19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Εμπιστευτείτε τη βρύση

Ανακύκλωση – αλλαγή μετρητών – σπατάλη νερού – υποχρέωση καταστημάτων να σερβίρει δημοτικό νερό – ποιότητα νερού – αξιοπιστία της ΔΕΥΑΝ – ελλείμματα.

Εν αρχή είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε τα θέματα πρώτης σημασίας (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ) ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι.

Η ΔΕΥΑΝ πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή μετρητών (ΈΞΥΠΝΩΝ ) και αυτή τη στιγμή αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση με τον covid 19 θα είχαμε ήδη τοποθετήσει 300 έξυπνα ρολόγια σε μια πιλοτική εφαρμογή, ώστε να δούμε πώς λειτουργεί. Στη συνέχεια θα προσπαθούσαμε να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα – έχω κάνει ήδη συναντήσεις – ώστε να επεκταθούμε στο μεγαλύτερο μέρος του ΔΗΜΟΥ.

Η σπατάλη νερού είναι μεγάλη και έχει πολλούς αποδέκτες. Πρώτα και κύρια ας κοιταχτούμε όλοι μας και ας βάλουμε σε σωστή κατεύθυνση τις μικρές μας καθημερινές συνήθειες. Δε φταίει το έλλειμμα της ΔΕΥΑΝ, αν ποτίζουμε αλόγιστα τα δέντρα μας , τους κήπους μας και πλένουμε το αυτοκίνητο μας χωρίς να σκεφτόμαστε τις προεκτάσεις της αλόγιστης χρήσης. Πολύ δε μάλλον αν στις καθημερινές μας δραστηριότητες αφήνουμε τη βρύση μονίμως ανοικτή.

Η ΔΕΥΑΝ από την πλευρά της ως θεματοφύλακας και διαχειριστής αυτού του αγαθού , έχει κάνει επεμβάσεις για τη μείωση της απώλειας νερού; Έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα για αυτούς που αποδεδειγμένα προμηθεύονται νερό με έμμεσους τρόπους; Έχουμε σωστή τιμολογιακή πολιτική ;

Έχουμε βγει στην κοινωνία για να την ευαισθητοποιήσουμε και να την ενημερώσουμε ;

Ανέλαβα τη ΔΕΥΑΝ την 01/12/2019. Αυτό που αντιλήφθηκα πρώτα από όλα είναι αυτό που επεσήμαναν αρκετοί: Πρέπει η ΔΕΥΑΝ να βγει στην επιφάνεια, να μιλήσει στον κόσμο, να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, να αναδείξει το έργο της σε δύσκολους καιρούς. Πρέπει να εμπνεύσει και να τονώσει την αξιοπιστία της, ώστε ο καθένας που σήμερα λέει μια κουβέντα άσχημη για την ΔΕΥΑΝ (ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ) να το σκεφτεί και δεύτερη φορά.
Είχαμε οργανώσει ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή των σχολείων μας σε όλες τις βαθμίδες για την ημέρα του ΝΕΡΟΥ σε4 συνδυασμό με ξενάγηση των εκπαιδευτικών στις πηγές και στη συνέχεια των παιδιών, ώστε να μάθουν την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη διαδρομή του νερού. Σε συνεργασία με τον σύλλογο «Παλαμήδη» δημιουργήσαμε μια έκθεση για τις κρήνες της πόλης και μια ιστορική αναδρομή στην ύδρευση της πόλης. Στο άμεσο μέλλον, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα υλοποιήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

Πιθανόν όλα αυτά να μην μείωναν το έλλειμμα, ίσως και να μην έβαζαν άμεσα το ποτήρι κάτω από τη βρύση αλλά θα δείχναμε στους δημότες ότι είμαστε εδώ . Έχουμε το νερό, το διαφημίζουμε και συνιστούμε να ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗ ΒΡΥΣΗ.

Επιστημονικά κάνουμε τρεις και τέσσερεις φορές περισσότερες αναλύσεις από ό,τι μας υπαγορεύει ο Νόμος . Αναρτούμε τις αναλύσεις τόσο τις δικές μας όσο και των ανεξάρτητων εργαστηρίων στη σελίδα της ΔΕΥΑΝ. Αν και αυτό δεν βάζει το ποτήρι κάτω από τη βρύση πρέπει και εσείς από την πλευρά σας, που ασχολείστε με την κοινωνία , το περιβάλλον και γενικά με τα θέματα του Δήμου, να μιλήσετε και να πείτε έναν καλό λόγο. Δεν είναι όλα πολιτική . Μην χανόμαστε σε μικροδιαφορές.
Ενταχθήκαμε σε ένα πρόγραμμα του Φιλόδημου για τον τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό, το οποίο θα μας κάνει καλύτερους διαχειριστές στην ποσότητα του νερού που χάνεται και θα μειώσουμε το κόστος προλαβαίνοντας τις ζημιές και με πιο ορθολογική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού.
Καθαρίζουμε όλες τις δεξαμενές εσωτερικά ώστε να μην έχουμε θέματα θολότητας από αυτό τον λόγο.

