9 °C Argos, GR
5 Φεβρουαρίου 2023

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΒRΕΧΙΤ ΣΗΜΕΡΑ: Ο Δρ Θεόδωρος Καλλιάνος εκφρὰζει στο Οmogeneia Magazine, τις ανησυχίες του για την επόμενη μέρα

Δεν είναι λίγες οι αναλύσεις και τα άρθρα, τον τελευταίο καιρό, που ασχολούνται με την οριστική έκβαση του Brexit δηλαδή της οριστικής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καθώς και το είδος των μελλοντικών τους σχέσεων συνεργασίας.

To ζήτημα επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο, εν μέσω της κρίσης του COVID-19 καθώς διεθνείς αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι «σκέπτονται φωναχτά» να θέσουν θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου συμμετοχής του HB στην εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ που λήγει στο τέλος του 2020.

Ήδη η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σχολίασε τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία εμπορική συμφωνία έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. δηλαδή ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπισθεί μία “άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα, που πηγάζει από την πανδημία” και ότι “δεν θα ήταν σοφό” να προστεθεί περισσότερη αβεβαιότητα έτσι ώστε “να κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα”.

Την ίδια ερώτηση θέσαμε στον κ Θεόδωρο Καλλιάνο, έμπειρο Οικονομολόγο, πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, και προς το παρόν επισκέπτη Καθηγητή Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Κ. Καλλιάνο έχοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες, την οικονομική κρίση που συνοδεύει την πανδημία του κορονοϊού, πως νομίζετε ότι θα εξελιχθεί το Brexit;

Η οποιαδήποτε ανάλυση “για το πώς θα εξελιχθεί το Brexit υπό τις παρούσες συγκυρίες”, είναι πολύ παρακινδυνευμένη λόγω:

1. Των de facto καθυστερήσεων στο επίπεδο υλοποιήσεως της Συμφωνίας αποχώρησης του ΗΒ ( Μεγάλη Βρετανία και Β.Ιρλανδία ) από την ΕΕ και την ΕΚΑΕ.withdrawal agreement GOVID-19 effect

2. Των de facto καθυστερήσεων στο επίπεδο προετοιμασίας της Συμφωνίας που θα καθορίσει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ και ΗΒ, μετά δηλαδή την 1/1/2021 και

3. Λόγω αλλαγής χρονοδιαγραμμάτων των “διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΒ-ΕΕ εξ αιτίας των εκτάκτων συνθηκών που δημιούργησε σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο η “διεθνής καραντίνα και αβεβαιότητα παγκοσμίως η εμφάνιση του GOVID-19.”

Τα ανωτέρω σημεία, μη προβλέψιμα μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, δημιουργούν νέες πιέσεις στην ούτως ή άλλως πρωτόγνωρη αυτή «ομαλή διαδικασία αποχώρησης κράτους» βάσει της Συνθήκης της ΕΕ που όμως αποδείχθηκε και πολύπλοκη και χρονοβόρα. Δηλαδή 4 σχεδόν χρόνια μετά το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016, καμία ακριβής πρόβλεψη δεν είναι διαθέσιμη για τα πρακτέα και υλοποιήσιμα των προσεχών εβδομάδων!

Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό και εγκυμονεί πολύπλοκους ασύμμετρους κινδύνους για πολίτες-καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγορές και δραστηριότητες και από τις δύο πλευρές της Μάγχης.

Θεωρώ ό,τι μία παράταση της μεταβατικής περιόδου της ΕΕ στην ΕΕ είναι η πιο ρεαλιστική λύση. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι Κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση μια και η καταπολέμηση της πανδημίας πρέπει να είναι η πρώτη εθνική προτεραιότητα για όλους (ΗΒ και ΕΕ-27), η παράταση της μεταβατικής περιόδου είναι η πιο «λογική» ενέργεια.

