17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών

Η 5η Μαΐου, έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών (World Hand Hygiene Day) . Το κύριο σύνθημα της εκστρατείας του ΠΟΥ, που απευθύνεται κυρίως στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και των άλλων χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας είναι «Σώσε ζωές: πλύνε τα χέρια σου».

Η Υγιεινή των Χεριών αναφέρεται στην παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας με καθαρά χέρια, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από το νοσοκομειακό περιβάλλον στους ασθενείς. Γι αυτό το λόγο η Υγιεινή των Χεριών σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ ένας στους δέκα ασθενείς μπορεί να εμφανίσει λοίμωξη που συνδέεται με τη νοσηλεία του, ενώ πιο ειδικά για τις λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου >50% προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Η πρόληψη των λοιμώξεων σώζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Η Υγιεινή των Χεριών είναι το πιο απλό, οικονομικό και ταυτόχρονα το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη των λοιμώξεων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 70% των επαγγελματιών υγείας δεν εφαρμόζει συστηματικά στην καθημερινή τους πρακτική την Υγιεινή των Χεριών.

Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών στην κλινική πράξη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, γεγονός που έχει ερευνηθεί διεθνώς. Από σχετική μελέτη που υλοποίησε ο ΕΟΔΥ το 2018, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης (EU-JAMRAI), αναδείχθηκαν ως καθοριστικοί παράγοντες για τη συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκείνοι που συνδέονται με τη συμπεριφορά όλου του νοσοκομείου ως οργανισμού σχετικά με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Ενώ αντίθετα δεν αναδείχθηκαν ως περιοριστικοί, αναμενόμενοι παράγοντες όπως ο φόρτος εργασίας, η χρήση γαντιών και η διαθεσιμότητα των υλικών.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Δηλώσεις Παναγιώτη Ε. Νίκα για τις επενδύσεις στον πολιτισμό (video)

Σε δηλώσεις προέβη ο Δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για τις επενδύσεις στον πολιτισμό. • Τα χρήματα για τον Πολιτισμό αν επενδυθούν σωστά, συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη & προβολή του τόπου! Gepostet von Παναγιώτης Ε. Νίκας am Sonntag, 6. Januar 2019

Επισκέψεις του υποψήφιου βουλευτή, Ν. Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά

Την Αρχαία Επίδαυρο, τη Νέα Επίδαυρο και τη Δήμαινα επισκέφτηκε σήμερα Σάββατο 13 Μαϊου 2023 ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Πουλάς συναντήθηκε με κατοίκους των περιοχών αυτών και συζήτησε τα προβλήματα που τους απασχολούν. Βασικό ζήτημα αποτελεί η καθυστέρηση της υλοποίησης των έργων […]