18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Οδηγίες από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αργολίδας για τους εαρινούς ψεκασμούς

Οδηγίες σχετικά με τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς στην περιοχή της Αργολίδας, όσον αφορά την προστασία των μελισσών, αλλά και την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων γενικότερα, περιέχει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ανακοίνωση, επισημαίνονται τα εξής:

“α. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα ή πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός αν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου

β. Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

γ. Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

δ. Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατούν συννεφιά και δροσερές συνθήκες.

ε. Τέλος τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ) πρέπει είτε να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (driR reduction nozzles), είτε να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα για τη μείωση μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Επιπλέον τα ψεκαστικά μηχανήματα (βυτία) θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό επιθεώρησης και να συνοδεύονται από αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας sticker.

Οπως είναι γνωστό σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ισχύει από τον Ιούλιο του έτους 2013 πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα μείωσης της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων ή των κινδύνων σε ειδικές περιοχές.

Ως ειδικές περιοχές ορίζονται αυτές που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό ή από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα δημόσια πάρκα και κήποι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης καθώς και κατοικίες εντός και εκτός σχεδίου πόλης”.

Την πλήρη ανακοίνωση, με τις επιμέρους επισημάνσεις, μπορείτε να την δείτε εδώ:

Οδηγίες από την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αργολίδας για τους εαρινούς ψεκασμούς

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 90 οι νεκροί, 4 νέοι θάνατοι – 56 νέα κρούσματα, 2.011 σύνολο-LIVE η ενημέρωση

Αυξήθηκαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα καθώς σήμερα 10 Απριλίου ανακοινώθηκαν 4 νέοι θάνατοι. Συνολικά οι νεκροί από τον Covid-19 φτάνουν τους 90. Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα με τις συνολικές περιπτώσεις να είναι 2.011. Τέλος, 77 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου συνδέει το Μπούρτζι με το δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης

Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου συνδέει το Μπούρτζι με το δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου ξεκίνησε σήμερα με ειδικά συνεργεία αυτοδυτών το έργο αξίας 105.000€ το οποίο περιλαμβάνει την υδροδότηση του επιθαλάσσιου φρουρίου Μπούρτζι, αλλά και την σύνδεση του με το αποχετευτικό δίκτυο. Ο σκοπός του έργου είναι η εξυπηρέτηση της λειτουργίας της καστρονησίδας, μέσα στα […]