19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Προκαταβολή 400 ευρώ: Σε τρία κύματα οι πληρωμές των voucher στους επιστήμονες – Οι ημερομηνίες

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τις διαδικασίες για την πληρωμή της προκαταβολής των 400 ευρώ στους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης.

Όπως είναι γνωστό, το εκπαιδευτικό επίδομα είναι αξίας 600 € (100 ώρες x 6 € ανά ώρα κατάρτισης) και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Αμέσως μετά την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης, καταβάλλεται προκαταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους 400 € :

  1. Όσες επιταγές κατάρτισης ενεργοποιήθηκαν μέσω της εφαρμογής www.elearning.yeka.gr έως και την περασμένη Κυριακή 12/4/2020 και ώρα 23:59, θα πληρωθούν από αύριο Μ. Πέμπτη 16 έως την Μ. Παρασκευή 17/4/2020.
  2. Όσες επιταγές κατάρτισης ενεργοποιήθηκαν ή ενεργοποιηθούν μέσω της εφαρμογής www.elearning.yeka.gr από την περασμένη Δευτέρα 13/4/2020 έως και αύριο Μ. Πέμπτη 16/4/2020, θα πληρωθούν από 24 έως την 27/4/2020.
  3. Όσες επιταγές κατάρτισης ενεργοποιηθούν μέσω της εφαρμογής www.elearning.yeka.gr από 17/4/2020 έως 25/4/2020, θα πληρωθούν από 4 έως την 7/5/2020.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, καταβάλλεται η δεύτερη δόση του εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους 200 €, ως εξής:

  1. Για όσους ωφελούμενους αναρτηθούν από τον πάροχο κατάρτισης στην εφαρμογή www.elearning.yeka.gr τα απαιτούμενα αποδεικτικά υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από 4/5/2020 έως 10/5/2020, οι αντίστοιχες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 19/5/2020.
  2. Για όσους ωφελούμενους αναρτηθούν από τον πάροχο κατάρτισης στην εφαρμογή www.elearning.yeka.gr τα απαιτούμενα αποδεικτικά υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από 1/6/2020 έως 5/6/2020, οι αντίστοιχες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από 15 έως την 18/6/2020.

Το επίδομα θα καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που κάθε καταρτιζόμενος έχει δηλώσει κατά την αίτηση συμμετοχής στο Μητρώο με ευθύνη του και στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται ως δικαιούχος. Το επίδομα κατάρτισης είναι αφορολόγητο,  ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Όροι και διαδικασία πληρωμής παρόχων κατάρτισης

Η καταβολή στους παρόχους κατάρτισης του αντιτίμου των επιταγών κατάρτισης για τις υπηρεσίες κατάρτισης και πιστοποίησης γίνεται ως εξής:
Το ποσό που αντιστοιχεί στην πληρωμή κάθε επιταγής κατάρτισης είναι έως 470 € (420 € για την κατάρτιση και έως 50 € για την πιστοποίηση), το οποίο καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
1. Ποσό ύψους 20 € ανά ωφελούμενο καταβάλλεται με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (α’δόση).
2. Ποσό ύψους 400 € ανά ωφελούμενο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης. Στην περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης, το ποσό της αμοιβής του παρόχου μειώνεται αναλογικά ως προς τις ώρες που δεν υλοποιήθηκαν (β΄ δόση).
3. Ποσό ύψους έως 50 € ανά ωφελούμενο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης (γ΄ δόση).
Προκειμένου ο πάροχος κατάρτισης να εισπράξει το ποσό που αντιστοιχεί στις ανωτέρω πληρωμές κάθε επιταγής κατάρτισης, θα πρέπει να υποβάλλει στην ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ, μέσω ηλεκτρονικής ανάρτησης στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr) τα εξής:
1ον) με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης:
• Aντίγραφο του παραστατικού απόδειξης υπηρεσιών στον ωφελούμενο.
• Φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από φορείς Κεντρικής Διοίκησης (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) και ασφαλιστική ενημερότητα, σε ισχύ αμφότερες κατά την ημερομηνία υποβολής.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα αναρτηθούν μέσω της εφαρμογής www.elearning.yeka.gr από 27/4/2020 έως και 2/5/2020 και θα πληρωθούν από 11 έως την 13/5/2020.
2ον) με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης
Α. Τα απολογιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της κατάρτισης:
• Καταγραφή και εξαγωγή δεδομένων (reports από την Ο.Σ.Τ.Κ.) παρακολούθησης ανά καταρτιζόμενο.
• Καταγραφή και εξαγωγή δεδομένων (reports από την Ο.Σ.Τ.Κ.) παρακολούθησης για κάθε αντικείμενο κατάρτισης, ήτοι συγκεντρωτική κατάσταση ανά αντικείμενο κατάρτισης και ωφελούμενους που το παρακολούθησαν.
• Οι Βεβαιώσεις Επιτυχούς Παρακολούθησης Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης για κάθε ωφελούμενο που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα.
• Απογραφικά στοιχεία εισόδου αναρτημένα στην ειδική ιστοσελίδα (https://elearning.yeka.gr), πριν αποστείλει τα ανωτέρω.
• Απογραφικά στοιχεία εξόδου για όσους ωφελούμενους διέκοψαν το πρόγραμμα, και για όσους ωφελούμενους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα αλλά δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία πιστοποίησης, αναρτημένα στην ειδική ιστοσελίδα (https://elearning.yeka.gr), πριν αποστείλει τα ανωτέρω.

