13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ηλίας Μόσιαλος: Δεν θα επιστρέψουμε ξαφνικά στο φυσιολογικό

Με εποπτεία και σταδιακά πρέπει να γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Αν και εφόσον επιβεβαιωθεί και διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αντοχές στο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει διάφορα σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων αναφορικά με τη σταδιακή επανένταξη μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πάντα με πρωταρχικό μέλημα την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων», τονίζει ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο «ΒΗΜΑ».

Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί πως λόγω της πορείας που έχουμε μέχρι σήμερα «έχουμε τη δυνατότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσουμε ακριβώς πώς θα αποκλιμακώσουμε τα μέτρα και να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας για την επόμενη φάση της διαχείρισης».

Όπως αναφέρει παραμένει κρίσιμο «να συνεχίσουμε να προστατεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Όταν κάποια στιγμή έχουμε επανεκκίνηση μερικής οικονομικής δραστηριότητας – ή και πλήρους σε ορισμένους τομείς – ή επάνοδος στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, η προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων πρέπει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα για εμάς.

Η προστασία ενδεχομένως πρέπει να δρομολογηθεί σε συνδυασμό με την τοπική αυτοδιοίκηση και με περαιτέρω πόρους. Σε αυτό το σημείο, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδυθεί ως κύριος φορέας εφαρμογής πολιτικής».

Ωστόσο όπως λέει θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει.

«Ακριβώς στη φάση της μερικής επανόδου θα χρειαστούμε περισσότερους ελέγχους ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις μικρές τοπικές εξάρσεις της νόσου, όπως έγινε στην αρχική της φάση (π.χ. στην περίπτωση της Αμαλιάδας). Οπότε στη δεδομένη φάση θα προχωρήσουμε με τα ίδια βήματα που κινηθήκαμε αρχικά, δηλαδή ιχνηλάτηση και εντοπισμό επαφών.

Όσο αποκλιμακώνει κανείς τα μέτρα σε αυτή την αντίστοιχα κρίσιμη επόμενη φάση, είναι καίριας σημασίας η συστηματική εποπτεία, ώστε να μην εξελίσσονται και να μην επεκτείνονται νέες εστίες.

Είναι βέβαια θετικό και υπέρ μας πως ως το τέλος Απριλίου έχουμε χρόνο να επεξεργαστούμε σενάρια και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα. Στη φάση που βρισκόμαστε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο σενάριο θα είναι το πιο αποδοτικό. Τουλάχιστον όχι πριν εξασφαλίσουμε έναν σχετικό έλεγχο της διασποράς της νόσου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: «Αν κριθεί σκόπιμο και με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τον έλεγχο της διασποράς της νόσου, η επιστροφή στα σχολεία θα είναι για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, για μερικές μόνο εβδομάδες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις με βάση τα αποτελέσματα της περαιτέρω συλλογής στοιχείων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις πολιτικές άλλων χωρών που έχουν ελέγξει τη διασπορά της νόσου το επόμενο διάστημα».

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Καρπόδεση Ελιάς και αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων στο επίκεντρο σειράς συσκέψεων που οργάνωσε ο Γιώργος Γαβρήλος με φορείς της περιοχής

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε ο βουλευτής Αργολίδας με φορείς της περιοχής αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της καρπόδεσης της ελιάς λόγω υψηλών θερμοκρασιώνκαι άκαιρων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της καρπόδεσης, αλλά και της μη καταβολής αποζημιώσεων για τις καταστροφές που είχαν υποστεί στην αρχή του έτους οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων της Αργολίδας. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γαβρήλος συνοδευόμενος […]

Θεοδωρικάκος: «Ενισχύεται η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Ελληνική Αστυνομία»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κοινωνικών φαινομένων που βρίσκονται σε έξαρση όπως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. «Η ασφάλεια […]