7 °C Argos, GR
8 Φεβρουαρίου 2023

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής απειλεί την υγεία των νηπίων του 2ου Νηπιαγωγείου

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων φέρνει πάλι στο προσκήνιο κτιριακά προβλήματα σε σχολεία του δήμου μας και ιδιαίτερα για το 2ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου  που στεγάζεται σε ακατάλληλο νοικιασμένο ισόγειο κατάστημα επί της οδού Ασκληπιού.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς η Λαϊκή Συσπείρωση με δελτίο τύπου και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έθεσε  τα προβλήματα που έχει το 2ο Νηπιαγωγείο δίνοντας έμφαση στα βασικότερα όπως είναι η έλλειψη φυσικού άμεσου αερισμού στις αίθουσες, η ανεπάρκεια στις τουαλέτες για τον αριθμό των νηπίων που στεγάζονται, ο ακατάλληλος και χωρίς σκίαση αύλειος χώρος για τη χρήση των νηπίων. Αν και  το νηπιαγωγείο λειτουργεί ως ολοήμερο δεν υπάρχει ούτε νεροχύτης, πόσο μάλλον κουζίνα, τραπεζαρία και  χώρος ξεκούρασης των νηπίων. Τις ελλείψεις αυτές η Δημοτική Αρχή τις αντιμετώπισε με αδιαφορία, υπεροψία, ακόμη και με ειρωνεία.

Ζητήσαμε από την  Δημοτική Αρχή το Συμφωνητικό Μίσθωσης του ακινήτου, την άδεια καταλληλότητας καθώς και την άδεια λειτουργίας.Από τα έγγραφα που μας δόθηκαν διαπιστώσαμε.

  1. Οικοδομική άδεια.

Για το κατάστημα αυτό έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ναυπλιέων οικοδομική άδεια με τίτλο «ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ».

Η αλλαγή αυτή απαιτεί αναγκαίες τροποποιήσεις στη δόμηση του κτιρίου ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα του χρήση και τέτοιες τροποποιήσεις δεν έχουν γίνει.

Στο συγκεκριμένο κτίριο  δεν εκπληρώνονται οι όροι για φυσικό αερισμό.

Βάσει του κτιριοδομικού κανονισμού (Υ.Α. 3046/304/89 (ΦΕΚ59Δ) επαρκή άμεσο φυσικό αερισμό θεωρείται ότι έχουν οι χώροι, όταν εκπληρώνεται η προϋπόθεση το εμβαδόν των ανοιγμάτων για άμεσο φυσικό αερισμό δεν υπολείπεται του 5% του καθαρού εμβαδού του χώρου.

Ακόμη  δεν υπάρχει Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης και το πιο ουσιαστικό είναι ότι, ο τρόπος κατασκευής του, δεν ανταποκρίνεται στον Κανονισμό  Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.)

  1. Συμφωνητικό μίσθωσης.

Από το συμφωνητικό μίσθωσης διαπιστώσαμε ότι η σύμβαση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου είναι σκανδαλώδης σε βάρος του Δήμου. Συγκεκριμένα εκτός από το υπερβολικό μηνιαίο  τίμημα των 2.950€ για 240m2 κτίσματος, το συμφωνητικό δεν επιτρέπει τη λύση της σύμβασης αν το νηπιαγωγείο δε μεταστεγαστεί σε ιδιόκτητο του δήμου κτίριο ή του δημοσίου. Επισημαίνουμε ότι η σύμβαση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από την οικονομική επιτροπή του Δήμου μέλη της οποίας είναι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων πλην της Λαϊκής  Συσπείρωσης.

  1. Έκθεση καταλληλότητας

Από την έκθεση καταλληλότητας που μας προσκόμισαν διαπιστώσαμε ότι αυτή είναι ψευδεπίγραφη γιατί το κτίριο δεν ελέγχθηκε αν εκπληρεί ή όχι τους όρους.

  1. Άδεια λειτουργίας δε μας επιδόθηκε γιατί απλά δεν υπάρχει.

Επειδή θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, επισκεφτήκαμε το 2ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου (26-5-20 ) και διαπιστώσαμε ότι το κτίριο είναι εντελώς ακατάλληλο, ακόμη και επικίνδυνο στις σημερινές συνθήκες, για τη συγκεκριμένη χρήση, καθώς κανένα από τα προαναφερόμενα προβλήματα δεν έχει επιλυθεί.

Ιδιαίτερα με τη σημερινή πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα προστασίας που είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε για την προστασία όλων μας, το συγκεκριμένο κτίριο  κρίνεται εντελώς ακατάλληλο. Δεν εκπληρεί τους όρους υγιεινής και προστασίας.

Μετά τα παραπάνω:

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή που έχει τη συνολική ευθύνη να την επωμισθεί και εν όψει της επαναλειτουργίας από τη Δευτέρα των Νηπιαγωγείων, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των νηπίων, των οικογενειών  και των εργαζομένων.

Καλούμε κάθε αρμόδιο που έχει ευθύνη να παρέμβει για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Βγήκε από το «βαθύ κόκκινο»

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά λίγο νωρίτερα,  η Αργολίδα βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κίνδυνου «βαθύ κόκκινο» και εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» Τις νέες περιοχές που εντάσσονται από αύριο Σάββατο στο «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα […]

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Με τη βοήθεια της Παναγίας να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε αυτή την απειλή

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση καθώς και κατά το ύψος των δυνατοτήτων της, υλική υποστήριξη όλων των μελών της που επιχειρούν με στόχο την εφαρμογή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών κατά της εξάπλωσης του Κορονοϊού. Δεδομένου πως η εύκολη μετάδοση και διασπορά του Κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την […]