23 °C Argos, GR
22 Μαΐου 2022

Ανδρέας Πουλάς: Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ COVID-19 στον ιδιωτικό τομέα

Την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το κόστος της εξέτασης COVID-19 στις ιδιωτικές κλινικές, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής και Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

[hfe_template id='397365']

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ COVID-19 στον ιδιωτικό τομέα

Όπως είναι γνωστό μετά την πρόσφατη επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή τεστ COVID-19 στους ασθενείς.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει, ούτε έχει ρυθμίσει νομοθετικά την κάλυψη του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι στον ιδιωτικό τομέα το κόστος του τεστ εξακολουθεί να επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον πολίτη. Σε περίπτωση που ο πολίτης αποφασίσει να υποβληθεί σε τεστ σε δημόσιο νοσοκομείο υφίσταται την ταλαιπωρία πολλαπλών μετακινήσεων στις δομές υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του και για την πιθανή έκθεση στον κορονοϊό.

Πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, με αφορμή την επαναφορά των τακτικών χειρουργείων και την υποχρεωτική διεξαγωγή του τεστ COVID-19 ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στην διαδικασία του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) που είναι το νοσήλιο με το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις ιδιωτικές κλινικές».

Όπως όμως πρώτη αποκάλυψε η ηλεκτρονική σελίδα HEALTHWEB.GR, προκειμένου να ισχύσουν όσα δήλωσε ο κ.Υφυπουργός, χρειάζεται τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα ΚΕΝ. Ειδικότερα, τα ΚΕΝ έχουν καθιερωθεί από το 2011 και στη σχετική Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι «Στην έννοια του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου περιλαμβάνεται κάθε ιατρική και νοσηλευτική προς τον άρρωστο συνδρομή που παρέχεται από το Νοσοκομείο καθώς και στη σχετική δαπάνη περιλαμβάνονται και τα εξαιρούμενα του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου που περιγράφονται στην Κ.Υ.Α. Υ4α/οικ. 1320/10−2−1998 (Β΄99) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει». Πάντα λοιπόν αναφέρεται σε χρέωση νοσηλείας, ωστόσο στον ασθενή θα γίνει το τεστ πριν την εισαγωγή του, άρα αυτό θεωρητικά λογίζεται ως εξωνοσοκομειακή παροχή και δεν περιλαμβάνεται στο ΚΕΝ. Επιπλέον, η ανωτέρω απόφαση λέει ότι «Στα ΚΕΝ περιλαμβάνονται και τα εξαιρούμενα του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου, που περιγράφονται στην Κ.Υ.Α.Υ4α/οικ. 1320/10−2−1998 (Β΄99), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει», δεν αναφέρει όμως η απόφαση αυτή το τεστ ως εξαιρούμενο του ημερησίου νοσηλίου  καθώς όταν συντάχθηκε η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν υπήρχε η ανάγκη διεξαγωγής τεστ COVID-19.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:

⦁ Είναι στις προθέσεις σας η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα ΚΕΝ και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το κόστος της εξέτασης τεστ COVID-19 για να μην επωμίζονται το κόστος οι πολίτες όταν πρόκειται να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Περισσότερα Άρθρα

Μια ταξιδιάρικη παράσταση άνοιξε χθες τα ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2021

Μια πολύ ωραία παράσταση απόλαυσαν εχθές το βράδυ όσοι βρέθηκαν στην παραλία της Νέας Κίου. Η μουσικοθεατρική παράσταση έγινε σε έναν χώρο ξεχωριστό, πάνω στο κατάστρωμα ενός καραβιού, μιας και ο πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που γεννήθηκε και έζησε τη ζωή του στο ίδιο πλοίο. Μια ταξιδιάρικη παράσταση που ενθουσίασε το κοινό. [hfe_template id=’397365′] Με […]

Παναγιώτης Νίκας από την Μεθώνη: “Δεν τάζουμε, αλλά μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της πραγματικότητας” 

 Στην ιστορική καστροπολιτεία της Μεθώνης, σε ανοικτή συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο μίλησε ο υπ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας. Κύρια θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν ο δρόμος, η τουριστική ανάπτυξη, η στήριξη των τοπικών προϊόντων, η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής, η ανεργία και οι νέοι που δυστυχώς φεύγουν για το εξωτερικό.  Ο κόσμος που […]

Follow by Email