαν πλήρως στον Θεό και την τήρηση των εντολών του. Αναρίθμητοι είναι οι μοναχοί που, με την άσκηση, τη βαθιά τους πίστη και την προσευχή, έφθασαν στην αγιότητα.

 

Οι άγιοι του Αγίου Όρους είναι οι φιλόστοργοι πατέρες που έγιναν κτήτορες μονών και συγκέντρωσαν κοντά τους πλήθος μοναχών. Με την αγάπη τους και τη διακονία τους, μετέτρεψαν τον ακατοίκητο Άθωνα σε τόπο κατοικήσιμο. Έκαναν την έρημο αγιώνυμο πολιτεία.

Οι άγιοι του Αγίου Όρους έδωσαν τον εαυτό τους ολοκληρωτικά στον Θεό. Με αυστηρή άσκηση, νηστεία, θερμή προσευχή έγιναν κοινωνοί των ουρανίων χαρισμάτων. Ο άγιος Νικόδημος περιγράφει τους Αγιορείτες αγίους ως «σχολεία πάσης αρετής, εντολών του Θεού φυλακτήρια, πόνων ασκητικών φροντιστήρια, αγγελικής πολιτείας εργαστήρια, παλαιών και αγίων κοινοβίων μιμητήρια, των πτωχών καταφύγια, λιμένες σωτηριώδεις και ακύμαντοι».

Από τους αγίους αυτούς το όρος Άθω ονομάστηκε Άγιο. Το Περιβόλι της Παναγίας είναι τόπος αγιότητας και μεγαλείου. Οι επισκέπτες βρίσκουν σε αυτό γαλήνη και αγαλλίαση. Η ακτινοβολία του φθάνει σε όλο τον κόσμο και προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Ο κοινός εορτασμός των Αγιορειτών Αγίων

Ο κοινός εορτασμός των μοναχών του Αγίου Όρους που αγίασαν αρχίζει με τη σύνθεση της ακολουθίας και του εγκωμίου τους από τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο οποίος είναι ο τελευταίος συναξαριογράφος. Ο όσιος Νικόδημος ξεκίνησε την εργασία αυτή με προτροπή και επιθυμία της Ιεράς και κοινής σύναξης των πατέρων του Αγίου Όρους. Η ακολουθία που συνέγραψε και το εγκώμιο για τους αγίους του Αγίου Όρους τυπώθηκαν στην Ερμούπολη το 1847 μ.Χ.

Η πρώτη εικόνα της σύναξης των Αγιορειτών αγίων αγιογραφήθηκε το 1796 μ.Χ. και βρίσκεται στο αντιπροσωπείο της ιεράς μονής Κωνσταμονίτου στις Καρυές. Πιθανώς το 1796 να γράφτηκε και η ακολουθία των αγίων του Αγίου Όρους και, μέχρι την έκδοσή της, να κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα, όπως συνηθιζόταν. Το 1800 μ.Χ. περίπου αγιογραφήθηκε η εικόνα των Αγιορειτών αγίων που βρίσκεται στην αίθουσα των συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος ενώ παλαιότερα βρισκόταν στο τέμπλο του ιερού ναού του Πρωτάτου στις Καρυές.

Η Εκκλησία τιμά τους Αγιορείτες αγίους κάθε χρόνο 63 μέρες μετά το Πάσχα.

Ἀπολυτίκιο

Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τούς τοῦ Ἄθω πατέρας καί ἀγγέλους ἐν σώματι, Ὁμολογητάς και Ὁσίους, Ἱεράρχας καί Μάρτυρας, τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις καί ᾡδαῖς, μιμούμενοι αὐτῶν τάς ἀρετάς, ἡ τοῦ Ὄρους πληθύς πᾶσα τῶν Μοναστῶν, κραυγάζοντες ὁμοφώνως· δόξα τῷ στεφανώσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐν κινδύνοις ἡμῶν προστάτας δείξαντι.

Περισσότερα Άρθρα

Συναγερμός για ακυβέρνητο πλοίο ανοιχτά από το Γύθειο

Συναγερμός για ακυβέρνητο πλοίο ανοιχτά από το Γύθειο Συναγερμός στο Λιμενικό για το πλοίο που πλέει ακυβέρνητο Ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, πλέει φορτηγό πλοίο με σημαία Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή 3,5 νσυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Γυθείου στο Λακωνικό κόλπο, με 20 άτομα πλήρωμα. Το πλοίο που μεταφέρει γύψο και είχε αναχωρήσει από την Τουρκία με […]

Οι σκέψεις της Γιούλας

Εισήλθα στον Σεπτέμβριο και έχω σημειώσει ένα θέμα, μεταξύ άλλων, που απασχόλησε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, δεν ήθελα να γράψω τίποτα γιατί ξέρω πως θα βρω τον μπελά μου, αλλά και πάλι αναρωτιέμαι γιατί να μην πω κι εγώ τη σκέψη μου, εδώ μίλησε ο Καραμανλής χθες, που τα τελευταία χρόνια είχε πιει το […]