18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020

«Ψηφιακά», μέσω εφαρμογών και δράσεων που θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα γιορταστεί φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOM, «εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Όμως, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα εορταστεί “ψηφιακά”».

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων».

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που 60 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε on line μέσα από τις ιστοσελίδες τους ή από τα κοινωνικά δίκτυα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM: http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Εβδομαδιαίος Προγραμματισμός Δράσεων Κινητών Ομάδων ΕΟΔΥ 28/06/21-04/07/21

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΔΥ ΑΠΟ 28/06/21 ΕΩΣ 04/07/21   ΔΕΥΤΕΡΑ 28/06/21 09:00-14:00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 09:30-17:00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ & ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ SELF-TEST ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 08:00-09:00 Ν.Μ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ   ΤΡΙΤΗ 29/06/21 09:30-14:00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 09:00-17:00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ & ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ SELF-TEST […]

Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα για κλοπή αυτοκινήτου στο Ναύπλιο

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, μία (1) περίπτωση κλοπής οχήματος ημεδαπού, που είχε γίνει την 2/3.9.2019, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ναυπλιέων Αργολίδας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία, σε βάρος τεσσάρων (4) ημεδαπών, ηλικίας 38, 32, 21 και ανήλικος, για κλοπή τροχοφόρου, το οποίο βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.