19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

Την αναβάθμιση του αστεροσκοπείου Κρυονερίου, στην Κορινθία, θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαθέτοντας πίστωση περί τα 300.000 ευρώ για την αναβάθμιση του τηλεσκοπίου, καθώς επίσης χρηματοδοτώντας με 2 έως και 3.000.000 ευρώ τη συνολική αναβάθμιση του χώρου, με κατασκευή πλανητάριου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου επισκέφθηκε την περιοχή, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων -αρμόδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία- Χρίστο Δήμα, καθώς και τον Μανώλη Πλειώνη πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο υπάγεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Μαζί τους ήταν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης και Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο πρόεδρος Κρυονερίου  Κώστας Ραφτόπουλος, ειδικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

 

“ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ”

“Θα υποστηρίξουμε οικονομικά ένα οραματικό έργο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης διευκρινίζοντας ότι το έργο θα γίνει σταδιακά και επισημαίνοντας ότι η εν λόγω επιστημονική υποδομή -με σημαντικό ρόλο σε διεθνή ερευνητικά αστρονομικά προγράμματα- θα αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης, καθώς είναι επισκέψιμος από σχολεία, αλλά και ομάδες φοιτητών.

Η παρέμβαση θα γίνει με βάση μελέτη που εκπονήθηκεμε μέριμνα της Πελοπόννησος Α.Ε. και η οποία περιλαμβάνει κατασκευή νέου κτηρίου 1.200 τ.μ. περίπου, με χώρους εκθέσεων, συνεδριάσεων και πλανητάριο, που εκτιμάται ότι θα είναι το 3ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Επίσης έχει συνταχθεί προμελέτη της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που περιλαμβάνει μονοπάτια σε διαδρομές που προσομοιάζουν τις τροχιές των ουρανίων σωμάτων στο διάστημα υπό κλίμακα και επιμέρους θεματικά πάρκα (πάρκο γεωμετρίας, φωτοσύνθεσης φυτών, ναυσιπλοΐας κλπ). Η μελέτη έχει υπογραφεί και παραληφθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Κορινθίας, ενώ έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το κτήριο από τον Αύγουστο του 2018.

Οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις -σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=121&Itemid=538&lang=el)- “έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση φοιτητών σε πρακτικές ασκήσεις παρατηρησιακής αστροφυσικής, όπως η φωτομετρία διπλών και μεταβλητών άστρων, η μελέτη αστρικών συστημάτων και αντικειμένων του ηλιακού συστήματος και άλλα”.

Εξ άλλου, “από το 1995, περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων ανοιχτών θυρών είτε στο πλαίσιο έκτακτων ξεναγήσεων ομάδων επισκεπτών, ενώ κατ’ έτος, μαθητές περίπου 20 σχολείων της ευρύτερης περιοχής της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και άλλων περιοχών ξεναγούνται στο Κέντρο Επισκεπτών Κρυονερίου”.

 

ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (https://www.astro.noa.gr/gr/facilities/), το αστεροσκοπείο Κρυονερίου “βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων στο όρος Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972.

Διαθέτει κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m τύπου Cassegrain (f/13), το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρία Grubb Parsons Co., Newcastle το 1975. Το τηλεσκόπιο είναι τοποθετημένο σε ισημερινή στήριξη και διαθέτει τη 2.5’x2.5′ CCD κάμερα Apogee Ap47p και φίλτρα UBVRI (Bessell). Το 2016 το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη”.

Μάλιστα, την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου, “η 100ή έκλαμψη από πτώση μετεωροειδούς στη Σελήνη, που παρατηρήθηκε πρώτα από το τηλεσκόπιο Κρυονερίου του ΕΑΑ, επιβεβαιώθηκε και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα”.

Περισσότερα Άρθρα

Ομιλία της ιατρού Ελίνας Παπαδοπούλου στο 8ο Πανελλήνιο συνέδριο Γενικών Ιατρών 

Η Γενική Ιατρός κ. Ελίνα Παπαδοπούλου, συντονίστρια της 1ης ΤΟΜΥ ‘Αργους και Επιμελήτρια Α του Κέντρου Υγείας Λυγουριού,  παρουσίασε τα αποτελέσματα σημαντικής μελέτης για την εργασιακή ικανοποίηση των Γενικών Ιατρών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών, που πραγματοποιήθηκε στο Πορτοχέλι Αργολίδας από 20 έως 23 Ιουνίου. […]

Χαρδαλιάς: Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό…

Οι νεκροί από κορονοϊό φτάνουν πλέον τους 43 σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση πριν λίγο. Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα του Covid- 19 είναι 56, αυξάνοντας τα συνολικά κρούσματα από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 30 Μαρτίου στα 1212. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς ο […]