Αποδεικτικά καταβολής της αμοιβής του επόπτη τηλεκατάρτισης.
Γ. Aντίγραφο των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.
Δ. Φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από φορείς Κεντρικής Διοίκησης (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) και ασφαλιστική ενημερότητα, σε ισχύ αμφότερες κατά την ημερομηνία υποβολής.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να αναρτηθούν στην εφαρμογή www.elearning.yeka.gr από 4/5/2020 έως 4/6/2020, και οι αντίστοιχες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από 15/5/2020 έως την 11/6/2020.
3ον) με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης
Α. Τα απολογιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης:
• Συγκεντρωτικό excel υλοποίησης φυσικού αντικειμένου πιστοποίησης (ημερ/νίες εξετάσεων – επανεξετάσεων, συμμετοχή ωφελούμενων, αποτέλεσμα πιστοποίησης).
• Ανά ωφελούμενο: τις Βεβαιώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης από τον φορέα πιστοποίησης (ακριβή αντίγραφα), καθώς και τις Βεβαιώσεις επάρκειας δεξιοτήτων που πιστοποιήθηκαν από τον φορέα πιστοποίησης (ακριβή αντίγραφα).
• Απογραφικά στοιχεία εξόδου για όσους ωφελούμενους συμμετείχαν στη διαδικασία πιστοποίησης αναρτημένα στην ειδική ιστοσελίδα (https://elearning.yeka. gr), πριν αποστείλει τα ανωτέρω.
Β. Φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από φορείς Κεντρικής Διοίκησης (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) και ασφαλιστική ενημερότητα, σε ισχύ αμφότερες κατά την ημερομηνία υποβολής.
Γ. Ακριβές αντίγραφο του παραστατικού εξόφλησης του φορέα πιστοποίησης.
Δ. Aντίγραφο (από τον πάροχο) των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να αναρτηθούν στην εφαρμογή www.elearning.yeka.gr από 10/6/2020 έως 30/6/2020, και οι αντίστοιχες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από την 17/6/2020 έως 7/7/2020.
Σε περίπτωση που πρέπει οι πάροχοι να αποστείλουν συμπληρωματικά στοιχεία, ενημερώνονται από την ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ και υποχρεούνται να τα προσκομίσουν στην υπηρεσία εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
Η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκτελεί την πληρωμή, καταβάλλοντας το σχετικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του παρόχου κατάρτισης.
Η αμοιβή των παρόχων κατάρτισης θα καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της «Αίτησης Συμμετοχής» τους στη δράση. Οι πάροχοι κατάρτισης ουδεμία άλλη απαίτηση έχουν από την ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πέραν του ποσού που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι πληρωμές των παρόχων κατάρτισης θα αναστέλλονται, καθ’ όσον χρόνο δεν έχουν χορηγηθεί οι σχετικές πιστώσεις.
Για την πληρωμή της α’δόσης των παρόχων κατάρτισης, θα πραγματοποιηθεί τυχαίος δειγματοληπτικός διοικητικός έλεγχος επί των αντιγράφων παραστατικών απόδειξης υπηρεσιών του παρόχου σε έκαστο ωφελούμενο. Για την πληρωμή της β’ και γ’ δόσης των παρόχων κατάρτισης, θα πραγματοποιηθεί καθολικός διοικητικός
έλεγχος των παραστατικών.
3. Η πληρωμή γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του ΠΔΕ στο οποίο έχει ενταχθεί το παραπάνω έργο στη ΣΑΕ 034 και με ενάριθμο κωδικό 2020 ΣΕ03400001.
4. Από την ημερομηνία πληρωμής των παρόχων κατάρτισης της β΄ δόσης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πάντως εντός δέκα εργασίμων ημερών, οι πάροχοι κατάρτισης πρέπει να έχουν αναρτήσει στην εφαρμογή www.elearning.yeka.gr το αποδεικτικό εξόφλησης (extrait Τραπέζης) του παρόχου Ο.Σ.Τ.Κ. Σε περίπτωση που έως την ανωτέρω ημερομηνία δεν έχει υποβληθεί το παραπάνω αποδεικτικό τότε το ποσό που αντιστοιχεί βάσει σύμβασης μεταξύ παρόχου κατάρτισης και παρόχου Ο.Σ.Τ.Κ. αναλογικά με τις ώρες χρήσης του Ο.Σ.Τ.Κ αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

