23 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Γαλάζιες σημαίες: 2η παγκοσμίως η Ελλάδα – Η λίστα με τις βραβευμένες παραλίες

Συνολικά 497 ελληνικές ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ», ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 47 χώρες.

Ο ανακοινώσεις των βραβείων έγιναν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

Δείτε ΕΔΩ σε μεγάλο μέγεθος τις περιοχές που βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία

Η παραλία του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική
Η παραλία του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική

 

Η παραλία Λακκόπετρα στην Αχαϊα
Η παραλία Λακκόπετρα στην Αχαϊα

Ποιες περιοχές ξεχώρισαν φέτος για τις παραλίες τους

-Πρωταθλήτρια σε επίπεδο περιφέρειας αναδεικνύεται η Κρήτη, με 117 βραβευμένες ακτές και 1 μαρίνα. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 104 ακτές και 3 μαρίνες και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) με 78 ακτές και 2 μαρίνες.

-Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) πρώτη έρχεται η Χαλκιδική, με 85 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ ακολουθεί το Λασίθι με 39, η Ρόδος με 34, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 27, η Αττική με 19, το Ρέθυμνο με 18, Κεφαλλονιά και Χίος με 15 σημαίες.

-Οι περιφερειακές ενότητες που αύξησαν τις Γαλάζιες Σημαίες τους σε σχέση με πέρυσι είναι η  Κως (12 από 10), η Κέρκυρα (10 από 9) και η Κορινθία (8 από 6).

-Σε επίπεδο δήμων, την πρωτιά κατέκτησε ο δήμος Ρόδου με 34 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας με 32, Αγίου Νικολάου με 26, Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας με 18, Χερσοννήσου με 17, Αριστοτέλη και Χίου με 15, Βόλου και Κω με 12.

Οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).

Δείτε ΕΔΩ τον κατάλογο με τις βραβευμένες παραλίες

 

Η παραλία Καλογριά στην Σιθωνία
Η παραλία Καλογριά στην Σιθωνία
Η παραλία Γλυφάδας στην Αττική
Η παραλία Γλυφάδας στην Αττική
Η παραλία Αδελιανός κάμπος
Η παραλία Αδελιανός κάμπος

Τα κριτήρια για το βραβείο

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

– «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

– Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.

– Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.

– Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

– Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.

– Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

– Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

– Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

– Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

– Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

– Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

– Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

– Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

– Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Η παραλία Αλμυρός στο Λασίθι
Η παραλία Αλμυρός στο Λασίθι
Η παραλία Άγιος Παύλος Χαλκιδικής
Η παραλία Άγιος Παύλος Χαλκιδικής

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Παράσταση για καλό σκοπό από την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18.00, στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ Ναυπλίου. Μια παράσταση «για καλό σκοπό» αφού τα έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση του έργου του ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»! Τιμή εισόδου: 5 ευρώ. […]

Συνελήφθη στην Καλαμάτα 70χρονος με χασίς

Χασίς σε νάιλον συσκευασία συνελήφθη να κατέχει ένας 70χρονος, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στην Καλαμάτα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Ο 70χρονος κατείχε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 17,8 γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε. Πηγή: tharrosnews.gr