29 °C Argos, GR
28 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ιωάννα Ροτζιώκου έσπασε ένα ανδροκρατούμενο κάστρο και αποκαλύπτει…

Με καταγωγή από την Αργολίδα, στην οποία επέστρεψε και εργάστηκε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Ιωάννα Ροτζιώκου ξέρει πως από τη θέση της εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να εμπνεύσει χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια για την κατάκτηση ανδροκρατούμενων κόσμων, όπως αυτός της Αστυνομίας, αλλά και να βοηθήσει στο χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση της Αναστασίας Καμβύση για το marieclaire.gr, αναφέρεται στην δυσκολία αποδοχής της όταν επέστρεψε να εργαστεί στον τόπο καταγωγής της, υπηρετώντας στο Ναύπλιο.

Όπως σημειώνει: «Οι γυναίκες αποτελούμε το 12%-13% του συνολικού αστυνομικού πληθυσμού, κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες του κόσμου. Είμαστε γύρω στις 7.300 γυναίκες στο Σώμα και από αυτές 1.160 είναι αξιωματικοί. Μία γυναίκα αστυνομικός θα συναντήσει δυσκολίες όταν εισέρχεται στην αστυνομική ομάδα γιατί είναι πιθανό οι άντρες συνάδελφοί της αρχικά να την αμφισβητήσουν, καθώς είναι ένας χώρος που για πολλά χρόνια και παραδοσιακά ανήκε στους άντρες.

Αναφορικά με το πως βίωσε την επιστροφή στην πατρίδα της ως αστυνομικός υπογραμμίζει: «Όταν έγινα αξιωματικός, στα 22 μου, και αποφάσισα να επιστρέψω στον τόπο καταγωγής του, το Αργος, και να υπηρετήσω στο Ναύπλιο, δεν ήταν απλά τα πράγματα, δεν ήταν εύκολο να με αποδεχτούν. Όμως όλα αλλάζουν μόλις αποδείξεις την αξία σου».

Και προσθέτει: «Οι γυναίκες πάλεψαν για να κερδίσουν τη θέση τους στην ΕΛ.ΑΣ. – μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν άλματα. Σκεφτείτε ότι οι πρώτες γυναίκες εμφανίστηκαν το 1958 στη Βοηθητική Αστυνομία (δεν έφεραν όπλο και τις χρησιμοποιούσαν για σωματική έρευνα, συνοδεία κρατούμενων γυναικών κ.λπ.). Το 1969 ορκίστηκαν οι πρώτες γυναίκες αστυνομικοί (μόλις 45 πανελλαδικά και μόνο στην Αστυνομία Πόλεων) και το 1971 στη Χωροφυλακή (άλλες 25). Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 12 χρόνια για να μπουν (με ποσόστωση 10%!) οι γυναίκες στη Σχολή Αξιωματικών -το 1983- και άλλα 20 για να καταργηθεί, το 2003, η ποσόστωση, ουσιαστικά η με διαφορετική βάση εισαγωγή των γυναικών στη σχολή. Η βάση για τις γυναίκες ήταν ανέκαθεν υψηλότερη, με αποτέλεσμα να μένουν έξω υποψήφιες που είχαν γράψει καλύτερα στις εξετάσεις από τους άνδρες συμφοιτητές μου. Αυτές οι γυναίκες ήταν που διεκδίκησαν με ενστάσεις τη θέση τους στη σχολή και κέρδισαν την ισότητα και την ενιαία βάση για όλους τους υποψήφιους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Πλέον, άντρες και γυναίκες αστυνομικοί έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχουν γίνει άλματα προόδου αναφορικά με την ισότητα των φύλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου».

Περισσότερα Άρθρα

Ασφαλτόστρωση οδών στους Μύλους

Ασφαλτόστρωση οδών στους Μύλους σήμερα και ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος ανέφερε ότι “Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, σε πολλά σημεία του Δήμου! !”. Την ευθύνη των εργασιών έχει ο Αντιδήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Κρίγγος που σημειώνει: “Συνεχίζουμε με ταχείς ρυθμούς, ύστερα από τις πολλές βροχές του χειμώνα, τις ασφαλτροστώσεις και […]

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας: Ψήφισμα για τα εσπεριδοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα

Από τις αρχές Δεκέμβρη, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας (που είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, Ιωάννη Μαλτέζο)  , είχε επισημάνει το κίνδυνο της καταστροφικής χρόνιας για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και μια σειρά αγροτικών προϊόντων στο Νομό.  Kανείςμέχριτώρα (κυβέρνηση και περιφέρεια) δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης του χαμένου εισοδήματος μας. Από τη μια αντιμετωπίζουμε […]