Bλέπετε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αποκλίσεις στην ερμηνεία των όσων ήδη έχουν αποφασισθεί;

Εμφάνιση “αποκλίσεων στην ερμηνεία” από την τωρινή κυβέρνηση του ΗΒ θεμάτων ήδη αποφασισμένων με την Κυβέρνηση Μay (πχ Πρωτόκολλο Ιρλανδίας) και την ΕΕ που ήδη δημιούργησαν «βαρύ κλίμα» για ένα καθαρά «τεχνικό θέμα», ( Στις σελίδες ιδίως 258-259 του βιβλίου μου ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ, είχα δώσει ήδη μία “πρώτη γεύση” αυτών των αποκλίσεων σε άρθρο που αναφερόταν στην post Brexit περίοδο !
(example:https://www.theguardian.com/politics/2020/may/02/row-over-eu-office-in-belfast-threatens-to-derail-brexit-talks)

Τούτων δοθέντων η πίεση στην “pro BREXIT” Gov. Johnson για παράταση (1 ή 2 χρόνια να ζητηθεί και να αποφασισθεί ΟΜΟΦΩΝΑ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 !) θα αυξάνεται έσωθεν (ΗΒ) και έξωθεν (ΕΕ,G-20) (Γερμανική Προεδρία αναλαμβάνει την 1/7/20 (!)) .
Εκτός και αν ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου του NO DEAL (Καμιά Συμφωνία) !

(Λόγω της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης παγκοσμίως- GOVID 19- δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτελέσει επιλογή για το ΗΒ). Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό!

Θεωρείτε ότι ο Τύπος, θα κρατήσει μια εποικοδομητική στάση ή θα παίξει αρνητικό ρόλο στο όλο θέμα;¨

Η γνώμη μου κ. Αγγελή, είναι ότι τα “λαικιστικά” μη ψύχραιμα ” άρθρα και αναλύσεις”, ένθεν και ένθεν, θα οργιάσουν εντός των προσεχών ημερών.
Τα μέσα δε κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τα διάφορα Think Tanks το κάνουν ήδη χωρίς εκ των προτέρων να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της όποιας επιρροής λόγω των πολλών άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις, διαδικαστικές και επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Ιδίως αυτή την εποχή της πανδημίας, η οποία έχει στην κυριολεξία μηδενίσει την κοινωοικονομική κινητικότητα η εξέλιξη της μάχης κατά του GOVID 19.

Η πρωτοβουλία π.χ. της Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Νορβηγίας με τον Συντονισμό των Εκπροσώπων της ΕΕ (L.Michel, U.von der Leyen) προκειμένου σήμερα 4 Μαΐου, να συγκεντρώσουν 7,5 δις ευρώ για την στήριξη της έρευνας κατά του ιού έγινε ασύμμετρα δεκτή ή αγνοήθηκε από τα διεθνή, τα εθνικά ΜΜΕ κ.α.

Άρα, με φίλτρο τα ανωτέρω, εμπιστευόμαστε τις επίσημες ανακοινώσεις του Μ. Barnier, του μόνου έως τώρα σταθερού και αξιόπιστου υπεύθυνου και ειδικού διαπραγματευτή της ΕΕ-27! (βλέπε ιστότοπο κατωτέρω)

https://ec.europa.eu/info/departments/task-force-relations-united-kingdom

Ανακεφαλαιώνω τονίζοντας ότι οι καιροί απαιτούν αλήθειες, ρεαλισμό, υπεύθυνους χειρισμούς και γρήγορες αποφάσεις και όχι μυθολογίες, δονκιχωτισμούς, ανευθυνότητα και παραπληροφόρηση.

Διότι αυτά τα τελευταία οδηγούν συνήθως σε πολλαπλά αδιέξοδα πράγμα που, μοιραίως στο παρελθόν, συνέβη στην περίπτωση του Brexit.

Κε Καλλιάνο ευχαριστώ πολύ

Και εγώ σας ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους μας.

Περισσότερα Άρθρα

Σπουδαία διοργάνωση καλαθοσφαίρισης θα φιλοξενήσει η Μεσσήνη

Μία σπουδαία διοργάνωση καλαθοσφαίρισης θα φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες η Μεσσήνη στο ανακαινισμένο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Πρόκειται για το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων έως 15 ΕΤΏΝ με την επωνυμία 1ο Κύπελλο Μεσσήνης που θα διεξαχθεί στο Νησί από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου. Με το τετραήμερο αγώνων μπάσκετ, στο οποίο συμμετέχουν ομάδες παμπαίδων […]