Εξοπλίσαμε τις δεξαμενές της Δημοτικής ενότητας Μιδεας και θα επεκταθούμε και στις υπόλοιπες με αυτόματο σύστημα χλωρίωσης ώστε να αποφύγουμε περιπτώσεις υπο χλωρίωσης ή δυσάρεστης οσμής σε περίπτωση υπερ χλωρίωσης.

Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε την ΔΕΥΑΝ στην πιστοποίηση ISO για το σύνολο της λειτουργίας της και όχι μόνο για το εργαστήριο αναλύσεων του νερού.

Παραγγείλαμε και έχουμε ήδη στα χέρια μας μελέτη ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ για το σύνολο του ΔΗΜΟΥ και της διαχείρισης του νερού. Πρόκειται για μια μελέτη κοστολόγησης – τιμολόγησης ύδρευσης με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων.
Δεν είμαστε τόσο δυνατοί οικονομικά, όπως ο ανταγωνισμός, για να διαφημίσουμε το προϊόν μας . Πρέπει να γίνετε η φωνή της ΔΕΥΑΝ. Πρέπει να σας εμπνεύσουμε. Χρειάζεται να είμαστε όμως καλοπροαίρετοι.

Ο επιχειρηματίας θα προσφέρει το νερό που αγοράζει και θα το πουλάει ώστε να αποκομίσει το κέρδος . Είναι φυσιολογικό. Πόσοι από εμάς ζητάμε νερό πόλης ; Όλα τα παράγωγα που πίνουμε είναι με νερό πόλης .

Ποιος έπαθε κάτι; ΚΑΝΕΙΣ.

Μυρίζει το νερό χλώριο; Φυσικά και μυρίζει. Για να έρθει στο σπίτι σου πρέπει να υποστεί μια επεξεργασία για να είναι ασφαλές. Το εμφιαλωμένο δεν ξέρω πότε, πού, πώς και υπό ποιες συνθήκες σερβίρεται. Επειδή όμως είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο το θεωρούμε από συνήθεια και καλό.
Μπορούμε εύκολα να τοποθετήσουμε στα σπίτια μας ειδικά φίλτρα και να πίνουμε το νερό μας άγευστο. Πολύ εύκολη λύση που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Θα ελαττωθούν τα μπουκάλια και θα φτάνουν σε πρώτη φάση στη Θεσσαλονίκη και όχι την Άγκυρα και σιγά σιγά δεν θα περνάνε τα σύνορα του Δήμου μας. Μεγάλη οικονομία στην τσέπη μας , τεράστια συμβολή στο περιβάλλον και ευρωστία στην επιχείρηση σας, τη ΔΕΥΑΝ.

Επανέρχομαι και αναφέρω ότι πρώτα από όλα εμείς που διαχειριζόμαστε προσωρινά αυτό το αγαθό πρέπει να εμπνεύσουμε . Γνωρίζω πολύ καλά ότι για να βάλουμε το ποτήρι κάτω από τη βρύση μας, για να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας και να πληρώσουμε το ΝΕΡΟ πρέπει να πείσουμε ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει για να υπηρετήσουμε το σκοπό του οργανισμού: Να παρέχουμε αδιάκοπτα ασφαλές πόσιμο νερό στον δημότη.

ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Περισσότερα Άρθρα

Άνοιξε από τα χιόνια ο δρόμος Νεμέα Λεβίδι – 1,5 μέτρο χιόνι στο διάσελο της Σκοτεινής

  1,5 μέτρο χιόνι είχε η επαρχιακή οδός Νεμέας Λεβιδίου και παρ όλες τις προσπάθειες που έγιναν ο δρόμος παρέμεινε κλειστός μέχρι χθες το μεσημέρι. Από χθες λοιπόν το μεσημέρι ο δρόμος είναι ανοικτός μετά από συντονισμένες προσπάθειες συνεργείων και μηχανημάτων. Οι φωτογραφίες είναι από το διάσελο της Σκοτεινής όπου το χιόνι έφτασε το 1,5 […]

Δημήτρης Καμπουράκης: Το δικαστήριο των ζώων

Από το βιβλίο “Μια Σταγόνα Ιστορία” – Μέρος Δεύτερο ΤΟ 1266, ΣΤΟ ΦΟΝΤΑΙΝΑΙ-Ο-ΡΟΖ της Γαλλίας, μεγάλο πλήθος ήταν συγκεντρωμένο στο τοπικό δικαστήριο για να παρακολουθήσει μια πολύκροτη δίκη. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ένα βρέφος είχε αφεθεί μόνο στην κούνια του και ένα πεινασμένο γουρούνι είχε μπει μέσα στο δωμάτιο και το είχε κατασπαράξει. Ο κατηγορούμενος καταδικάζεται […]