25 °C Argos, GR
11 Αυγούστου 2022

Οι Ελληνες «έσπασαν» κάθε ρεκόρ χρήσης κοκαΐνης στη διάρκεια της καραντίνας

Αρκετά μεγάλη κατανάλωση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών καταγράφηκε κατά την περίοδο της καραντίνας στην Αττική. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, καταγράφηκε η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης από το 2010, οπότε και λειτούργησε το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κοκαΐνης αγγίζει τα 800 γραμμάρια την ημέρα.

650% αύξηση της αμφεταμίνης

[hfe_template id='397365']

Αναφορικά με την αμφεταμίνη (έκσταση, MDMA), η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650%, σε σύγκριση με το 2019. Πολύ μικρότερη αύξηση που έφτασε στο 37% παρουσίασε η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης (crystal). «Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό. Μάλιστα, σε μερικές ημέρες που ολοκληρώνεται ένα ακόμη μέρος της μελέτης, θα γνωρίζουμε και ακριβώς πόσα άτομα πήραν και ποιο ναρκωτικό την συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί ο Νικόλαος Θωμαΐδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Έτσι γίνεται η ανάλυση

Οι ερευνητές παρακολουθούν τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια, η οποία δέχεται τα λύματα περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Αναλύουν χιλιάδες ενώσεις και από τις συγκεντρώσεις τους βγάζουν συμπεράσματα για τις συνήθειες του πληθυσμού της Αττικής. Σε αυτά εντοπίζουν ναρκωτικά, φάρμακα, ψυχοδραστικές ενώσεις, βιοκτόνα, φυτοφάρμακα ενώ μπορούν να παρατηρήσουν την μεταβολή της αδρεναλίνης και της δοπαμίνης και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

«Για παράδειγμα, στην αρχική φάση της οικονομικής κρίσης, τα έτη 2010-2014, παρατηρήσαμε δραματική αύξηση ψυχοφαρμάκων, η οποία αποτυπώθηκε στα λύματα. Καταγράψαμε αύξηση κατά 35 φορές στη χρήση αντιψυχωσικών, κατά 19 φορές στις βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά και υπνωτικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά, αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Αντιβιοτικά

Όσον αφορά στα αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα σημειώθηκε αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Ο κ. Θωμαΐδης χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αύξηση της κατανάλωσής τους, διότι αποτέλεσαν, τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων».

Ηρεμιστικά

Σχετικά με τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (βενζοδιαζεπίνες) που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά ή υπναγωγά, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, ο καθηγητής λέει, ωστόσο πώς εμφανίζεται αύξηση 77% στην κατανάλωση της λοραζεπάμης (tavor), φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση.

Αντικαταθλιπτικά

Στα αντικαταθλιπτικά παρουσιάστηκε αύξηση 31%. «Με δεδομένο ότι η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», σχολιάζει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Περισσότερα Άρθρα

Χιόνια στην ορεινή Κορινθία

Στα «λευκά» ντύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορεινή Κορινθία και οι περιοχές στην ευρύτερη περιοχή, με το θερμόμετρο να δείχνει από μείον 4 έως 7 βαθμούς. Η χιονόπτωση βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την ορεινή Κορινθία, από την Καστανιά έως την Γκούρα, ενώ στα χωριά του Φενεού το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία φτάνει τους 10 […]

Σάλος από την απόφαση της δημοτικής αρχής γερμανικής πόλης να πουλήσει στο eBay το σκυλάκι οικογένειας που είχε χρέη

Η δημοτική αρχή του Άχλεν, στη Γερμανία, δεν φαίνεται να επιδεικνύει επιείκεια προς τους δημότες της, που της χρωστάνε. Για του λόγου το αληθές, προχώρησε στην κατάσχεση και κατόπιν πώληση στο διαδίκτυο της σκυλίτσας μιας οικογένειας που είχε βυθιστεί στα χρέη. Και τώρα, οι υπεύθυνοι απειλούνται με διώξεις. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, όταν η […]