5 °C Argos, GR
2 Φεβρουαρίου 2023

Κομισιόν: 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε μία συμβιβαστική λύση για το πακέτο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού κατέληξε η Κομισιόν, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών. Έτσι, δεν προκρίθηκε το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο αντιδρούσαν ορισμένες χώρες αλλά ένα συνδυαστικό μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων. 

  Από το συνολικό, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.

 

Με βάση τη λίστα κατανομής των 750 δισ. ευρώ ανά κράτος που αναφέρει στα κείμενά της η Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ποσό 43,5 δισ. ευρώ μεικτά ή 33,4 δισ. ευρώ καθαρά αν αφαιρεθεί η εθνική συνδρομή (10,1 δισ. ευρώ). Βεβαίως η εν λόγω κατανομή που βασίζεται σε αναλογία ποσού ανά κράτος με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ύφεση, το χρέος και άλλα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτική και θεωρητική.

 

Αναλυτικά, από το συνολικό ποσό του πακέτου είναι 750 δισεκατομμύρια, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, συν 9,5 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείου.

Η Ιταλία δικαιούται, αντίστοιχα, 81,8 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση, και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.

Στον απόηχο της είδησης, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας κινούνται έντονα ανοδικά.

 

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, «η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση».

Τρεις πυλώνες

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος θα συγκεντρώνει το 80% των συνολικών κεφαλαίων και θα χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 10% από το Ταμείο Συνοχής. Βασική επιδίωξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι να υπάρχει εποπτεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή των εθνικών σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών και τις συστάσεις της Κομισιόν, ώστε η διάθεση των κεφαλαίων να γίνεται με τρόπο παραγωγικό, με βάση τους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, περίπου το 15%, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως InvestEU και το οποίο αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος θα απορροφήσει περίπου το 5% του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης που είναι ήδη διαθέσιμοι στην ΕΕ.

 

ΠΗΓΗ: CNN Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Περισσότερα Άρθρα

Το Ναύπλιο πρωτοπορεί στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση

    Τα εγκαίνια του δεύτερου Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκαν  στο Ναύπλιο από τον  υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο. Το Ναύπλιο είναι μια από τις πέντε πόλεις (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα και Άνδρος ) που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης». Τα εγκαίνια του Πολυχώρου, του πρώτου εκτός […]

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Τέσσερα νέα κρούσματα

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα, Κυριακή 30.05.2021, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει ταυτόχρονα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και το πού ακριβώς «χτύπησε» ο κορονοϊός ανά Περιφερειακή Ενότητα το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα η Αττική κατέχει ξανά τα πρωτεία, «μετρώντας» 445 νέες μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη έπεται με 92 και είναι από τις λίγες φορές το τελευταίο διάστημα που […]