18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Πουλάς: Ολοκληρωμένο σχέδιο ή αποσπασματική πολιτική για τη Δημόσια Υγεία (video)

 

            Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων από τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής και Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς, αναφέρθηκε στα εξής:

  • Εθνικός στόχος πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αξιολόγηση, η βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών σε όλη την χώρα (και όχι μόνο στην Αττική), η δημιουργία ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ψηφιοποίηση, η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, η τηλεϊατρική, η υγειονομική θωράκιση των νησιών μας με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η χώρα μας έχει μία χρυσή ευκαιρία να το πράξει – και το χρωστάει στους πολίτες της.
  • Επειδή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο βρισκόμαστε για να ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση και όχι για να πανηγυρίζουμε και να αλληλοσυγχαιρόμαστε, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κριτική, ώστε η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους πιο έτοιμους και πιο ασφαλείς.
  • Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, την ανάγκη να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων. Η απλή εποχική γρίπη ήταν προ των πυλών και 150 κλίνες ΜΕΘ ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Ούτε προσωπικό, ούτε άνοιγμα κλινών ΜΕΘ είδαμε, παρά τις πιέσεις που ασκήσαμε. Έπρεπε να έρθει ο κορωνοϊός για να κινητοποιηθείτε, με την ψυχή στο στόμα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κάνοντας μπαλώματα.
  • Το ότι συγκρατήθηκαν χαμηλά τα νούμερα, δεν σημαίνει ότι λειτουργήσατε σωστά και προγραμματισμένα, αλλά ότι η έγκαιρη επιβολή του lockdown προστάτεψε το σύστημα από το να αποκαλυφθεί η γύμνια του και να βρείτε χρόνο ώστε να καλύψετε κενά με επικουρικούς και να μετατρέψετε κλίνες ΜΑΦ σε ΜΕΘ στο πόδι.
  • Η δημιουργία δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποδείχθηκε ως ζωτικός κρίκος της αλυσίδας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και σήμερα, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο σας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πότε περιμένετε να το παρουσιάσετε, αν όχι τώρα που η πανδημία μας απέδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη έχει το σύστημα ένα τέτοιο δίκτυο;
  • Δεν αποφύγατε αστοχίες, όπως με τη διαχείριση των κλειστών δομών φιλοξενίας των μεταναστών – προσφύγων, των καταυλισμών Ρομά και την προστασία των ευάλωτων ομάδων με υποκείμενα νοσήματα και των χρονίως πασχόντων. Στο Κρανίδι Αργολίδας τέθηκε μία ολόκληρη περιοχή σε καραντίνα λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων στην δομή φιλοξενίας των μεταναστών.
  • Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο έχουμε λάβει συγκεχυμένες απαντήσεις είναι τα τεστ ανίχνευσης του COVID-19. Τελικά θα προβείτε σε μαζικά τεστ; Θα καλυφθεί το κόστος τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ; Ποια θα είναι τα κριτήρια για δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο; Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν τεστ όταν πρέπει να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις.
  • Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει 10 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχετε παρουσιάσει τον σχεδιασμό σας για το δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας την εντύπωση ότι η πανδημία απλά έφερε τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης λίγο πιο πίσω χρονικά και μόλις ξεπεράσουμε τη λαίλαπα, θα επανέλθουν βάζοντας στο περιθώριο τους άλλοτε ήρωες του ΕΣΥ.

 

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

YouTube player

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Σχολεία: Αδικαιολόγητες οι απουσίες μαθητών λόγω κρούσματος – Τι είπε η Κεραμέως

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου μίλησε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το να μην διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση των σχολικών μονάδων εξαιτίας της πανδημίας και ξεκαθάρισε ότι όσοι απουσιάζουν αδικαιολογήτως επειδή βρέθηκε κρούσμα στη σχολική αίθουσα […]