9 °C Argos, GR
5 Φεβρουαρίου 2023

Πώς θα εορταστεί το Ραμαζάνι στην Ελλάδα – Τι προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης

Δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων λόγω των έκτακτων συνθηκών θα απαγορευτεί κάθε δημόσια εκδήλωση και κάθε είδους τελετή συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων και επιθυμεί να τους ευχαριστήσει για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η πιο σημαντική καλή πράξη που καλούνται οι Μουσουλμάνοι να κάνουν την περίοδο του Ραμαζανίου, είναι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, όπως έπραξαν και οι Εβραίοι κατά την εορτή του Πέσσαχ και οι Χριστιανοί κατά την εορτή του Πάσχα.

Ο νόμος (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 25763/16-4-2020, Β’ 1471) απαγορεύει την προσέλευση φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των Τεμενών. Συνεπώς οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, που συμπίπτουν με την περίοδο ισχύος της υπουργικής απόφασης ή της τυχόν παράτασης της και της ισχύος των αντίστοιχων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορούν να τελούνται στο σπίτι τις προκαθορισμένες από την Ισλαμική Θρησκεία ώρες (για την Ελλάδα μπορείτε να τις δείτε στον πίνακα που προσαρτούμε για διευκόλυνση σας).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα γενικότερα μέτρα για την μετακίνηση προσώπων και την αποφυγή συναθροίσεων, το δείπνο λύσης της νηστείας (Ιφτάρ) επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε σπίτια, με τη συμμετοχή όσων διαμένουν στο σπίτι, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη).

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, των περιορισμών κυκλοφορίας και της ανάγκης αποφυγής των συναθροίσεων, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr), διότι έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις και κάθε είδους τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή συνάθροισης κοινού.

Βεβαίως, τα μέτρα θα προσαρμόζονται κάθε φορά, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 και τον προγραμματισμό τους για την επόμενη περίοδο.

Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανίου (ξεκινά πριν την Ανατολή και διαρκεί έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται.

Ενδεικτικά και προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων υπηρεσιών, φορέων και εργοδοτών, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως αυτές τέθηκαν υπ’ όψιν μας από τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας».

Θετικοί στα μέτρα οι μουσουλμάνοι

Από τις επαφές που είχαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας και της ΓΓ Θρησκευμάτων προκύπτει ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας ανταποκρίθηκαν θετικά στα μέτρα.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Μουφτείας Διδυμοτείχου στην οποία τονίζεται ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα είναι να μείνουμε σπίτι, να προσευχόμαστε στα σπίτια μας, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορονοϊού ώστε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και την κοινωνία».

Πατήστε εδώ για να δείτε τις ώρες προσευχής

Περισσότερα Άρθρα

Εορτή Αγίου Φανουρίου στο Άργος

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 εορτή του Αγίου Φανουρίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Άργος όπου το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο. Την παραμονή της εορτής ημέρα Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 και ώρα 7.30μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας  Εσπερινός μετά αρτοκλασίας. Την Παρασκευή, ημέρα της εορτής και ώρα 7.00 π.μ. […]

Σόνια Τάνταρου-Κρίγγου: «Τεράστια επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη η έλευση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα»

  Συνεχείς είναι οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις της Σόνιας Τάνταρου-Κρίγγου το τελευταίο διάστημα για το μεταναστευτικό. Παίρνει θέση και στηρίζει την κυβέρνηση στην πολύ δύσκολη προσπάθεια με τις συνεχείς παρεμβάσεις της. Η τελευταία της δήλωση είναι η παρακάτω, συνοδευόμενη από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χθεσινή επίσκεψη των επικεφαλής […]