8 °C Argos, GR
29 Ιανουαρίου 2022

Δήλωση ιατρού εργασίας Δήμου Άργους Μυκηνών Θάνου Νταβέλου σχετικά με τα rapid-tests

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας στο θέμα της χρήσης των rapid tests έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 για τους εργαζομένους του Δήμου Άργους Μυκηνών, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

1. Η υλοποίηση των εν λόγω τεστ θα ενταχθεί στο πλαίσιο της τακτικής και περιοδικής εξέτασης των εργαζομένων του Δήμου, δεδομένου ότι η λοίμωξη COVID-19 αποτελεί έναν νεοεμφανιζόμενο κίνδυνο για την επαγγελματική υγεία και κατ’επέκταση τη Δημόσια Υγεία. Προτεραιότητα θα υπάρχει για τους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο (εργαζόμενοι καθαριότητας και πρασίνου, πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, υπάλληλοι που συναλλάσσονται με κοινό).

2. Ο εργαζόμενος, εκτός του ότι θα λαμβάνει εκ νέου πλήρη ενημέρωση για τη νόσο COVID-19 και τα μέτρα πρόληψής της, θα ενημερώνεται για τη διαδικασία των τεστ αντισωμάτων και την ερμηνεία των πιθανών αποτελεσμάτων. Το τεστ θα γίνεται με τη συναίνεση του εργαζομένου σε προαιρετική-εθελοντική βάση, με πλήρη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων του κάθε ατόμου και με συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και το Γενικό Νοσοκομείο Άργους σε περίπτωση που απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες.

3. Το τεστ θα αξιοποιηθεί κυρίως ως προς την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση ατόμων που εμφανίζουν θετικοποίηση Ανοσοσφαιρινών Μ (IgMαντισώματα) ενώ τα λοιπά ευρήματα δύνανται να εισφέρουν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε επιδημιολογικό επίπεδο, δεδομένου ότι η γνώση της επιστημονικής κοινότητας για τον επιπολασμό της νόσου στο γενικό πληθυσμό είναι ακόμα ελλιπής.

4. Κανένα τεστ στην παρούσα φάση δεν παρέχει πλήρη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, ως προς την ακρίβεια και την ειδικότητα της μεθόδου. Εφόσον όμως, η ανακρίβεια αυτή παραμετροποιηθεί και ενταχθεί εκ των προτέρων στη διαδικασία, η ωφέλεια από τα συγκεκριμένα τεστ είναι δεδομένη. Τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μάχη έναντι του κορωνοϊού, εφόσον η χρήση και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους γίνεται με έγκυρο επιστημονικά τρόπο.

Εγγυώμαι προσωπικά για την τήρηση όλων των παραπάνω και για την διασφάλιση της ορθής διαδικασίας.

Θερμή, προσωπική, επίσης, παράκληση να πέσουν οι τόνοι. Η διαδικασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση. Αντιθέτως, στην αντιμετώπιση θεμάτων υγείας απαιτείται διακριτικότητα, διατήρηση χαμηλών τόνων και ομόνοια.

Θάνος Νταβέλος
Ιατρός Εργασίας Δήμου Άργους Μυκηνών

Περισσότερα Άρθρα

Φεστιβάλ Άργους Μυκηνών 2021 – Πρόγραμμα εβδομάδας

Απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχή πορεία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Άργους Μυκηνών 2021 είναι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Παναγιώτης Σκούφης. Οι εκδηλώσεις στο Άργος και τα Δημοτικά Διαμερίσματα συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί. Δευτέρα 2 Αυγούστου Προαύλιο Ι.Ν. Θεομάνας, Ν. Κίος, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2021 ώρα 9:00μμ Προβολή Βίντεο «Σμύρνη, η […]

Μηνύματα συναδέλφωσης, ειρήνης και άρσης των διακρίσεων από το Άργος

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών μετά από πρόσκληση του δικτύου πόλεων SDG 17 Greece, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Φωτίζουμε την Ευρώπη με το μπλε των Ηνωμένων Εθνών» απόψε 24 Οκτωβρίου, ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Η συμβολική αυτή πρωτοβουλία στοχεύει στην διάδοση του μηνύματος της συναδέλφωσης, της ειρήνης και της άρσης των διακρίσεων. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο […]

Follow by Email