  1. Από την εφαρμογή www.elearning.yeka.gr, εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής διαβιβάζεται στα Πιστωτικά Ιδρύματα. Επίσης διαβιβάζεται στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ και στη Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων, το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. Οι ανωτέρω καταστάσεις εγκρίνονται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ.
    2. Η πληρωμή πραγματοποιείται από τον Υπόλογο / Υπεύθυνο Λογαριασμού που έχει ορισθεί μέσω του συστήματος e-pde με εντολή μεταφοράς απευθείας στο ΙΒΑΝ της κάθε Τράπεζας χωρίς υπόλογο, προκειμένου στη συνέχεια να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων, με χρέωση του Έργου.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα αναδρομικότητα και συμψηφισμός πληρωμών

  1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
    2. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Άρθρο 5
Εποπτεία και Έλεγχος
1) Η εποπτεία και ο έλεγχος για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων της παρούσας, την αξιοπιστία των πληροφοριών και στοιχείων που δηλώνονται και εν γένει για την υλοποίηση της δράσης, διενεργείται από τον δικαιούχο και τις αρμόδιες αρχές, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4314/2014.
2) Έλεγχος ασκείται και από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Άρθρο 6
Υπεύθυνος για την πληρότητα, νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Περισσότερα Άρθρα

Δήμος Ερμιονίδας: Καταγραφή φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού

Ο Δήμος Ερμιονίδας προχωρά σταδιακά στην αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, ώστε οι δημότες μας να έχουν επαρκή φωτισμό νέας τεχνολογίας, ο οποίος δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμό. Ήδη έχουν αντικατασταθεί περισσότερες από 7.000 λάμπες νέου τύπου LED με τις οποίες έχουμε επιτύχει την αύξηση της ακτίνας φωτεινότητας, με αποτέλεσμα οι γειτονιές να είναι […]

«Άγριες Μέλισσες» Spoiler Alert: Όλες οι συγκλονιστικές εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας

Δυνατή πλοκή, καταιγιστικές εξελίξεις, συγκλονιστικές ερμηνείες, κινηματογραφική αισθητική. Οι «Άγριες Μέλισσες» έρχονται και αυτή την εβδομάδα με επεισόδια που θα καθηλώσουν. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου Επεισόδιο 11 Η κατάθεση του Θωμά για τον φόνο του Γιάννου έχει πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία και η δίκη σταματάει προσωρινά. Στο σπίτι των Σεβαστών, ο Κωνσταντής και ο Μελέτης […]