21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

“Ναι” των επιδημιολόγων για το άνοιγμα των δημοτικών

Παρά, τις αντικρουόμενες απόψεις που έχουν εκφραστεί έως τώρα, για το άνοιγμα ή όχι, των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου, η πλειοψηφία των επιδημιολόγων, φαίνεται πως λέει, ναι, στη λειτουργία των σχολείων, όλων των βαθμίδων. «Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή», λένε οι ειδικοί, βλέποντας ότι το άνοιγμα των λυκείων και των γυμνασίων σε όλη τη χώρα, δεν ανέβασε τον αριθμό των κρουσμάτων, αντιθέτως, οι δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμά τους, έχουν καταγράψει θετικά αποτελέσματα.

Το σχέδιο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, προβλέπει επανέναρξη την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού έτους με ολοκλήρωσή του στις 30 Ιουνίου.

Εντός της ημέρας, θα γίνει η τελική εισήγηση της ομάδας επιδημιολόγων, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιστρέφει το μεσημέρι από τα Χανιά και συγκαλεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και Σοφίας Ζαχαράκη. Το απόγευμα της Κυριακής, αναμένεται η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών από την 1η Ιουνίου.

Τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, όσο και προβεβλημένων μελών της Επιτροπής, όπως οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός βεβαίως κάποιου απροόπτου.

Χθες, ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Open, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο για πολλούς λόγους, που σχετίζονται με την ψυχική και την πνευματική τους υγεία, με την κοινωνικοποίηση τους και τη μείωση κοινωνική ανισοτήτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει εντός της ημέρας και επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τόσο για το θέμα των Δημοτικών όσο και για την καλύτερη δυνατή θωράκιση των δομών υγείας στη νησιωτική χώρα, στην οποία οι μετακινήσεις απελευθερώνονται από αύριο. Χθες, πάντως, ανακοινώθηκε ότι βάσει της εγκυκλίου της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ανοίγουν από αύριο οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

 Ετοιμασίες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020

Παράλληλα, η προετοιμασία για τη διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών έχει ξεκινήσει. Ήδη, με σχετική ΚΥΑ, καθορίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές, απαραίτητη η απόσταση 1,5 μέτρου και πρόβλεψη για φυσικό αερισμό στις αίθουσες και χωρίς ανεμιστήρες.

Επιπλέον, ορίστηκαν τα εξεταστικά κέντρα και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία έχει συνοδευτεί και με αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ο οποίος δεν δύναται να παρακολουθήσει με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) έχουν καλέσει σε κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 19:00 στα Προπύλαια, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να καταργηθεί η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Από αύριο ανοίγουν και τα πανεπιστήμια

Τις πύλες τους θα ανοίξουν τα ΑΕΙ ξανά αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.

ΠΗΓΗ: zougla

Περισσότερα Άρθρα

Δήλωση – Έκκληση του Νίκου Γόντικα, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου

Παίρνει τεράστιες διαστάσεις η καταστροφή και η φωτιά στη Γορτυνία. Οι κάτοικοι δίνουν μόνοι τους τη μάχη, στην καλύτερη περίπτωση με λιγοστούς πυροσβέστες. Αν δεν σταλούν δυνάμεις ΤΩΡΑ η φωτιά θα φτάσει στη Δημητσάνα και στο Μαίναλο. Έχει ακέραια την ευθύνη η Κυβέρνηση.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης- Διαλύεται η Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων

Αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης. Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης δηλώνει ότι δεν ανήκει πλέον στην ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων. Ως αποτέλεσμα της ανεξαρτητοποίησης του Γιάννη Σαρίδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων διαλύεται, αφού πλέον αποτελείται από […]