20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Καμπουράκης : Η λέξη της εποχής

Με την αρχή της βδομάδας που διανύουμε και ενώ η κανονικότητα της ζωής μας κατοχυρώνεται όλο και περισσότερο (με τις αναμενόμενες παρενέργειες), ξεκαθαρίστηκαν και ορισμένα πολιτικά ζητήματα που παρενοχλούσαν τον πολιτικό μας βίο. Ξεκαθαρίστηκε από έγκυρες κυβερνητικές πηγές (λέγε με γραφείο πρωθυπουργού) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να προχωρήσει τώρα ούτε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ούτε σε πρόωρες εκλογές.

Εντάξει, για τις εκλογές ήταν λίγο ως πολύ δεδομένο, καθώς η πιθανότητα επανεμφάνισης του κορονοϊού δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις. Ακόμα κι αν ο Μητσοτάκης το σκέφτηκε προς στιγμήν, θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη μια τέτοια απόπειρα που θα μπορούσε να υπονομευτεί από μια τυχαία διασπορά που θα επέβαλε νέους περιορισμούς. Άρα προχωράμε με την σημερινή κυβέρνηση, εν μέσω μιας οικονομικής κατάστασης διόλου εύκολης.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, πιστεύω ότι διαψεύστηκε μεν τώρα, όμως στα γενέθλια της κυβέρνησης θα γίνει. Υπάρχουν υπουργοί που πάνε σφαίρα, υπάρχουν κάποιοι αδιάφοροι, υπάρχουν και βαρίδια. Αυτά τα βαρίδια ο Μητσοτάκης θα τα απομακρύνει και μπορεί να το κάνει με άνεση δίχως να υπολογίζει αντιδράσεις και ισορροπίες καθώς είναι καβάλα στο άλογο. Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι οι εκλογές και οι ανασχηματισμοί. Η τσέπη είναι το μεγάλο ζήτημα.

Απ’ αυτήν θα κριθούν όλα. Και η πολιτική σταθερότητα δίχως εκλογικές διακοπές είναι γενικώς καλό πράγμα σε περίοδο προβλημάτων και ύφεσης. Επίσης είναι καλό πράγμα να υπάρχει μια κυβέρνηση με εύρυθμη λειτουργία, με υπουργούς που συνεργάζονται μεταξύ τους για να βγάλουν την δουλειά. Άρα, καλώς η χώρα δεν θα μπει σε εκλογική τροχιά και καλώς θα πράξει ο πρωθυπουργός να κάνει μια διορθωτική κίνηση στην αρχή του καλοκαιριού ώστε να το φθινόπωρο η κυβερνητική μηχανή να δουλεύει δίχως εσωτερικά ζητήματα.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να σταθμίσει ακόμα είναι το βάθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουμε τώρα που λήγει η καραντίνα. Άλλο πράγμα θα είναι μια ύφεση 5% κι άλλο 10%, αυτό το αντιλαμβάνεται και η κουτσή Μαρία. Και ναι με το πρόβλημα δεν πρόκυψε από δική μας ευθύνη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να βρει τρόπο να τον βγάλει από την κρίση. Κι αν δεν το κάνει τώρα στην αρχή, όταν περάσουν κάποιοι μήνες και τα προσωπικά οικονομικά προβλήματα φουντώσουν, η συμπεριφορά του κόσμου ενδέχεται να αλλάξει.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να πλέουμε όλοι μας σε αχαρτογράφητα νερά. Οι πολίτες, η οικονομία, οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση. Όλοι θα κριθούμε από τον βαθμό της προσαρμοστικότητας μας και από το μέγεθος της ωριμότητας μας. Το γεγονός ότι δεν έγιναν μεγάλα λάθη ως τώρα στην διαχείριση του προβλήματος, δεν σημαίνει ότι θα δρούμε σωστά αιωνίως. Αναφέρομαι και στο συλλογικό και στο ατομικό πεδίο. Το πιο εκνευριστικό όλων δε, είναι αυτή η αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω μας. Θα πηγαίνουμε βδομάδα την βδομάδα, κοιτάζοντας παράλληλα τα οικονομικά και τα επιδημιολογικά στοιχεία. Με τον μόνιμο φόβο ότι τα δεύτερα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να ανατρέψουν τα πρώτα. Υπομονή. Η λέξη της εποχής.

ΠΗΓΗ: marketnews.gr

Περισσότερα Άρθρα

Τα ζώδια σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου

ΚΡΙΟΣ 21/03 – 20/04 Με την Αφροδίτη και τον Ποσειδώνα να σας υποστηρίζουν, όλοι οι αδέσμευτοι του ζωδίου σας, νωρίς μέσα στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, θα βρουν το μοιραίο τους ταίρι.  ΤΑΥΡΟΣ 21/04 – 20/05 Ζητήματα επαγγελματικά θα έρθουν στο δρόμο σας και θα σας ζητήσουν λύσεις. Είστε κάτω από τις καλύτερες και ισχυρότερες […]

Σοκαριστικό περιστατικό: Γυναίκα ξυλοκόπησε άγρια τον 6χρονο γιο της

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι μία γυναίκα στη Λαμία ξυλοκόπησε άγρια τον 6χρονο γιο της. Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η 33χρονη φέρεται να γρονθοκόπησε και να χτύπησε στο κεφάλι το μικρό της αγοράκι, στέλνοντάς το στο νοσοκομείο, για λόγους που δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί. Το παιδί διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ κρίθηκε από τους […]