12 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 8 Ιουνίου

218: Με την υποστήριξη των λεγεώνων του, ο Ηλιογάβαλος νικά τις δυνάμεις του αυτοκράτορα Μακρίνου. Εκείνος διαφεύγει, αλλά συλλαμβάνεται κοντά στη Χαλκηδόνα και αργότερα εκτελείται στην Καππαδοκία.

632: Πεθαίνει στη Μεδίνα ο προφήτης του Ισλάμ, Μωάμεθ.

1191: Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος φτάνει στην Άκρα, αρχίζοντας έτσι τη σταυροφορία του.

1637: Ο Καρτέσιος εκδίδει το βιβλίο του «Λόγος περί μεθόδου για την ορθή καθοδήγηση του Λογισμού και την αναζήτηση της αλήθειας δια μέσου των επιστημών», που θεωρείται ένα από σπουδαιότερα έργα των μαθηματικών και γενικότερα της επιστήμης.

1783: Το ηφαίστειο Λάκι στην Ισλανδία αρχίζει μία έκρηξη που θα διαρκέσει οκτώ μήνες και στο διάστημα αυτό θα σκοτώσει πάνω από 9.000 άτομα και θα οδηγήσει σε επτά χρόνια λιμού.

1777: Ολοκληρώνεται η τείχιση της Αθήνας, που άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Θα μείνει στην ιστορία ως το τείχος του Χατζή Αλή Χασεκή, από το όνομα του Οθωμανού διοικητή της πόλης, που έδωσε την εντολή για την κατασκευή του, προκειμένου να προστατέψει την πόλη από τις επιδρομές ληστών.

1794: Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος εγκαινιάζει τη νέα επίσημη θρησκεία της Γαλλικής Επανάστασης, τη Λατρεία του Υπέρτατου Όντος, με μεγάλες οργανωμένες εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

1821: Βγαίνουν από την Ακρόπολη 150 Τούρκοι και 50 τσιγγάνες, για να θερίσουν όσα ώριμα σπαρτά υπάρχουν κοντά. Οι Αθηναίοι ορμούν αμέσως εναντίον τους και τους αναγκάζουν σε υπαναχώρηση. Στη μάχη σκοτώνονται 15 Τούρκοι και 20 τσιγγάνες, ενώ πολλοί τραυματίζονται. Σε αντίποινα, αποκεφαλίζονται 8 όμηροι, τα κεφάλια των οποίων ρίχνονται από το βόρειο τείχος.

1861: Το Τενεσί αποσχίζεται από την Ένωση.

1867: Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας στέφεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.

1907: Ο αναρχικός από την Πάτρα, Ανδρέας Παπαμητρόπουλος, επιτίθεται με δυναμίτιδα κατά της Βουλής.

1911: Σεισμός στο Μεξικό στοιχίζει τη ζωή σε 1.300 άτομα.

1912: Ιδρύεται στο Λος Άντζελες από τον Καρλ Λάεμλε η κινηματογραφική εταιρία Universal Studios.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις παίρνουν υπό τον έλεγχό τους τη γαλλική πόλη Νεβίλ, που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί.

1921: Μεγάλη εκστρατεία εναντίον του στρατού του Μουσταφά Κεμάλ αποφασίζεται στο Κορδελιό, κατά το πολεμικό συμβούλιο που συγκροτείται υπό την προεδρία του βασιλιά Κωνσταντίνου και τη συμμετοχή όλης της στρατιωτικής ηγεσίας.

1928: Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Breguet, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει τον γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 ημέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

1930: Ο Έλληνας πρωτοπαλαιστής, Τζιμ Λόντος, ανακηρύσσεται πρωταθλητής κόσμου.

1932: Κατατίθεται και ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων και έτσι μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.

1939: Αποφασίζεται στην Ελλάδα η κατάργηση των οκτατάξιων σχολείων και η ίδρυση εξατάξιων γυμνασίων.

1940: Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των συμμαχικών δυνάμεων από το Νάρβικ της Νορβηγίας.

1941: Οι συμμαχικές δυνάμεις αρχίζουν εκστρατεία εναντίον των κτήσεων της Γαλλίας του Βισί.

1949: Το FBI εκδίδει λίστα κομμουνιστών, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

1949: Ο Βρετανός συγγραφέας, Τζορτζ Όργουελ, εκδίδει το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984».

1952: Αναχωρούν 400 Έλληνες στρατιώτες για να λάβουν μέρος στον Πόλεμο της Κορέας.

1953: Ένας ανεμοστρόβιλος F5 χτυπά το Μίσιγκαν, σκοτώνοντας 116 άτομα, τραυματίζοντας 844 και καταστρέφοντας 340 σπίτια.

1958: Κάνει σέντρα το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Σουηδία.

1959: Βαθιά ρήξη επανέρχεται στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις, όταν ο Σαρλ ντε Γκολ αρνείται την εγκατάσταση βάσεων εκτόξευσης πυραύλων και την αποθήκευση πυρηνικών όπλων από τις αμερικανικές μονάδες, που ήταν εγκατεστημένες στη Γαλλία.

1963: Ο Μίκης Θεοδωράκης και 20 Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ιδρύουν το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ). Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εκλέγεται πρόεδρος και ξεκινά μία πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα.

1966: Η Τοπίκα στο Κάνσας καταστρέφεται από τυφώνα που καταγράφεται ως F5 στην κλίμακα Φουτζίτα. Πρόκειται για τον πρώτο τυφώνα που ξεπέρασε σε ζημιές τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 543 τραυματίστηκαν και χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

1967: Το αμερικανικό πλοίο «Liberty» δέχεται από λάθος επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις, με απολογισμό 34 νεκρούς και 171 τραυματίες, κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

1968: Συλλαμβάνεται ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

1990: Κάνει σέντρα στην Ιταλία το 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

1991: Το πανευρωπαϊκό βραβείο Λεονάρντο ντα Βίντσι απονέμεται στον Έλληνα βιολιστή, Λεωνίδα Καβάκο.

1993: Στη Γαλλία, ο Ρενέ Μπουκέ, αστυνομικός διοικητής της κυβέρνησης του Βισί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 82 ετών.

1995: Η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα, αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, προκαλεί την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

1995: Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανακοινώνει την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Τα 290.000.000 δραχμές για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών.

1996: Κάνει σέντρα το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, στην Αγγλία.

1996: Η Κίνα προβαίνει σε υπόγεια, ειρηνική, πυρηνική δοκιμή στο Λοπ Νορ.

1998: Ο Τσάρλτον Ίστον αναλαμβάνει την προεδρία της Αμερικανικής Ένωσης Οπλοχρηστών.

2000: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο, Στίβεν Σόντερς, στη λεωφόρο Κηφισίας. H τρομοκρατική οργάνωση κάνει την επανεμφάνισή της στην περιοχή του Ψυχικού, έπειτα από έναν χρόνο απουσίας, ρίχνοντας τέσσερις σφαίρες στον στρατιωτικό που βρίσκεται στο λευκό Rover, πλήττοντάς τον στην κοιλιακή χώρα και στα άνω άκρα. Εκείνος δεν πεθαίνει ακαριαία, καθώς μετά την επίθεση μεταφέρεται στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου και χειρουργείται, χωρίς όμως να καταφέρει να επιβιώσει.

2008: Στην πόλη Ακιχαμπάρα της Ιαπωνίας ο Τομοχίρο Κάτο χτυπά με φορτηγό μια ομάδα ανθρώπων και στη συνέχεια κατεβαίνει και μαχαιρώνει όποιον βρει μπροστά του. Τελικά σκοτώνει 7 άτομα και τραυματίζει 10.

Περισσότερα Άρθρα

Δημόσιες επενδύσεις, απορρίμματα και υδάτινοι πόροι στην ατζέντα Θεοδωρικάκου- Νίκα

Να μην μειωθεί η δαπάνη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον οποίον συναντήθηκε στην Αθήνα μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της χώρας. Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε επίσης και ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης […]

Ανδριανός για την επέτειο της μαρτυρικής εκτέλεσης 88 Ελλήνων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις Λίμνες: «Οι 88 εκτελεσθέντες στις Λίμνες υπογραμμίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αξία, αλλά και το τίμημα της ελευθερίας»

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρέστη στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση επ’ αφορμή της επετείου της μαρτυρικής εκτέλεσης 88 Ελλήνων πατριωτών στις Λίμνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ο κ. Ανδριανός μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Τιμούμε και φέτος τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Μάιο του 1944, […]